A rozmaring tea 6 csodálatos tulajdonsága

A rozmaring bokor Dél-Amerikában és a Földközi-tenger térségében őshonos. Gyógynövényként és fűszernövényként is előszeretettel használja az emberiség már évszázadok óta.

Emellett sokan szeretik a rozmaring teát íze, aromája és egészségügyi előnyei miatt, ezért videónkban most főként a rozmaring tea 6 lehetséges egészségügyi előnye és felhasználási módja kerül bemutatásra.

1. Magas az antioxidáns, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő vegyületek tartalma

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet az oxidatív károsodásoktól és gyulladásoktól. Az oxidatív károsodás olyan krónikus betegségekhez vezethet, mint a rák, a különféle szívbetegségek vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

Az antioxidánsok sokféle növényi élelmiszerekben, például gyümölcsökben, zöldségekben és gyógynövényekben megtalálhatók. A tea amellett, hogy antioxidánsokat tartalmaz, olyan vegyületeket is hordoz magában, amelyek gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.

Antioxidáns képessége miatt a rozmarinsavat gyakran használják természetes tartósítószerként a romlandó élelmiszerek eltarthatóságának növelésére.

A rozmaring tea 6 csodálatos tulajdonsága
1. kép – A rozmaring tea gazdag antioxidánsokban, így természetes gyulladáscsökkentő

Antimikrobiális tulajdonságai miatt a rozmaring tea fogyasztása segíthet a fertőzések leküzdésében. A rozmaringleveleket a hagyományos gyógyászatban antibakteriális és sebgyógyító hatásuk miatt használják.

Számos tanulmány vizsgálta a rozmarinsav és a karnozinsav rákra gyakorolt hatását és kiderült, hogy a két sav daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és akár le is lassíthatja a leukémia, a mellrák és a prosztatarák sejtek növekedését.

2. Segíthet csökkenteni a vércukorszintet

Megfelelő kezelés nélkül a magas vércukorszint károsíthatja a szemet, a szívet, a vesét és az idegrendszert, ezért fontos, hogy a cukorbetegek megfelelően kezeljék vércukorszintjüket.

Kutatások során kiderült, hogy a teában lévő vegyületek csökkenthetik a vércukorszintet, ami arra utal, hogy a rozmaring potenciálisan alkalmazható a cukorbetegek magas vércukorszintjének kezelésére.

A rozmaringgal végzett kémcső- és állatkísérletek azt mutatják, hogy a karnozinsav és a rozmarinsav inzulinszerű hatással van a vércukorszintre. Továbbá azt is megfigyelték, hogy ezek a vegyületek fokozhatják a glükóz felszívódását az izomsejtekbe, csökkentve a vércukorszintet.

3. Javíthatja a memóriát és a közérzetet

Számos bizonyíték utal arra, hogy a rozmaring teában lévő vegyületek ivása és belélegzése javíthatja a hangulatot és javíthatja a memóriát.

Egy tanulmány bebizonyította, hogy napi kétszer 500 mg rozmaring szájon át történő bevétele 1 hónapon keresztül jelentősen csökkentette a szorongás szintjét, valamint javította a memóriát és az alvás minőségét a főiskolai hallgatók körében.

Valójában maga a rozmaring illata is jótékony hatással lehet a szervezetre. Egy 20 egészséges fiatal felnőtt bevonásával végzett vizsgálat azt figyelte meg, hogy a rozmaring aroma belélegzése 4-10 percig a mentális teszt előtt javította a koncentrációt, a teljesítményt és a hangulatot.

Sőt, azt is megállapították, hogy a rozmaringolaj belélegzése serkenti az agyi aktivitást és javítja a hangulatot. A kutatásban résztvevők aktivitási szintje, vérnyomása, pulzusa és légzési frekvenciája nőtt az olaj belélegzése után.

A rozmaring kivonat úgy javítja a hangulatot, hogy elősegíti a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát, és csökkenti a gyulladást a hippocampusban. Ez az agy érzelmekkel, tanulással és emlékekkel kapcsolatos része.

4. Támogathatja az agy egészségét

A rozmaring akár az agysejtek pusztulását is megakadályozhatja – mutat rá néhány kémcsőben és állatkísérlet során végzett kutatás.

Ezek a kísérletek azt sugallják, hogy a rozmaring még az agykárosodáshoz vezető állapotok, például a stroke utáni felépülést is elősegítheti.

Emellett számos tanulmány azt találta, hogy a rozmaring megakadályozhatja az agy öregedésének negatív hatásait, de akár védőhatással is rendelkezhet az olyan neurodegeneratív betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór.

5. Védheti a látást és a szem egészségét

Habár a kutatások még igen limitáltak ebben a témában, mégis számos bizonyíték utal arra, hogy a teában lévő bizonyos vegyületek jótékony hatással lehetnek a szemre.

Állatkísérletek során kiderült, hogy a rozmaringkivonat szájon át történő alkalmazása lelassíthatja az életkorral összefüggő szembetegségek progresszióját.

Más állatkísérletek azt találták, hogy a rozmaringban lévő rozmarinsav késlelteti a szürkehályog kialakulását, valamint csökkenti a szürkehályog súlyosságát.

Fontos megjegyezni, hogy a rozmaringgal és a szem egészségével kapcsolatos legtöbb tanulmány koncentrált kivonatokat használt, emiatt nehéz meghatározni azt, hogy maga a rozmaring tea milyen hatást fejthet ki a szem egészségére.

6. Egyéb lehetséges előnyök és felhasználások

A teaában található vegyületek egyéb lehetséges előnyei a következők lehetnek:

  • Jótékony hatással lehet a szív egészségére: állatkísérletek során kimutatták, hogy a rozmaring kivonat csökkenti a szívrohamot követő szívelégtelenség kockázatát.
  • Elősegítheti az emésztést: sok esetben emésztési zavarok kezelésére is alkalmazzák a rozmaring kivonatot, azonban az erre vonatkozó tanulmányok még hiányosak. Azt feltételezik, hogy a rozmaring támogatja az emésztést azáltal, hogy elősegíti a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát és csökkenti a gyulladást.
  • Elősegítheti a fogyást: egy állatkísérlet arra mutatott rá, hogy a rozmaring képes lehet megakadályozni a súlygyarapodást, még azoknál is, akik magas zsírtartalmú étrendet követtek.
  • Elősegítheti a haj növekedését: rengetegen állítják, hogy a házi rozmaring tea elősegíti a haj növekedését. Egyes tanulmányok szerint a rozmaringolaj vagy kivonat csökkentheti a hajhullást, azonban közvetlenül a fejbőrön kell alkalmazni, hogy ezt a hatást elérjük.

Bár az említett előnyök igen bíztatók, mégis további kutatásokra van szükség, hogy meghatározzák, milyen előnyökkel járhat a rozmaring tea fogyasztása.

Általánosan elmondható, hogy a rozmaring tea fogyasztása számos egészségügyi előnyt kínálhat. A tea elfogyasztása javíthatja az általános közérzetet, valamint az agy és a szem egészségét. Emellett segíthet megelőzni az oxidatív károsodást is, amely számos krónikus betegséghez vezethet.

Azonban nem árt utánanézni, hogy bizonyos gyógyszerekkel milyen kölcsönhatásba léphet a rozmaring.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>8 tudományosan bizonyított tény a magnézium hatásáról</strong>

sze febr 1 , 2023
A magnézium több tudományosan bizonyított pozitív tulajdonsággal is rendelkezik, többek között támogatja a szívünket, a vércukorszintet, hangulatot és kulcsfontosságú az agy és a test számára. Számos élelmiszerben megtalálható, mint például a leveles zöldségek, diófélék, magvak és a bab. Sajnos hiába […]
8 tudományosan bizonyított tény a magnézium hatásáról

Ez is érdekelheti