Kreatinin alacsony – vajon mit mutat?

Mit jelent, ha a kreatinin alacsony?

A kreatinin egy salakanyag, amelyet az izmok az anyagcsere során termelnek. A vesék szűrik, és a vizelettel ürülnek ki a szervezetből. A vér kreatininszintjét a veseműködés értékelésére használják, és az alacsony kreatininszint mögöttes egészségügyi állapotot jelezhet.

A normál kreatininszint a vérben kortól, nemtől és izomtömegtől függően változik. Általában a kreatinin normál tartománya felnőtt férfiaknál 0,6-1,2 mg/dl, felnőtt nőknél pedig 0,5-1,1 mg/dl. Az alacsony kreatininszint a normál tartomány alatti szintet jelenti.

Az alacsony kreatininszintet számos tényező okozhatja, beleértve a kiszáradást, a májbetegséget, a terhességet és bizonyos gyógyszereket. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az alacsony kreatininszint okait, tüneteit és kezelését.

Mitől lesz a kreatinin alacsony?

Kiszáradás

A kiszáradás az alacsony kreatininszint gyakori oka. Ha a szervezet túl sok folyadékot veszít, a kreatinin koncentrációja a vérben csökken. A kiszáradást számos tényező okozhatja, beleértve a túlzott izzadást, hasmenést, hányást és az elégtelen folyadékfogyasztást.

Májbetegség

A máj kritikus szerepet játszik a kreatinin termelésben. A májbetegség ronthatja a máj kreatinin-termelő képességét, ami alacsony kreatininszinthez vezethet. Májbetegséget okozhat az alkoholfogyasztás, a hepatitis és más, a májat károsító állapotok.

Terhesség

A terhesség is okozhat alacsony kreatinin szintet. Terhesség alatt a szervezet több folyadékot termel, ami hígíthatja a kreatinin koncentrációját a vérben.

Kreatinin alacsony - vajon mit mutat?
1 . kép – A kreatinin alacsony szintjét akár a terhesség is okozhatja

Ezenkívül néhány nő émelygést és hányást tapasztal a terhesség alatt, ami kiszáradáshoz és alacsony kreatininszinthez vezethet.

Bizonyos gyógyszerek

Egyes gyógyszerek alacsony kreatininszintet okozhatnak. Például a magas vérnyomás és más állapotok kezelésére használt diuretikumok növelhetik a vizelet mennyiségét és kiszáradáshoz vezethetnek. Az alacsony kreatininszintet okozó egyéb gyógyszerek közé tartoznak a kortikoszteroidok, az antibiotikumok és a kemoterápiás gyógyszerek.

Az alacsony kreatininszint tünetei

Az alacsony kreatininszint bizonyos esetekben nem okoz tüneteket. Ha azonban az alacsony kreatininszint hátterében egészségügyi állapot áll, más tünetek is jelen lehetnek. Például a májbetegség hasi fájdalmat, fáradtságot és sárgaságot (a bőr és a szemek besárgulását) okozhat. A kiszáradás szomjúságot, szájszárazságot és sötét vizeletet okozhat. Ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, forduljon orvosához értékelés céljából.

Alacsony kreatininszint diagnózisa

Az alacsony kreatininszintet általában vérvizsgálattal diagnosztizálják. Az alacsony kreatininszint véletlenszerű lelet lehet a rutin vérvizsgálat során, vagy az alapbetegség tüneteinek értékelésekor fedezhető fel. Ha alacsony a kreatininszintje, kezelőorvosa további vizsgálatokat rendelhet el a kiváltó ok meghatározására.

A kreatinin alacsony kezelése

Az alacsony kreatininszint kezelése a kiváltó októl függ. Ha az ok kiszáradás, a kezelés magában foglalhatja a folyadékbevitel növelését vagy az intravénás folyadékok beadását. Ha az ok májbetegség, a kezelés magában foglalhatja az alapbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket, például a hepatitis elleni vírusellenes gyógyszereket vagy az alkoholfüggőség kezelésére szolgáló gyógyszereket.

Ha az ok egy gyógyszeres kezelés, kezelőorvosa módosíthatja az adagot, vagy másik gyógyszerre válthat. Ha Ön terhes és alacsony a kreatininszintje, kezelőorvosa szorosan figyelemmel fogja kísérni az Ön állapotát, és további vizsgálatokat javasolhat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy terhessége normálisan halad.

Egyes esetekben az alacsony kreatininszint nem igényel kezelést. Például, ha az alacsony kreatininszint az életkorral összefüggő izomvesztés miatt van, előfordulhat, hogy nincs szükség kezelésre. Ha azonban alacsony a kreatininszintje, fontos, hogy orvosával együttműködve meghatározza a lehetséges kiváltó okokat.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Spárga - 7 érv, amiért muszáj fogyasztani

sze ápr 5 , 2023
A spárga a liliomfélék családjába tartozik és többféle színben is megtalálhatók: létezik zöld, fehér és lila fajtája is. Világszerte használják ételekhez, mivel alacsony kalóriatartalmú, de tele van alapvető vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Ennek hatására több kutatás is született a […]
Spárga - 7 érv, amiért muszáj fogyasztani

Ez is érdekelheti