Fehér foltok a körmön – Tünetek, okok, kezelés

A „Leukonychia”-nak is nevezett jelenség az, amikor fehér csíkok vagy pöttyök jelennek meg a kéz vagy lábujjkörmön. Ennek kialakulása gyakori az emberek körében és teljesen ártalmatlan. A felnőttek nagy része találkozik ezzel életének valamelyik fázisában. Ezért ennek kialakulása nem jelenti azt, hogy bármilyen betegség tünete lenne a későbbiekben. Na de akkor mik is ezek a fehér foltok a körmön?

Néhány ember számára ezek a foltok apró pontokban jelennek meg a körmön. Valakinél nagyobbak, másoknál kisebbek és akár az egész körömre kiterjednek. A foltok akár minden egyes körömágyban megtalálhatóak.

A leukonychia egyik legfőbb kiváltó oka, hogy sérülés történik a körömágyban. Ez csípődés, ütődés hatására következik be gyakran. A rendszeres manikűrözés és különböző gél lakkok felvitele szintén tudja roncsolni a körömágyat. Ezen kívül van még egy jó pár ok, ami a fehér foltokat eredményez a körmön.

Fehér foltok a körmön
Fehér foltok a körmön

Fehér foltok a körmön – Okok

A fehér foltok megjelenése gyakori eset. Több egyéb oka is lehet a már fentebb említett körömágysérülés mellett. Ezek az okok a következőek:

 • Allergiás reakció
 • Gombás megbetegedés
 • Körömsérülés
 • Ásványi anyag hiány a szervezetben

Allergiás reakció

A fényre, keményítőre, körömlakk-eltávolítóra a köröm allergiás reakcióval válaszol. A gél körömlakk és az akril szintén súlyosan károsíthatja a körmöket. Az allergia tüneteként jelenhetnek meg a fehér foltok a körmön.

Gombás fertőzés okozta fehér foltok a körmön

A közönséges körömgomba szintén megjelenhet a körmön. Fehér felszíni onichomikozisnak nevezik. A fertőzés első jeleként néhány, apró fehér foltok jelennek meg a körmön.

A fertőzés kialakulhat és el is terjedhet a körmön egyúttal. Először a körmök pelyhességére lehetünk figyelmesek, majd megvastagodnak és törékenyek lesznek.

Sérülés a körmön

A köröm alján lévő sérülések hatására fehér foltok alakulhatnak ki a körmön, miközben azok nőnek. Mivel a körmök növése lassú folyamat, ezért nem feltétlen emlékezhet, milyen sérülés is történt az ujjával. Ezek a sérülés bizonyos esetekben nem jelennek meg csupán 4 hét múlva.

Általános forrásai a köröm sérüléseknek a következők:

 • Az ujjak odazárása az ajtóhoz
 • Kalapáccsal történő ráütés
 • A körmök beütése asztalba, szekrénybe

A gyakori manikűrözés is tud károsodást okozni, melynek eredményeképpen fehér foltok jelennek meg a körmön. A manikűrözés folyamat során az apróbb nyomások sérülést okozhatnak a körömágyban.

Ásványi anyag hiány

Fehér foltok ki tudnak alakulni a körmön, amennyiben valamilyen ásványi anyagból hiányt szenved a szervezetünk. Ezzel leginkább a cink és a kalcium hiánya hozható összefüggésbe.

További okok

Kevésbé gyakori okok, amik fehér foltokat okoznak a körmön:

 • Szívbetegség
 • Rossz egészségi állapot
 • Veseelégtelenség
 • Pikkelysömör vagy ekcéma
 • Tüdőgyulladás
 • Arzénmérgezés

Noha a fentebb említett okok nagyon ritkák, és előfordulási valószínűségük igen alacsony. Orvosi vizsgálat során a kezelőorvos mással fogja összekapcsolni a fehér foltokat a körmén.

Fehér foltok a körmön – Tünetek

Különféle módon jelenhetnek meg a fehér foltok, melyek a következők:

 • Pici, pontszerű foltok
 • Hosszabb, csíkos megjelenés
 • Nagyobb, egymástól különálló fehér pontok

A körömben lévő fehér foltok közvetlen kiváltó oka határozza meg, hogy milyen elrendezésben is jelennek meg. Egy körömsérülés a köröm közvetlen közepén indikál fehér foltot. Egy allergiás reakció több, pici pontszerű elrendezésben váltja ki a fehér foltokat a körmön. A fehér foltok, csíkok alakja más lehet a különböző ujjakon.

A fehér foltoktól függően előfordulhat, hogy más tünetei is vannak a fentebb felsoroltakon kívül.

Fehér foltok a körmön – Diagnózis

Ha a megjelenő fehér foltok nem sűrűn jelennek meg a körmén, akkor azok valószínűleg körömágy sérülésre vezethetők vissza. Ezért ebben az esetben nem szükséges orvoshoz fordulnia. Csupán legyen óvatosabb, figyeljen oda, hogy ne üsse be az ujját vagy zárja az ajtó közé.

Ha azt tapasztalja, hogy a foltok jelenléte hosszabb ideig is fennáll, esetleg egyre rosszabbá válik, forduljon háziorvoshoz. A fehér foltok nagyrészt egyszerűen kezelhetőek, amennyiben helyesen és időben vannak diagnosztizálva.

A vizsgálat során az orvos megvizsgálja a körmeit a kezén vagy a lábán. A megfigyelés alapján pedig megállapítja a diagnózist és felírja rá a gyógymódot.

Amennyiben nem biztosak az okában, további vizsgálatokat kérhetnek. Erre leginkább akkor lehet szükség, ha az orvos azt feltételezi, hogy ásványi anyag hiány miatt alakultak ki a fehér foltok.

Kezelés

A kezelés a fehér foltok megjelenésétől, elrendezésétől és mintázatától függ.

Allergiás reakció

Amennyiben allergiás reakció váltja ki a fehér foltokat, hagyja abba a körömlakk vagy egyéb körömápoló szerek használatát. Ha ezután is fennáll az allergiás reakció konzultáljon orvosával, a helyes diagnosztizálás végett. Stop

Gomba

A gomba elleni kezelés leggyakoribb módja, a szájon át bevehető gyógyszer használata. Az ilyen átlagos kezelési idő három hónapig tart és fontos, hogy a felírtaknak megfelelően végezze. Ellenkező esetben a kezelés nem fejti ki teljes hatását és a gombás fertőzés oka nem fog megszűnni.

Köröm sérülés

A legtöbb körömsérülésnek csupán időre van szüksége a teljes gyógyuláshoz. Ahogy a köröm nő a sérülés folyamatosan lenő. A fehér foltok így idővel eltűnnek.

Kozmetikai kezelés

Ha a köröm elszíneződése zavaró, szeretné valamivel ideiglenesen elfedni, használjon körömlakkot, de csak abban az esetben ha nem allergiás reakció váltotta ki. A testszínű körömlakkok megfelelőek lehetnek a fehér foltok elfedésére.

Fehér foltok a körmön – Összefoglalás

A legtöbb ember számára a fehér foltok a körmön nem más, mint zavaró foltok. Nagyon ritkán jelentenek valamilyen komolyabb betegséget a háttérben. Ezért csupán kezelés nélkül is eltűnnek, lenőnek a körmön.

Amennyiben ilyen fehér foltokat vesz magán észre, ne aggódjon semmi esetre sem. Egy gyors orvoslátogatás segít tisztázni, hogy pontosan mi is okozhatta ezeket, illetve megválaszolhatja bizonyos kérdéseit a tünetekkel kapcsolatban. A legtöbb kezelés gyors, hatékony és egyszerű.

Következő lépések

Ha észrevette körmén a fehér foltokat és kíváncsi, mit is lehet tenni ellene, akkor ez a rövid útmutató leírja a lépéseket:

 1. Gondolkozzon el, történt-e valamilyen sérülés amiben érintettek voltak az ujjai? Védje a körmét a jövőben és legyen óvatosan, hogy ne okozzon magának fizikai sérülést.
 2. Vegye figyelembe a tüneteket! Van egyéb más tünete is? Például más színü a bőr textúrája a körmök alatt? Esetleg sárgás színűek, törékenyek? Ebben az esetben keresse fel orvosát.
 3. Beszéljen az orvosával! Ha úgy gondolja, hogy a fehér foltok a körmön nem fizikai sérülés hatására jelenhettek meg, egyeztessen háziorvosával időpontot. Egy gyors vizsgálat hamar kideríti, mi is pontosan a diagnózis. Ezután pedig megfelelő kezelést ír fel Önnek.
 4. Étkezzen kiegyensúlyozottan, vigyen be több vitamint, hogy elkerülje a fehér foltok kialakulásának okait a körmén. Próbálja ki az egyik legjobb diétát, ami gondosan odafigyel a bevitt szénhidrát mennyiségére és vitamindús.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vajon Ön is vérszegény? Íme a vérszegénység tünetei

hét márc 16 , 2020
A vérszegénység olyan állapot, amelyben nincs elég egészséges vörösvérsejt ahhoz, hogy megfelelő oxigént szállítson a test szöveteibe. A vérszegénység tünetei között szerepelhet főleg a fáradtság és gyengeség. A vérszegénységnek sokféle formája van, hiszen lehet átmeneti vagy hosszú távú, enyhe vagy […]
1. kép - a vérszegénységsnek több fajtáját különböztethetjük meg

Ez is érdekelheti