Zsálya – 8 csodálatos hatása

A zsálya a menta családjába tartozik, más fűszernövények mellett, mint az oregánó, rozmaring, bazsalikom és kakukkfű. Alapvetően rengeteg kultúrában használják fűszernövényként, mivel erős aromájú és földes ízű. Tele van fontos tápanyaggal és vegyülettel, amely a szervezet számára hasznos lehet.

Ez a zöldfűszer frissen, szárítva vagy akár olaj formájában is kapható. Cikkünkben 8 egészségügyi előnyt gyűjtöttünk össze, amely a zsálya fogyasztásával járhat.

1. Magas a tápanyagtartalma

A zsálya vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Egy teáskanál (0,7 gramm) őrölt zsálya tartalmaz 0,1 gramm fehérjét, 0,4 gramm szénhidrátot, 0,1 gramm zsírt. Emellett megtalálható benne a K-vitamin, a vas, a B6-vitamin, a kalcium és a mangán is.

Sőt, az említett mennyiségű zsálya a K-vitamin-szükségletének 10%-át teszi ki, kis mennyiségben pedig magnéziumot, cinket, rezet és A-, C- és E-vitamint is tartalmaz.

A zsályában megtalálható még a kávésav, klorogénsav, rozmaringsav, ellagsav és rutin, melyek mindegyike szerepet játszik jótékony egészségügyi hatásaiban.

2. Tele van antioxidánsokkal

Az antioxidánsok segítenek megerősíteni a szervezet védekezőképességét, semlegesítve a potenciálisan káros szabad gyököket, amelyek krónikus betegségekhez vezetnek.

A zsálya több mint 160 különböző polifenolt tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek a szervezetben. A klorogénsav, a kávésav, a rozmarinsav, az ellagsav és a rutin mind-mind megtalálható a zsályában és meghatározó egészségügyi előnyökkel jár a fogyasztásuk. Hatásukra csökkenhet a rák kialakulásának kockázata, valamint javíthatják az agyműködést és a memóriát.

Egy tanulmány kimutatta, hogy napi kétszeri 1 csésze zsályatea fogyasztása jelentősen növelte az antioxidánsok védelmét, valamint csökkentette az összkoleszterin és a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, valamint növelte a „jó” HDL-koleszterin szintjét.

3. Támogathatja a száj egészségét

A zsálya antimikrobiális hatással rendelkezik, amely képes semlegesíteni a lepedék kialakulását elősegítő mikrobákat.

Egy tanulmány során kiderült, hogy a zsálya alapú szájvíz hatékonyan elpusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat. Emellett pedig egy kémcsőben végzett kísérlet azt mutatta, hogy a zsálya alapú illóolaj megöli és megállítja azt a típusú gombát, amely szintén fogszuvasodást okozhat.

Zálya - 8 csodálatos hatása
1. kép – A zsálya hatása még a szájápolás területén is segítséget nyújthat

Szintén vizsgálták azt is, hogy a zsálya milyen hatással van a torokfertőzésekre, a fogászati tályogokra, a fertőzött ínyekre és a szájfekélyekre – az eredmény értelmében arra jutottak a kutatók, hogy ez a fűszernövény akár kezelheti is az említett problémákat. Azonban több embereken végzett kutatásra van szükség ahhoz, hogy határozott bizonyossággal kijelentsük a zsálya ezen hatását.

4. Enyhítheti a menopauza tüneteit

A menopauza során a szervezetben az ösztrogén hormon természetes csökkenése tapasztalható, amely kellemetlen tünetek széles skáláját okozhatja.

A hőhullámok, a túlzott izzadás, a hüvelyszárazság és az ingerlékenység mind-mind a menopauza tünetei lehetnek.

A kutatók úgy gondolják, hogy a zsályában megtalálható vegyületek ösztrogénszerű tulajdonságokkal rendelkeznek, lehetővé téve számukra, hogy az agy bizonyos receptoraihoz kötődjenek, hogy javítsák a memóriát, valamint kezeljék a hőhullámokat és a túlzott izzadást.

Egy tanulmány során a zsálya-kiegészítő napi használata jelentősen csökkentette a hőhullámok számát és intenzitását mindössze nyolc hét alatt.

5. Csökkentheti a vércukorszintet

A közönséges zsálya leveleit cukorbetegség elleni gyógyszerként is használták. Ezt számos embereken és állatokon végzett kísérletek is bebizonyították.

Egy vizsgálatban a zsályakivonat egy specifikus receptor aktiválásával csökkentette a vércukorszintet 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő patkányokban. Amikor az említett receptor aktiválódik, segíthet a felesleges szabad zsírsavak eltávolításában a vérben, ami viszont javítja az inzulinérzékenységet.

Egy másik kutatás, amely 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egereket vizsgált, megállapította, hogy a zsályatea úgy hat, mint a metformin. A metformin egy olyan gyógyszer, amelyet ugyanazon betegségben szenvedők vércukorszintjének kezelésére írtak fel.

Az embereken végzett kutatások is igen ígéretesek: kimutatták, hogy a zsályalevél kivonat csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulinérzékenységet.

Azonban a jelenleg rendelkezésre álló tanulmányok még nem elegendők, hogy bebizonyítsák, a zsálya valóban alkalmas a cukorbetegség kezelésére.

6. Támogathatja a memóriát és az agy egészségét

A zsálya segítheti az agy egészségét és javíthatja a memóriát, mivel tele van olyan vegyületekkel, amelyek antioxidánsként működhetnek, és amelyekről kimutatták, hogy támogatják az agy védekező rendszerét.

Egy tanulmányban 39 enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő résztvevő 2 ml zsályakivonat-kiegészítőt vagy placebót fogyasztott naponta négy hónapon keresztül. A zsályakivonatot szedők jobban teljesítettek a memóriát és a problémamegoldást vizsgáló teszteken.

Emellett az egészséges felnőttek esetében is kimutatták, hogy a zsálya kis dózisokban javítja a memóriát. A nagyobb adagok fokozták az éberséget, a nyugalmat és az elégedettséget.

A kutatások alapján úgy tűnik, hogy a zsálya fiatalabb és idősebb felnőtteknél egyaránt javítja a memóriát és az agyműködést.

7. Csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterint

A magas „rossz” LDL-koleszterin a szívbetegségek kulcsfontosságú kockázati tényezője, amelyet a zsálya segíthet csökkenteni.

Egy kutatás során a zsályatea napi kétszeri fogyasztását vizsgálták és kiderült, hogy valóban csökkentette a „rossz” LDL-koleszterinszintet és a vér összkoleszterinszintjét, míg a „jó” HDL-koleszterinszintet már két hét elteltével növelte.

Ezzel kapcsolatban számos más tanulmány is hasonló hatást mutat be.

8. Védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségek ellen

Az állatokon és kémcsöveken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a zsálya bizonyos típusú rák ellen hatékonyan küzdhet, beleértve a száj-, vastagbél-, máj-, méhnyak-, mell-, bőr- és veserákot. Ezekben a vizsgálatokban a zsályakivonatok nemcsak elnyomják a rákos sejtek növekedését, hanem serkentik a sejthalált is.

Habár önmagában már ez az eredmény is igen bíztató, mégis több embereken végzett kutatásra lesz szükség annak meghatározásához, hogy a zsálya hatékony-e a rák elleni küzdelemben.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a zsálya számos ígéretes egészségügyi előnnyel rendelkező gyógynövény.

Magas antioxidáns tartalma mellett segítheti a száj egészségét, az agyműködést, valamint csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet.

Kevésbé ismert tulajdonsága még, hogy enyhítheti a hasmenést, támogathatja a csontok egészségét, valamint hatékonyan veheti fel a harcot a bőr öregedésével szemben.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Miért jó a fehér bab fogyasztása? Tápanyagok és tények

szo jan 28 , 2023
A fehér bab az Észak- és Dél-Amerikában háziasított közönséges bab számos fajtájának egyike. Több fajta létezik, de a legelterjedtebb a cannellini bab, amelyet fehér vesebabnak is neveznek. Zsenge, földes, diós ízű, nagyszerű kiegészítője leveseknek, pörkölteknek, chilinek és más ételeknek. Többféle […]
fehér bab

Ez is érdekelheti