Gránátalma hatása – 10 egészségügyi előny, amiért érdemes fogyasztania!

A gránátalma hatása megkérdőjelezhetetlen az emberi szervezet számára, hiszen ezt a gyümölcsöt világszerte az egyik legegészségesebbnek tartják számon. Természetes gyógyító hatását már több kutatásban is vizsgálták, amelyek során mindig bebizonyosodott, hogy a gránátalma valóban kiváló választás lehet, ha szeretnénk szervezetünket egészségesen táplálni.

Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány érdekes és meglepő tényt a gránátalma hatásával kapcsolatosan.

1. A gránátalma tele van fontos tápanyagokkal

A gránátalma hatása már a tápanyagtartalmánál is megnyilvánul. Egy csésze gránátalma ehető része (nagyjából 174 gramm) az alábbi tápanyagokat tartalmazza:

Rost: 7 gramm

Fehérje: 3 gramm

C-vitamin: a napi irányadó bevitel 30%-a

K-vitamin: a napi irányadó bevitel 36%-a

Folsav: a napi irányadó bevitel 16%-a

Kálium: a napi irányadó bevitel 12%-a

2. Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik

A krónikus gyulladás számos igen súlyos betegség alapját adhatja. Ilyen egészségügyi problémák lehetnek a szívgyulladás, 2-es típusú cukorbetegség illetve a különböző rákos megbetegedések. A gránátalma igen erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket nagyrészt a punikalaginok antioxidáns jellemzői okoznak.

Amennyiben Ön is rendszeresen szenved különböző gyulladásoktól, úgy a gránátalma folyamatos fogyasztás mindenképpen javasolt.

3. Segíthet a prosztatarák leküzdésében

A prosztatarák az egyik leggyakoribb rák típus a férfiak körében. Laboratóriumi kutatások azt mutatták, hogy a gránátalma hatása segítheti lelassítani a rákos sejtek szaporodását, sőt akár el is pusztíthatja azokat.

Gránátalma hatása – 10 egészségügyi előny, amiért érdemes fogyasztania!
1. kép – Gránátalma hatása – 10 egészségügyi előny, amiért érdemes fogyasztania!

A kutatás során továbbá azt is észrevették, hogy napi 2.5 dl gránátlé fogyasztása 15 hónapról 54 hónapra növelte az úgynevezett PSA megduplázási időt. A PSA másnéven prosztata-specifikus antigén a prosztatarák vérmarkere. A prosztatarák okozta halálozás aránya összefüggést mutat a PSA értékével – minél gyorsabban duplázódik az értéke, annál nagyobb lesz a halál kockázata.

4. Segíthet a mellrák leküzdésében is

Az emlőrák az egyik leggyakoribb rákfajta a nők körében. A gránátalma kivonat gátolhatja az emlőráksejtek szaporodását – sőt akár el is pusztíthatja őket. A bizonyítékok azonban jelenleg laboratóriumi vizsgálatokra korlátozódnak. További kutatásokra van szükség, mielőtt bármilyen állítást lehetne megfogalmazni a gránátalma hatásával kapcsolatban a mellrák esetében.

5. Csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás (hipertónia) a szívrohamok és a stroke egyik vezető kiváltó oka. Egy tanulmányban a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomása jelentősen csökkent, miután két hétig naponta 1.5 dl gránátalma levet fogyasztottak.

6. Segíthet az ízületi gyulladások kezelésében

Az ízületi gyulladások igen gyakoriak főleg az idősebbek körében, azonban akár fiatalabb korban is jelentkezhet valamelyik formája. Tekintve, hogy a gránátalma hatása erősen gyulladáscsökkentő, így logikus, hogy kiegészítő lehetőségként, akár csökkentheti az ízületi gyulladások különböző formáit is.

Laboratóriumi vizsgálatok továbbá azt is megerősítették, hogy a gránátalma képes blokkolni azokat az enzimeket is, amelyekről ismert, hogy károsítják az ízületeket, így a gránátalma rendszeres fogyasztása akár meg is előzheti ezt az egészségügyi problémát.

7. Segíthet a merevedési zavarok leküzdésében

Az oxidatív károsodás érintheti a véráramlást a test minden területén, beleértve az erekciós szöveteket. A gránátalma hatásai között szerepet kap a fokozott véramlás is, amely akár kihatással lehet a merevedési zavarok kezelésében. Jelenleg azonban további kutatásra van szükség ahhoz, hogy a gránátalma e hatását igen nagy bizonyosággal kijelenthessük.

8. Javíthatja a memóriát

Korábbi kutatások alapján napi 2.5 dl gránátalmalé fogyasztása jelentősen javíthatja az emlékezőképességet, sőt akár az Alzheimer-kór megelőzésében is segíthet.

9. Javíthatja az edzések teljesítményét

A gránátalma hatása manapság már a sportolók körében is nyilvánvalóvá vált. Gyulladáscsökkentő és véráramlás fokozó tulajdonságainak köszönhetően tökéletes táplálék kiegészítőként jelenhet meg. Továbbá a gránátalma gazdag nitrátokban is, amely javíthatja az edzés közbeni teljesítményt. Szinte minden olyan tulajdonságot megtestesít, amire egy sportolónak szüksége lehet!

Összegzés

A gránátalma hatása több egészségügyi területen is jelentkezhet. Függetlenül attól, hogy Ön szenved-e bármilyen egészségügyi problémától vagy sem, a gránátalma rendszeres fogyasztása kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlott, aki szeretne egy kis pluszt nyújtani szervezete számára.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A ginseng hatása – 6 bizonyított egészségügyi előnye

sze febr 16 , 2022
A ginseng hatása a hagyományos kínai orvoslásban már évszázadok óta ismert. A ginsengnek számos fajtája létezik, de a legnépszerűbbek az amerikai ginseng (Panax quinquefolius) és az ázsiai ginseng (Panax ginseng). A ginzeng két jelentős vegyületet tartalmaz: ginzenozidokat és gintonint. Ezek […]
A ginseng hatása – 6 bizonyított egészségügyi előnye

Ez is érdekelheti