Alopecia Areata (foltos hajhullás) – mitől alakulhat ki?

Mi az az alopecia areata (foltos hajhullás)?

Az alopecia egy olyan állapot, amelynek következében a haj foltokban kezd hullani. Ezek a foltok általában egy tízforintos nagyságú méretet vehetnek fel, azonban előfordulhat olyan is, hogy összekapcsolódnak. Ez az állapot akkor alakulhat ki, amikor az immunrendszer megtámadja a saját szőrtüszőit, ami végső soron hajhullást okoz.

A legújabb kutatások alapján, ez a típusú hajhullás igen gyakori, csak az Egyesült Államokban közel 7 millió embert érint. Kialakulhat bármilyen etnikumú, nemű vagy életkorú embernél.

Az alopecia areata (foltos hajhullás) kialakulásának okai

Az alopecia egy autoimmun állapot, ami akkor alakult ki, amikor a szervezet immunrendszere összetéveszti az egészséges sejteket az idegen anyagokkal. Normális esetben az immunrendszer megvédi a szervezetet a különböző idegen betolakodótól, azonban az alopecia esetében támadásokat indít és megtámadja a hajhagymákat.

Jelenleg a kutatók nem ismerik ennek az autoimmun állapotnak kialakulási okait.  Néhány kockázati tényezőt azonosítottak, többek között:

  • genetika
  • bizonyos egészségügyi állapotok Down-szindróma, pajzsmirigy betegségek
  • D-vitamin hiány

Az alopecia areata (foltos hajhullás) tünetei

Az alopecia fő tünete a hajhullás, amely foltokban jelentkezik. Ezek a foltok lehetnek kisebbek-nagyobbak, akár egy teljes nagy folttá olvadhatnak. Egyeseknél szinte csak egyetlen folt jelenik meg, másoknál előfordulhat szinte teljes kopaszság.

A hajhullás a test más részein is előfordulhat, például férfiak esetében a szakáll területén. Ezen kívül érintettek lehetnek a szempillák, szemöldök vagy akár a nemi szőrzet is. Egyénenként eltérhet, hogy melyik területen kezdődik el a hajhullás, illetve, hogy mekkora területet fog érinteni.

Hogyan történik az alopecia areata (foltos hajhullás) diagnózisa?

A diagnózis felállítása viszonylag egyszerűen megtörténik, az orvosa azonnal látni fogja az alopecia jellegzetes kör alakú foltjait. Előfordul olyan is, hogy mikroszkóp alatt vizsgálnak meg néhány hajmintát.

Alopecia Areata (foltos hajhullás) - mitől alakulhat ki
1. kép – Alopecia Areata (foltos hajhullás) – mitől alakulhat ki?

Orvosa fejbőr biopsziát is elrendelhet, hogy kizárjon más hajhullást okozó állapotokat, beleértve a gombás fertőzéseket, például a tinea capitist. A fejbőr biopsziája során elemzés céljából eltávolítanak egy kis bőrdarabot a fejbőrből.

Továbbá előfordulhatnak vérvizsgálatok is, amelyek segítségével kizárhatók más autoimmun állapotok.

Az alopecia areata (foltos hajhullás) kezelési lehetőségei

Az alopecia ellen jelenleg nem létezik ismert gyógymód, azonban rendelkezésre állnak olyan kezelési lehetőségek, amelyek lassíthatják a hajhullást illetve felgyorsíthatják a hajnövekedést. Az állapottal kapcsolatban sajnos igen hiányosak az ismertek, így könnyen előfordulhat, hogy a kipróbálható módszerek egyike sem fog eredménnyel járni. A kezelési módok az alábbiak lehetnek:

Vény nélkül kapható gyógyszerek

A vény nélkül kapható gyógyszerek közül az egyik legismertebb a minoxidil (rogaine). Gyakran alkalmazzák foltos hajhullás esetében, bár az FDA hivatalosan sosem hagyta jóvá, mint kezelési lehetőség. Minden esetben konzultáljon orvosával, mielőtt úgy dönt, hogy kipróbálja ezt a kezelési módszert. Az eredmények általában 4-6 hónap múlva jelentkeznek először, azonban ez egyénenként jelentősen eltérő lehet.

Másik alkalmazható gyógyszer lehet még az antralin, ami szintén serkentheti a hajnövekedést a problémás területeken. Legutolsó sorban pedig a különböző kortikoszteroid krémek nyújthatnak segítséget, amelyekről sokan úgy gondolják, hogy csökkenthetik a szőrtüsző gyulladását.

Injekciók

A szteroid injekciók alkalmazása gyakran előfordul a foltos hajhullásos egyéneknél. Ezek az injekciók elősegíthetik a haj növekedését a kopasz foltokon. A kezelést általában 1-2 havonta kell megismételni, azonban azt fontos megemlíteni, hogy a további hajhullás esélyét ezek az injekciók sem tudják visszaszorítani, kizárólag a hajnövekedésre vannak hatással.

Lézer és fényterápia

A fényterápia során az ultraibolya fény meghatározott hullámhosszait használják fel a gyógyító és hajnövesztő hatás érdekében. A lézeres kezelés szintén meghatározott dózisú sugárzást biztosít az új haj növekedésének ösztönzésére. Mindkét eljárás biztonságos, azonban ez eredmények egyénenként jelentősen eltérőek lehetnek.

Természetes kezelési lehetőségek

A foltos hajhullás esetében is sokan úgy gondolják, hogy a különböző alternatív és természetes gyógymódok segíthetik az állapot megfelelő kezelését. Ilyen kezelési lehetőségek lehetnek az akkupunktúra, az aromaterápia illetve a különböző vitaminok és táplálékkiegészítők. Nem utolsó sorban pedig a tudatosan megválasztott egészséges életmód szintén javíthatja a gyógyulás esélyeit. A testmozgás, a stressz hatékony kezelése illetve az egészséges étkezés mind-mind olyan tényező, amelyek befolyásolhatják a gyógyulást.

Összegzés

Az alopecia areata (foltos hajhullás) igen kellemetlen állapot, azonban a tünetek nem fertőzők, egészségügyi károsodást nem okoznak az egyénben. Leginkább lélektanilag viselheti meg az érintetteket, különösen a nők esetében. Jelenleg sajnos nincs rá tényleges gyógymód, azonban léteznek olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az állapot progresszióját, így ezeket mindenképpen érdemes figyelembe venni.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

8 bizonyított egészségügyi előny, amit a kurkuma hatása adhat

sze szept 21 , 2022
A kurkuma hatása elképesztően jelentős, az egyik leghatékonyabb és legegészségesebb fűszerként van számon tartva világszerte. Már egy tucat kutatási anyag áll rendelkezésre, ami egybehangzóan kijelenti, hogy a kurkuma hatása elképesztően előnyes agyunk és testünk számára. Az előnyök legnagyobb része a […]
8 bizonyított egészségügyi előny, amit a kurkuma hatása adhat

Ez is érdekelheti