8 tudományosan bizonyított tény a magnézium hatásáról

A magnézium több tudományosan bizonyított pozitív tulajdonsággal is rendelkezik, többek között támogatja a szívünket, a vércukorszintet, hangulatot és kulcsfontosságú az agy és a test számára. Számos élelmiszerben megtalálható, mint például a leveles zöldségek, diófélék, magvak és a bab.

Sajnos hiába áll rendelkezésre több tucat magnéziumban gazdag étel, mégis az emberek közel 50%-nál nincs elegendő mennyiség a szervezetükben.

Cikkünkben, most a magnézium 8 tudományosan bizonyított jótékony tulajdonsága kerül bemutatásra!

1. Több száz biokémiai reakció fontos szereplője

A magnézium a testünk minden egyes sejtéjében megtalálható, nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. A rendelkezésre álló mennyiség nagyjából 60%-a a csontokban található, míg a fennmaradó rész az izmokban, lágyszövetekben és a vérben.

Érdekessége, hogy közel 600 biokémiai reakciókban vesz részt, ezek közül a legfontosabbak:

  • Energiatermelés: élelmiszer energiává alakítása
  • Fehérjeképzés: új fehérjék létrehozása aminosavakból
  • Génkarbantartás: segít a DNS létrehozásában és javításában
  • Izommozgások: elősegíti az izomösszehúzódást és elernyedést
  • Idegrendszer: szabályozza a neurotranszmittereket, amelyek üzeneteket küldenek az agy és a test többi része között.

2. Növelheti az edzések teljesítményét

A különböző fizikai erőfeszítések során a testünkben több magnéziumra van szüksége, mint pihenéskor. A magnézium segít a vércukorszintnek az izmokba történő eljutásában és a laktát eltávolításában is, ami az edzések közepette felhalmozódhat és fáradtságot eredményezhet.

8 tudományosan bizonyított tény a magnézium hatásáról
1. kép – A magnézium fogyasztása akár edzéseink teljesítményét is fokozhatja

Már rendelkezésre álló tanulmányok azt mutatják, hogy a különböző magnézium kiegészítők különösen előnyösek lehetnek az idősebb korosztály számára. Például egy 2570 felnőtt nő bevonásával készült vizsgálat azt találta, hogy a magnézium kiegészítők alkalmazása akár megnövekedett izomtömeget és erőt eredményezhetnek.

Egy 2014-es röplabda játékosokkal készült megfigyelés pedig arra a következtetésre jutott, hogy a napi 250 mg magnéziumot szedő játékosok javulást tapasztaltak ugrási magasságukban és karmozgásaikban.

3. Leküzdheti a depresszió tüneteit

A magnézium kritikus szerepet játszik az agyunk működésében, tartósan alacsony szintje pedig rosszkedvet eredményezhet, ami akár a depresszió tüneteinek megjelenéséhez is vezethet. Egy 8800 fő bevonásával készült tanulmány azt találta, hogy a legalacsonyabb magnéziumszinttel rendelkező egyének esetében a depresszió megjelenésének kockázata 22%-al magasabb volt, szemben azokkal a társaikkal, akiknek megfelelő magnézium szintjük volt.

Egy 6 hetes, 125 fő részvételével készült megfigyelés pedig arra a következtetésre jutott, hogy napi 250 mg magnézium alkalmazása csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit.

4. Támogathatja az egészséges vércukorszintet

Egy nem régiben készült kutatás azt találta, hogy a 2-es típusú cukorbetegségtől szenvedők körülbelül 48%-nál volt alacsony a vér magnéziumszintje, ami ronthatja a szervezet vércukorszint szabályozásának hatékonyságát.

Ezen kívül az is bebizonyításra került, hogy azoknál az embereknél, akik több magnéziumot fogyasztanak, kisebb eséllyel alakulhat ki a cukorbetegség. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a magnézium fokozza a szervezet inzulinérzékenységét, ami kulcsfontosságú tényező a vércukorszint szabályozásban.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a magnézium ilyen jellegű hatása nagyban függ attól, hogy mekkora mennyiség kerül elfogyasztásra természetes módon.

5. Elősegítheti a szív egészségét

A magnézium fontos szerepet játszik a szív egészségének és erősségének megőrzésében. Többek között segíthet csökkenteni a magas vérnyomást, ami a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. Sőt, a magnézium akár képes lehet javítani a jó-rossz koleszterin arányt a szervezetünkben, ami szintén hozzájárulhat szívünk egészségének megőrzéséhez.

6. Gyulladáscsökkentő hatással bír

A tartósan alacsony magnéziumszint megnövekedett számú gyulladásokhoz vezethet, ami kulcsszerepet játszik a felgyorsult öregedési folyamatokban és bizonyos krónikus betegségekben. Egyes tanulmányok azt találták, hogy a magnézium képes csökkenteni a szervezet C-reaktív fehérje (CRP) szintjét, amely egy olyan marker, ami a krónikus gyulladásoktól szenvedő betegek esetében vizsgálnak.

Nem utolsó sorban pedig az is bizonyításra került, hogy a tartós magnéziumhiány növeli az oxidatív stressz kialakulásának esélyeit, ami szintén a különböző gyulladások kialakulásáért felelős.

7. Elősegítheti a csontok egészségét

A magnézium kulcsfontosságú a csontok egészségének megőrzésében és a csontritkulás elleni védelemben. Egyes tanulmányok a magnéziumhiányt azonosították a csontritkulás egyik legnagyobb kockázati tényezőjének, ami egy olyan állapot, ahol a csontok törékennyé és gyengévé válnak.

Sőt, egy 2017-es tanulmány azt az eredményt tette közzé, hogy a magas magnéziumbevitel összefüggésbe hozható a csontok ásványianyag sűrűségének növekedésével a csípőben és a combnyakban, amelyek igen hajlamosak lehetnek törésre idősebb korban.

8. Javíthatja az alvások minőségét

A különböző magnézium készítményeket gyakran alkalmazzák természetes gyógymódként alvási problémákra, mint például az alvászavar. Ennek az az oka, hogy a magnézium számos, az alvásban részt vevő neurotranszmittert szabályoz, például a gamma-aminovajsavat.

Egy 65 év felettiek körében végzett kutatás azt találta, hogy a magnézium készítmények rendszeres alkalmazása akár átlagosan 17 perccel csökkentheti az elalváshoz szükséges időt. Sőt, a fokozott magnéziumbevitel még az alvások minőségét és időtartamát is pozitívan befolyásolhatja.

Összegzés

A magnézium elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez, fontos szerepet játszik a különböző szívvel és aggyal összefüggő biokémiai folyamatokban. A különféle magnéziumban gazdag élelmiszerek biztosíthatják az irányadó napi bevitelt, azonban ha ez mégsem sikerül, akkor érdemes lehet beiktatni étrendünkbe valamilyen magnézium kiegészítőt.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

6 jótékony hatás, amit a görög joghurt adhat

csü febr 2 , 2023
A görög joghurt fogyasztása mindenképpen ajánlott, hiszen egy fehérjében gazdag tejtermékről beszélünk, amelyet széles körben használnak a gasztronómiában. Kiváló forrása számos tápanyagnak, valamint számos egészségügyi előnnyel is járhat, ha beépítjük étrendünkbe. Azt azonban fontos megfigyelni, hogy milyen típusú görög joghurtot […]
6 jótékony hatás, amit a görög joghurt adhat

Ez is érdekelheti