Izlandi zuzmó – mit kell tudni róla?

Hazánkban leginkább izlandi zuzmó néven ismert, azonban sok helyen inkább izlandi mohának hívják. A zuzmók algából és gombákból állnak, amelyek kölcsönösen segítik is támogatják egymást, így felerősítve jótékony tulajdonságaikat.

A témában kutatók úgy gondolják, hogy az izlandi moha a legelső zuzmó volt a történelem során, amit az emberek táplálékul használtak. Az európai népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák, elsősorban köhögés és egyéb légúti betegségek kezelésére.

Kevesen tudják róla, de régebben a szoptató anyák is rendszeresen használták, mivel természetes módon serkenti a tejáramlást és rendkívül tápláló élelmiszer.

De vajon miért pont izlandi zuzmó a neve?

A zuzmók tápanyagikat a környezetükből nyerik és nagyon könnyen szennyeződnek. Izland azonban az egyik legkevésbé szennyezett országként van számon tartva, így ideális környezetet biztosít az ottani zuzmók számára. Sajnos az európai zuzmók nagy részét a csernobili atomerőmű baleset rendkívül mértékben beszennyezte, azonban Izland továbbra is biztonságos hely maradt.

Hogyan fejti ki jótékony hatását?

Az izlandi mohában nagy mennyiségben megtalálható fő kémiai vegyület a lichenin. Amikor ez a vegyület forrás alá kerül, úgy nyálkaszerű anyaggá alakul, amely képes különösen megnyugtatni a légutakat és az orrjáratokat irritáló nyálkahártyákat. Ezen kívül összetett poliszacharidokat is tartalmaz, amelyek immunstimuláns hatásúak, és különösen hasznosak a hurutok ellen és a száraz köhögés csillapítására.

Izlandi zuzmó – mit kell tudni róla?
1. kép – Az izlandi zuzmó jótékony hatása már évszázadok óta ismert

Kutatások pedig már azt is igazolták, hogy az izlandi zuzmó erőteljes antibiotikum, köszönhetően annak, hogy magas usnic és zuzmósav tartalommal rendelkezik, amelyek hatékonyan segíthetnek a különböző vírusok és baktériumok leküzdésében.

Milyen területen használható még?

Az izlandi mohát a keserű gyógynövények osztályába sorolják, többek között serkenti az emésztőenzimeket és fokozza a szervezet tápanyagfelvételi képességét, miközben önmagában is rendkívül tápláló.

A már említett magas nyálkatartalom az emésztőrendszerben és a belekben is kifejti nyugtató hatását, ami segít enyhíteni a gyomorhurut, gyomorfekély és krónikus emésztési zavarok tüneteit. Hasznos lehet még a paraziták által okozott emésztési rendellenességek kezelésénél is, mivel képes gyengéden kiűzni a bélférgeket.

Az izlandi zuzmó alkalmazása továbbá még az alábbi területeken nyújthat segítséget:

  • száraz köhögés
  • étvágytalanság
  • megfázás
  • láz
  • emésztési zavarok
  • tüdővel kapcsolatos betegségek
  • vese és hólyagproblémák
  • sebgyógyítás – közvetlenül bőrön történő alkalmazása

Az itt felsorolt alkalmazhatóságok esetében fontos megemlíteni, hogy átfogó kutatások és tanulmányok még nem születtek, amelyek igazolnák, hogy az izlandi moha ezeken a területeken valóban jótékony egészségügyi hatásokat eredményezhet.

Mik lehetnek a lehetséges mellékhatások?

Az izlandi zuzmó rövid ideig történő fogyasztása az emberek túlnyomó többségénél teljesen biztonságos. Nagy mennyiségben történő fogyasztása azonban semmiképpen sem ajánlott, így minden esetben ajánlott betartani a napi előrít mennyiséget.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mi a sárkánygyümölcs és van-e pozitív egészségügyi hatása?

szo dec 17 , 2022
A sárkánygyümölcs egy olyan trópusi gyümölcs, amely az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. Bár az emberek elsősorban egyedi megjelenése és íze miatt szeretik, különböző bizonyítékok arra utalnak, hogy az egészségre is jótékony hatással lehet. Mi a sárkánygyümölcs? A sárkánygyümölcs a […]
sárkánygyümölcs

Ez is érdekelheti