8 hatékony megoldás torokfájás ellen

Mit tehetünk a torokfájás ellen? A torokfájás egy gyakori jelenség, amely a torok fájdalmára, viszketésére vagy irritációjára utal. Torokfájás során a tünet rosszabbodhat, ha a beteg megpróbál nyelni, így nehézségeket okozhat étkezés vagy folyadékfogyasztás során. Éppen ezért az átlagember mindent megtesz, amit lehet, a torokfájás ellen.

Habár általában véve nem veszélyes jelenségről beszélünk, amivel azonnal rohanni kéne orvoshoz, mégis kellemetlen lehet, hiszen az alvásminőséget is befolyásolhatja. Szerencsére ma már rengeteg módszer létezik, melyek enyhíthetik a fájdalmat és az irritációt.

1. Méz

Az egyik legismertebb házi gyógymód torokfájás ellen a teában vagy önmagában fogyasztható méz alkalmazása. Sőt, a torokfájás csillapítása mellett még a köhögést is enyhíti, néha még hatékonyabban is, mint egyes köhögéscsillapító gyógyszerek. Egyes kutatások azt is megállapították, hogy a méz hatékony sebgyógyító, ami azt jelenti, hogy elősegítheti a torokfájás gyógyulását is.

2. Sós víz

A meleg sós vízzel való gargarizálás segíthet megnyugtatni a torokfájást és lebontani a váladékot. Emellett segíthet elpusztítani a torokban található baktériumokat is. Egy teli pohár melegvízbe keverjünk el egy fél teáskanál sót, és máris kész a sós vizes oldat. Gargalizáljon az oldattal, hogy tisztán tartsa a torkot. Amennyiben lehetséges, 3 óránként ismételje meg a gargalizálást.

3. Kamilla tea

A kamillateát, főleg nyugtató hatása miatt, gyakran használják gyógyászati célokra. Azonban a nyugtató hatása mellett a torokfájást is képes enyhíteni, de gyulladáscsökkentő, antioxidáns és összehúzó tulajdonságai miatt is előszeretettel használják.

8 hatékony megoldás torokfájás ellen
1. kép – 8 hatékony megoldás torokfájás ellen

A kamilla gőz belélegzése segíthet enyhíteni a megfázás tüneteit, beleértve a torokfájást is. Ezenkívül serkentheti az immunrendszert, hogy segítsen a szervezetnek leküzdeni a fertőzést, amely a torokfájást okozza.

4. Borsmenta

A hígított borsmentaolaj permetek alkalmazhatók torokfájás ellen, hiszen képesek enyhíteni a fájdalmat. Mentoltartalmának köszönhetően segít a nyálka hígításában és csillapítja a torokfájást és a köhögést. Emellett gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vírusellenes hatásáról is ismert.

A borsmentaolajhoz keverjen össze öt csepp illóolajat egy uncia választott hordozóolajjal. Ügyeljen arra, hogy soha ne nyelje le az illóolajokat.

5. Szódabikarbóna

Habár a sós vízzel való gargalizálás ismertebb megoldás torokfájás ellen, a szódabikarbóna sós vízzel kevert gargarizálása is segíthet a problémán azáltal, hogy elpusztítja a baktériumokat, és megakadályozza az élesztőgombák és gombák növekedését.

Készítse el az oldatot a következőképpen: 1 csésze meleg vízben keverjen el 1/4 teáskanál szódabikarbónát és 1/8 teáskanál sót. Gargalizáljon a kész oldattal, majd finoman öblítse le. Ha teheti, 3 óránként ismételje meg a folyamatot.

6. Almaecet

Az almaecetnek számos természetes antibakteriális felhasználása van. Ez segíthet a fertőzések elleni küzdelemben. Savas hatásának köszönhetően a torokban lévő nyálka lebontására és a baktériumok terjedésének megakadályozására is alkalmazható.

Torokfájás ellen hígítson 1-2 evőkanál almaecetet egy csésze vízben, és gargalizáljon vele. Ezután igyon egy kis kortyot a keverékből, és ismételje meg az egész folyamatot óránként 1-2 alkalommal. A gargalizálások között ügyeljen a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra.

Természetesen mielőtt ezt a módszert alkalmazza, konzultáljon kezelőorvosával.

7. Fokhagyma

A fokhagyma tartalmaz egy bizonyos allicin nevű szerves kénvegyületet, amely segít a fertőzések elleni küzdelemben. Tanulmányok során kiderült, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a megfázást. Mivel a fokhagymának számos gyógyító hatása van, érdemes lehet torokfájás ellen is alkalmazni. Azonban ne feledje: a fokhagyma elfogyasztása után mosson alaposan fogat, hogy megvédje fogait az enzimektől.

8. Cayenne bors vagy csípős szósz

A Cayenne bors kapszaicint tartalmaz. Ez egy természetes vegyület, amely a fájdalomreceptorok blokkolásaként ismert.

Habár nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték, mégis a meleg vízzel és mézzel kevert Cayenne lenyelése megoldás lehet a torokfájás csillapítására.

A kezdeti égő érzés gyakori jelenség, amelytől nem kell megijedni!

Amennyiben a szájüregben nyílt sebek találhatók, semmiképp se alkalmazza ezt a módszert!

Torokfájás elleni szerek csecsemőknek és gyermekeknek

A torokfájás felnőttként sem kellemes élmény, azonban a csecsemők és kisgyermekek torokfájása határozottan nem szórakoztató. A torokfájás kezelése eltérő lehet csecsemők és gyermekek esetében. Az alábbiakban néhány tipp és gyógymód torokfájás ellen:

  • Alkalmazzon párásítót gyermeke szobájában: A levegőben lévő nedvesség segíthet enyhíteni a torokfájást.
  • Tartsa hidratáltan a gyermeket: Kerülje a sok citrusfélét tartalmazó gyümölcsleveket és cukros üdítőket.
  • 5 év alatti gyermekeknek ne adjon szopogató tablettát torokfájás ellen: Fulladásveszélyes lehet, ha ilyen módszerrel próbálja kezelni gyermekét.
  • Ne adjon mézet 1 évesnél fiatalabb gyermeknek.

A torokfájás megelőzése

A torokfájás elkerülése érdekében a leghatékonyabb módszer, ha elkerüli azokat a személyeket, akik valamilyen fertőző betegségben, például influenzában vagy torokgyulladásban szenvednek. A gyakori kézmosás is segíthet a fertőzés csökkentésében. Emellett kerülje a fűszeres vagy savas ételeket, valamint a gyulladást okozó vegyszerek gőzeit vagy füstjét.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Omega-3 hatása: 10 lenyűgöző egészségügyi előny, amit adhat

csü jún 16 , 2022
Az omega-3 hatása a testre és az agyra megkérdőjelezhetetlen, az egyik legfontosabb zsírsavként van számon tartva. További előnyként említhető, hogy az omega-3 zsírsavakkal kapcsolatban született a legtöbb átfogó kutatás, így a cikkünkben szereplő előnyök mindegyikét valamilyen tudományos kutatómunka támasztja alá. […]
Omega-3 hatása: 10 lenyűgöző egészségügyi előny, amit adhat

Ez is érdekelheti