A Karfiol 7 Egészségünkre Gyakorolt Hatása

A karfiolt lehet szeretni vagy utálni, azonban abban mindenki egyetért, hogy rendkívül egészséges. Több olyan jótékony hatással is rendelkezik, amik segíthetnek támogatni egészségünket, ráadásul ezeket a hatásokat már rendelkezésre álló kutatások is megerősítették. Cikkünkben most a karfiol 7 egészségünkre gyakorolt jótékony hatása kerül bemutatásra!

1. Gazdag tápanyagokban

A karfiol rendkívül gazdag tápanyagokban, ráadásul a kalóriatartalma is igen alacsony, sőt még vitaminok természetes forrása is. 100 gramm karfiol akár a napi ajánlott C-vitamin bevitel 30%-át, illetve a K-vitamin 15%-át fedezheti. Ezen kívül gazdag még B6-vitaminban, folsavban, káliumban, mangánban és magnéziumban is.

2. Magas rosttartalommal rendelkezik

100 gramm karfiol közel 2 gramm növényi rostot tartalmaz, ami a napi szükségletünk közel 10%-át fedheti le. Az ilyen típusú rostok fogyasztása rendkívül fontos egészségünk szempontjából, mivel képesek táplálni a belekben megtalálható jótékony baktériumokat, csökkenthetik a gyulladásokat és elősegíthetik az emésztést is.

Már több kutatás is igazolta, hogy a karfiolhoz hasonló növényi rostok rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni az olyan emésztéssel kapcsolatos problémákat, mint a székrekedés vagy a gyulladásos bélbetegségek. Sőt, rendelkezésre álló tanulmányok azt is megerősítették, hogy a rostban gazdag ételek fogyasztása még a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkenthetik.

3. Antioxidánsok természetese forrása

A karfiol kiváló antioxidánsforrás, amely képes lehet megvédeni a szervezetünket a káros szabad gyökökkel szemben. Más keresztesvirágú zöldségekhez hasonlóan a karfiolban is különösen nagy mennyiségben megtalálhatóak a glükozinolátok és az izotiocianátok, amelyekről kutatások is megerősítették, hogy képesek lassítani a rákos sejtek növekedését.

A Karfiol 7 Egészségünkre Gyakorolt Hatása
1. kép – A Karfiol 7 Egészségünkre Gyakorolt Hatása

Sőt, a karfiol még karotinoid és flavonoid antioxidánsokat is tartalmaz, amik hasonlóan hasznosnak bizonyulhatnak a rákos és más, gyulladásos betegségek kialakulásának megelőzésében. Nem utolsósorban a benne megtalálható C-vitamin pedig hozzájárulhat immunrendszerünk erősítéséhez is.

4. Segíthet a fogyásban

A karfiolnak több olyan tulajdonsága van, amelyek segíthetnek a súlyvesztésben. Először is rendkívül alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így nagyobb mennyiség is elfogyasztható belőle anélkül, hogy jelentősen megemelje a kalóriabevitelt. Másodszor a benne megtalálható rostok lassíthatják az emésztést és elősegíthetik a teltségérzetet is, ezáltal közvetetten segítheti a kalóriabevitel csökkentését.

Nem utolsósorban tömegének közel 90%-a víz, a vízben gazdag élelmiszerek fogyasztása pedig nem csak a hidratáltságban segíthetnek, de még a fogyást is hatékonyan támogathatják.

5. Gazdag kolinban

Mi az a kolin? Jogosan merülhet fel a kérdés benned, hiszen nagyon kevés szó esik erről a rendkívül fontos tápanyagról, amelyből az emberek túlnyomó többsége nem fogyaszt eleget. A kolinak számos funkciója van a szervezetünkben, többek között szerepet játszik a sejtmembránok integritásának megőrzésében, a DNS szintetizálásában és az anyagcsere támogatásában. Sőt, a kolin még az agyunk fejlődésében és egészségének megőrzésében is részt vesz azáltal, hogy felelős az idegrendszerhez szükséges neurotranszmitterek termelésében.

Sőt, kezdetleges állatokon végzett megfigyelések azt találták, hogy a tartós kolin hiány növelheti a májbetegségek és az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát.

6. Szulforafán természetes forrása

A karfiol gazdag az úgynevezett szulforafán nevezetű antioxidánsban, amit az elmúlt években igen átfogóan vizsgáltak a kutatók. Több, különböző vizsgálat is azt találta, hogy a szulforafán hasznosnak bizonyulhat a rákos megbetegedések kialakulásának visszaszorításában azáltal, hogy képes a daganatos sejtek növekedésében szerepet játszó enzimek blokkolására.

Sőt, az is bizonyításra került, hogy akár a magas vérnyomás tüneteit is enyhítheti, illetve a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is segítségünkre lehet.

7. Elősegítik a csontok egészségét

Meglepő, de a karfiol az egyetlen fehér zöldség, amely gazdag K-vitaminban. A K-vitamin többek között fontos szerepet játszik csontjaink egészségének megőrzésében azáltal, hogy támogatja a kalcium anyagcserét, ennek köszönhetően pedig javíthatja annak összekötő hatását a csontok felépítésében és fenntartásában. Sőt, a kalcium és a K-vitamin együttes kombinációja bizonyítottan csökkentheti a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Összegzés

A karfiol egy rendkívül tápláló és különleges keresztesvirágú zöldség, aminek a fogyasztása mindenki számára ajánlott. Többek között rendkívül gazdag tápanyagokban, illetve növényi rostokban, antioxidánsok természetes forrása és rendszeres fogyasztása segíthet a súlyvesztésben, illetve a csontjaink egészségének megőrzésében.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A sütőtök 8 jótékony, egészségünkre gyakorolt hatása

ked nov 28 , 2023
A sütőtök leginkább Észak-Amerikában őshonos, azonban az elmúlt években hazánkban is egyre többen megkedvelték. Érdekessége, hogy általánosságban zöldégnek tartják, pedig tudományos tekintetben gyümölcsnek nevezhetjük, hiszen magokat tartalmaz. Ennek ellenére a paradicsomhoz hasonlóan inkább zöldségekhez hasonlít jobban, pontosan ezért nem is […]
A sütőtök 8 jótékony, egészségünkre gyakorolt hatása

Ez is érdekelheti