Sólámpa hatása – mítosz vagy valóban működik?

A himalájai sólámpa nemcsak egy dekoratív lámpa: rózsaszín himalájai sóból faragták, és a hiedelmek szerint különféle egészségügyi előnyökkel jár a használata. Vajon a sólámpa hatása valóban érvényesülhet otthonunkban?

A sólámpák elkötelezett hívei úgy gondolják, hogy ezek a lámpák megtisztítják a levegőt, sőt, allergiások számára kifejezetten ajánlott a használatuk. Emellett állítólag hangulatjavító és alvássegítő hatása is van.

Ezzel szemben sokan úgy gondolják, hogy mindez csak humbug, és semmilyen egészségügyi előnnyel nem jár, ha valaki sólámpát tart otthon.

Mi is pontosan a himalájai sólámpa? Mi a sólámpa hatása?

A himalájai sólámpa elkészítése egyszerű: egy izzót helyeznek el a nagy rózsaszín himalájai sódarabok belsejében. Megjelenését tekintve jellegzetesnek mondható, meleg, rózsaszín fényt bocsájt ki, ha meggyújtják.

Az igazi sólámpák a pakisztáni Khewra sóbányából gyűjtött sóból készülnek. Az erről a területről származó sóról azt mondják, hogy több millió éves. Habár sok hasonlóság van az asztali só és a himalájai só között, a himalájai sóban található kis mennyiségű ásványi anyag rózsaszínes színt ad neki.

Sólámpa hatása – mítosz vagy valóban működik?
1. kép – A sólámpa hatása – mítosz vagy valóban működik?

Sokan egyébként nem is az egészségügyi hatása miatt választják a himalájai sólámpát, hanem egyszerűen a megjelenése miatt. A rózsaszín fény sokak számára vonzó és esztétikus látványt nyújt.

Hogyan működnek a himalájai sólámpák?

A himalájai sólámpa hatása sokakban kérdéseket vet fel, ám azt mondják, hogy számos egészségügyi előnnyel járhat a használatuk, mivel természetes ionizátorok (az ionok olyan vegyületek, amelyek töltést hordoznak, mert kiegyensúlyozatlan számú protonjuk vagy elektronjuk van), vagyis megváltoztatják a keringő levegő elektromos töltését.

Például a vízesések, a hullámok, a viharok, a természetes radioaktivitás és a hő mind légionokat termelnek. Azonban mesterségesen is előállíthatók légionizátorokkal.

Feltételezések szerint ezek a himalájai sólámpák ionokat termelhetnek azáltal, hogy magukhoz vonzzák a vízrészecskéket, amelyek sóoldatként párolognak el, amikor a lámpa melegíti őket.

Ez az elmélet viszont még nincs teljes egészében bebizonyítva: jelenleg még nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a sólámpák jelentős mennyiségben termelnek ionokat (ha valóban termelnek).

Milyen egészségügyi előnnyel jár a használatuk?

Ide sorolhatunk 3 fő egészségre vonatkozó állítást.

  • Javítják a levegő minőségét: állítólag az asztmában, allergiában vagy a légzésfunkciót befolyásoló betegségekben szenvedők számára számos előnnyel járhat a használatuk. Azonban még nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a sólámpa használata eltávolítja a kórokozókat vagy javítja a levegőminőséget. A feltevés, hogy az asztmás betegeken segít a sólámpa onnan ered, hogy a légúti betegségben szenvedők számára előnyös a sóbarlangokban eltöltött idő a levegőben lévő só miatt.
  • Hangulatjavító hatással bírnak: állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy a levegőben lévő nagy mennyiségű negatív ionnak való kitettség javíthatja a szerotonin szintet, amely a hangulatszabályozásban szerepet játszó vegyi anyag. A depressziós tünetekkel küzdők körében is hangulatjavulást tapasztaltak.
  • Alvássegítő hatásuk van: erre a funkcióra sincs egyelőre 100%-os bizonyíték, ám úgy találják, hogy a himalájai sólámpa tompított fényének használata elősegítheti az álmosságot a nap végén. Ennek oka az is lehet, hogy az erős fény lefekvés előtt késleltetheti a melatonin alváshormon termelődését a szervezetben.

Egyéb előnyök

Habár a sólámpa hatása, és az egészségügyi előnyök egy része nem bizonyított, a himalájai sólámpáknak más előnyei is lehetnek.

Ezek közé sorolható:

  • Vonzó megjelenésűek: amennyiben tetszik a sólámpa egyedi rózsaszín megjelenése, vonzó kiegészítői lehetnek otthonának.
  • Kellemes légkört teremtenek: segíthetnek a pihentető légkör megteremtésében. Ennek következtében a kikapcsolódás és ellazulás garantált.
  • Segíthetnek korlátozni a fényeket: ha Ön is nehezen alszik el fény nélkül, a himalájai sólámpa fénye éppen megfelelő lehet. Nyugtat és pihentet egyben.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Száraz bőr okai - ezek állhatnak a háttérben!

csü febr 10 , 2022
A száraz bőr jelei egyértelműen zavarók: hámlás, viszketés és repedés. A száraz bőr okai között sok minden előfordulhat, és az egyik legészszerűbb magyarázat, hogy természetesen száraz a bőr. Azonban a zsírosodásra hajlamos bőr esetében is előfordulhat, hogy időről időre kiszárad […]
Száraz bőr okai - ezek állhatnak a háttérben!

Ez is érdekelheti