10 otthoni kezelési módszer lábgomba ellen

A lábgomba egy olyan gombás fertőzés, amely jellemzően a lábujjak között alakul ki. A legáltalánosabb tünetek közé sorolható a Hámló, viszkető kiütés, amely fájdalmas vagy égő érzésekkel járhat. Néhány esetben előfordulhatnak fekélyek vagy hólyagok is, amelyek fájdalmasak lehetnek, éppen ezért fontos, hogy minél előbb megtaláljuk a hatékony gyógymódokat lábgomba ellen.

Szerencsére az otthoni kezelésre rendkívül jól reagál, ezért bemutatunk pár módszert, amelyekkel hatékonyan felvehetjük a harcot lábgomba ellen.

1. Vény nélkül kapható kezelések

Manapság már rengeteg vény nélkül kapható kezelési lehetőség áll rendelkezésünkre, ha lábgombáról van szó. Ezek lehetnek porok, spray-k, kenőcsök és akár testápolók is. Ezekre a kezelésekre jól reagál a lábgomba, tehát viszonylag egyszerűen megszabadulhatunk a problémától ezekkel a szerekkel.

Alkalmazza a fent említett készítményeket az érintett területeken, majd ne felejtse el a tünetek megszűnése után is kezelni legalább 1 hétig, hogy megakadályozza a fertőzés azonnali visszatérését.

2. Hidrogén-peroxid

A hidrogén-peroxid képes elpusztítani a gombát a láb felszínén, valamint minden olyan felületi baktériumot, amely fertőzést okozhat.

Öntse a hidrogén-peroxidot közvetlenül az érintett területre. Készüljön fel, hogy a hidrogén-peroxid alkalmazása csíphet, azonban a napi kétszeri kezelés hatására a fertőzés hamar megszűnhet.

3. Teafaolaj

A teafaolaj gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért gyakran alkalmazzák gombás fertőzések, vagy akár lábgomba ellen.

Egy tanulmány során kiderült, hogy a teafaolaj napi alkalmazása néhány héten belül kezelheti a lábgomba tüneteit, sőt az okozó gombát is.

A lábgomba kezelésére keverjen össze egy hordozóolajat, például meleg kókuszolajat, teafaolajjal 25-50 százalékos teafaolaj koncentrációban, majd alkalmazza a készítményt naponta kétszer az érintett felületen.

4. Neem olaj

Mind a neemolaj, mind a neemlevél kivonat gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a lábgomba elleni küzdelemben. A neemolajat kenje naponta kétszer-háromszor az érintett felületre, majd masszírozza be bőrbe. Nemcsak a lábgomba, de a körömgomba kezelésére is alkalmas megoldást jelenthet.

5. Alkohol

A hidrogén-peroxidhoz hasonlóan az alkohol dörzsölése segíthet elpusztítani a bőr felszínén megtalálható gombát.

Alkalmazása egyszerű: dörzsölheti közvetlenül az érintett felülethez is, vagy beáztathatja a lábát 30 percig 70 százalékos alkoholos és 30 százalékos vízbe.

6. Fokhagyma

Kevesen tudják, de a fokhagyma hatékony kezelést nyújthat lábgomba ellen. Egyetlen hátránya talán az erős illata lehet csak. Egy tanulmány során bebizonyosodott, hogy a fokhagyma származéka önmagában a tanulmányban résztvevők 79 százalékánál teljes gyógyulást eredményezett.

Törjön össze négy-öt gerezd fokhagymát, majd dörzsölje át velük az érintett területet. Alkalmazza naponta kétszer.

7. Tengeri só

A tengeri só erős antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Éppen ezért előszeretettel alkalmazzák otthoni megoldásként lábgomba ellen. Hatására a lábgomba növekedése és terjedése megállítható.

A kezelés leghatékonyabb módja egy csésze tengeri só feloldása egy meleg lábfürdőben. Áztassa be a lábát 20 percig az említett fürdőben, majd alaposan szárítsa meg.

8. Hintőpor

A hintőpor alkalmas lehet a lábgomba kezelésére úgy, hogy az érintett területet szárazon és tisztán tartja. Ezzel megelőzhető a gomba szaporodása vagy terjedése, mivel a láb nincs beizzadva, tehát a nedvesség korlátozva van.

Alkalmazása pofonegyszerű: mielőtt zoknit venne fel, kenje be a lábát hintőporral az érintett területeken.

9. Vicks VapoRub

Rengeteg ember számára hihetetlen lehet, de ez a készítmény nem csak a köhögés tüneteit képes csökkenteni, hanem a lábgombásodás kezelésére is alkalmazhatjuk. Az ok szinte egyértelmű: eukaliptuszolaj és mentol tartalmának köszönhetően gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Naponta egyszer (inkább este) dörzsölje be az érintett területet a készítménnyel legalább 1 hónapon keresztül. A fertőzés megszűnése után egy hétig még érdemes alkalmazni a készítményt.

10. Tartsa a lábát szárazon és tisztán

Természetesen az egyik leghasznosabb módszer lábgomba ellen az, ha megelőzzük magát a problémát. A gomba sötét, nedves területeken szaporodik el a leginkább, így a láb vagy a lábfej ideális hely lehet. Lábgombásodás során érdemes a lábakat a lehető legszárazabban és legtisztábban tartani, hogy minél előbb megszabaduljunk a probléma forrásától.

Emellett fontos, hogy rendszeresen cseréljen zoknit. Edzés után alaposan mossa meg a lábfejet, majd szárítsa meg a lábujjak közötti területeket. Kerülje a mezítláb való közlekedést uszodákban vagy edzőtermekben.

Kritikus fontossággal bírhat a megfelelő lábbeli hordása is: használjon olyan cipőt, amely jól szellőzik, és hagyja, hogy a lába lélegezzen.

Lehetséges kockázatok és szövődmények

A kezeletlen lábgomba bakteriális fertőzéshez vezethet. Ez főként akkor történik meg, ha karcolás éri az érintett bőrfelületet, vagy ha a hólyagok kipattannak, esetleg a fekélyek elfertőződnek. Bármilyen típusú fertőzés nagyon súlyos lehet, és azonnali kezelést igényel.

A lábgomba egy rendkívül fertőző bakteriális fertőzés, amely könnyen átterjedhet a kezeire is. Sőt, akár a köröm alatti területeket is megfertőzheti, amely csak nagyon nehezen kezelhető.

Mikor forduljon orvoshoz

Ha lábgombára gyanakszik, és az otthoni kezelési lehetőségek sem enyhítik vagy szüntetik meg a tüneteket, azonnal kérjen időpontot orvosához! Előfordulhat, hogy vényköteles gombaellenes szerekre lesz szüksége, hogy a fertőzés megszűnjen.

Cukorbetegség esetén az orvossal való konzultáció még fontosabb lehet, mivel az idegkárosodás miatt veszélyesebb lehet a probléma. A fertőzés jelei közé tartozik a bőrpír, genny, duzzanat és láz. Ha cukorbeteg, előfordulhat, hogy idegkárosodás miatt nem érez fájdalmat a lábában.

A diagnosztizálás többnyire ránézéssel történik, hiszen a lágomba tünetei szinte egyértelműek.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Pajzsmirigy túlműködés lelki okai – ezek az érzések állhatnak a háttérben!

csü aug 4 , 2022
A pajzsmirigy túlműködés lelki okai mögött általában olyan érzések húzódnak meg, amelyek korlátoznak minket bizonyos dolgok elmondásában vagy kivitelezésében. Azonban mielőtt megértenénk a pajzsmirigy túlműködés lelki okai mögött álló érzéseket érdemes néhány szót ejteni magáról a pajzsmirigyről is. A pajzsmirigy […]
Pajzsmirigy túlműködés lelki okai – ezek az érzések állhatnak a háttérben

Ez is érdekelheti