A sütőtök 8 jótékony, egészségünkre gyakorolt hatása

A sütőtök leginkább Észak-Amerikában őshonos, azonban az elmúlt években hazánkban is egyre többen megkedvelték. Érdekessége, hogy általánosságban zöldégnek tartják, pedig tudományos tekintetben gyümölcsnek nevezhetjük, hiszen magokat tartalmaz. Ennek ellenére a paradicsomhoz hasonlóan inkább zöldségekhez hasonlít jobban, pontosan ezért nem is szokták sokan tudni róla, hogy valójában gyümölcs.

Azonban a sütőtök nem csak nagyon finom, de rendkívül egészséges is. Pontosan ezért, most 8 jótékony, egészségünkre gyakorolt hatása kerül bemutatásra, ami garantáltan Téged is meggyőz rendszeres fogyasztásával kapcsolatban.

1. Gazdag tápanyagokban

A sütőtök rendkívül gazdag tápanyagokban, többek között megtalálható benne A és C-vitamin, kálium, mangán, vas, illetve B2 és E-vitamin. Továbbá nagyon alacsony a kalóriatartalma, ami annak köszönhető, hogy közel 95%-ban vízből áll, így még a hidratálásában is segítségünkre lehet rendszeres fogyasztása.

2. Antioxidánsok természetes forrása

A szabad gyökök olyan molekulák, amelyeket a szervezet anyagcsere folyamatai termelnek. Ezek a molekulák képesek lehetnek elpusztítani a káros baktériumokat, azonban túlzott mennyiségük hozzájárulhat az úgynevezett oxidatív stressz állapotának kialakulásához, amely végső soron olyan betegségek kialakulásának kockázatát növelheti, mint a rák vagy a különböző szívbetegségek.

Jó hír, hogy a sütőtök antioxidánsokat tartalmaz, például alfa-karotint, béta-karotint és béta-kriptoxantint ezek pedig semlegesíthetik a szabad gyököket, megakadályozva, hogy károsítsák a sejteket. Az antioxidánsokkal kapcsolatban már több tanulmány is napvilágot látott jótékony hatásaikkal kapcsolatban, azonban még további, embereken végzett megfigyelésekre is szükség lesz.

3. Támogatja az immunrendszert

A sütőtök nem meglepő módon több olyan tápanyagot is tartalmaz, amik támogathatják immunrendszerünk erősségét. Egyrészt gazdag béta-karotin-ban, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít és így támogathatja az immunrendszerünket a fertőzések leküzdésében, sőt már az is bizonyításra került, hogy a tartós A-vitamin hiány valóban gyengébb immunrendszerhez vezethet.

A sütőtök 8 jótékony, egészségünkre gyakorolt hatása
1. kép – A sütőtök 8 jótékony, egészségünkre gyakorolt hatása

Ezen kívül a sütőtök gazdag még C-vitaminban is, amelyről kimutatták, hogy fokozza a fehérvérsejtek termelését, segíti az immunsejtek hatékonyságát és még a sebgyógyulás folyamatát is felgyorsíthatja. Nem utolsósorban tartalmaz még vasat, folsavat és E-vitamin is, amelyek szintén támogathatják az immunrendszer erősségét.

4. Védelmet nyújthat szemünk számára

Az idő előrehaladtával a látásunk egyre gyengébbé válhat, ezért is fontos a megfelelő tápanyagok rendszeres pótlása, hogy a látásvesztés folyamatát lelassítjuk, illetve megakadályozzuk. A sütőtök szerencsére rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek segíthetnek látásunk megőrzésében. Például az A-vitamin bizonyítottan hozzájárulhat az egészség látáshoz, illetve a béta-karotin rendszeres pótlása csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

Sőt, a sütőtök még gazdag az úgynevezett lutein és a zeaxantin nevű vegyületekben, amelyek az életkorral összefüggő makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásának kockázatát is csökkenthetik.

5. Elősegítheti a súlyvesztést

Biztosan Te is hallottál már a sütőtök diétáról. Nem véletlen, hogy létezik, mivel a sütőtök egy olyan élelmiszer, ami tökéletes alkotóeleme lehet szinte bármilyen diétának. Hogy miért? Először is nagyon tápanyagdús és tele van különböző vitaminokkal. Másodszor magas víz és alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, ebből kifolyólag nagy mennyiségben fogyasztható anélkül, hogy túlságosan megemelné a napi kalóriabevitelt.

Sőt, még növényi rostokban is gazdag, amelyek bizonyítottan segíthetnek csökkenteni az évágyat, valamint hosszan tartót jóllakottság érzetet biztosíthatnak, ezáltal pedig közvetetten hozzájárulhatnak a fogyás sikeréhez.

6. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik

A rákos megbetegedések esetében a sejtek rendellenesen növekednek, amit úgy érnek el, hogy szabad gyököket termelnek a folyamatok felgyorsításának érdekében. A sütőtökben megtalálható jótékony antioxidánsok ezekkel a szabad gyökökkel vehetik fel a versenyt, ezáltal pedig segíthetik lelassítani a rákos sejtek növekedését.

Már több rendelkezésre álló vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a magasabb alfa és béta-karotint fogyasztó emberek körében sokkal kisebb arányban alakulnak ki rákos elváltozások. További vizsgálatokra azonban még mindenképpen szükség lesz ezen a területen, azonban a kezdeti eredmények nagyon ígéretesek voltak.

7. Támogathatja a szív egészségét

A kálium, a C-vitamin, illetve a növényi rostok jótékonyan hathatnak szívünk egészségére. Tanulmányok már kimutatták, hogy a magasabb káliumbevitellel rendelkező emberek vérnyomása sokkal alacsonyabb és a stroke kialakulásának a kockázata is kisebb esetükben. Sőt, a sütőtök magas antioxidánstartalma még az LDL, vagyis a rossz koleszterint oxidációjával szemben is védelmet nyújthat, ami köztudatottan a szívbetegségek egyik legismertebb kockázati tényezője.

8. Elősegítheti a bőr egészségét

A sütőtök tele van olyan tápanyaggal, amelyek hatékonyan segíthetik bőrünk egészségének fenntartását. Már rendelkezésre álló vizsgálatok azt mutatják, hogy a karotinok természetes fényvédőként működhetnek a bőrünk esetében, többek között segíthetnek védelmet biztosítani a káros UV sugarakkal szemben.

Sőt, C-vitamin tartalma még a kollagén termelését is fokozhatja, ami egy olyan fehérje, ami segíthet megőrizni bőrünk egészségét és feszességét.

Összegzés A sütőtök hihetetlenül egészséges, hiszen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, illetve antioxidánsokban is. Rendszeres fogyasztása többek között támogathatja immunrendszerünket, megelőzheti a látásvesztést, valamint hasznosnak bizonyulhat diéták során. Nem utolsósorban pedig rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik és még a szívünk és bőrünk egészségét is támogathatja.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A virágos kőris (fraxinus ornus) csodálatos hatásai

sze nov 29 , 2023
A virágos kőris (Fraxinus ornus) egészségügyi hatásairól szóló írásunkkal a figyelmet a természet ajándékaira és azok egészségünkre gyakorolt jótékony hatásaira szeretnénk irányítani. A virágos kőris, vagy más néven közönséges kőris, egy olyan fafaj, amely Európa és a Földközi-tenger medencéjének területén […]
A virágos kőris (fraxinus ornus) csodálatos hatásai

Ez is érdekelheti