Gyomorsav tünetei – minden, amit érdemes tudnia a túl sok gyomorsavról

A gyomorsav tünetei a gyomorban képződő túl sok gyomorsavból erednek. Gyomrunk feladata az elfogyasztott ételek megemésztésének segítése, amelyben fontos szerepet játszik a gyomorsav, amelynek fő alkotóeleme a sósav. Bizonyos esetekben a szervezet túl sok gyomorsavat termelhet, ami kellemetlen tünetekkel járhat.

Mi okozhatja a gyomorsav tüneteit?

Számos olyan egészségügyi állapot létezik, ami túlzott gyomorsav kialakulásával járhat. A leggyakoribb okok közül néhány:

 • visszahúzódó sav hiperszekréció: a H2 blokkoló típusú gyógyszerek mellékhatásként csökkenhet a gyomorsav termelődése. Bizonyos esetekben, amikor az érintettek abbahagyják az ilyen típusú gyógyszerek szedését, úgy hirtelen megemelkedhet a gyomorsav termelődése, ami akár tüneteket is okozhat
 • Zollinger-Ellison szindróma: A Zollinger-Ellison-szindróma (ZES) egy ritka állapot, amely befolyásolja az emésztőrendszert. Jellemzője a daganatok, az úgynevezett gasztrinómák kialakulása. A gasztrinómák jellemzően a hasnyálmirigyben és a vékonybél felső részében jelennek meg, más néven duodenumnak hívják.
 • Helicobacter pylori: egy gyakori baktériumtípus, amely az emésztőrendszerben fejlődhet ki, ami később megtámadhatja a gyomor nyálkahártyáját. Ez a baktérium típus akár felelős lehet a gyomorsav tüneteiért is.
 • Gyomor elzáródás: amennyiben a gyomorból a vékonybélbe vezető út elzáródik, úgy nagyobb valószínűséggel alakul ki felfokozott gyomorsav termelődés.
 • Krónikus veseelégtelenség: ritka esetekben a vesék elégtelen működése túlzott gasztrin mennyiséget termelhetnek, aminek következében kialakulnak a gyomorsav tünetei

Mik lehetnek a gyomorsav tünetei?

A gyomorsav magas szintjének intő jelei a következők lehetnek:

 • hányinger vagy hasi puffadás
 • kellemetlen érzés a hasban, ami rosszabbodhat éhgyomor esetén
 • gyomorégés
 • hasmenés
 • csökkent étvágy
 • megmagyarázhatatlan fogyás

Visszatérő emésztési tünetek esetén mindenképpen érdemes háziorvosához fordulnia a lehetséges egészségügyi állapotok feltárása érdekében.

Mik lehetnek a magas gyomorsav mellékhatásai?

A magas gyomorsavszint növelheti bizonyos gyomorral kapcsolatos egyéb egészségügyi állapotok kialakulásának kockázatát. Ilyen állapotok lehetnek:

 • gyomorfekély: a pepktikus fekélyek olyan sebek, amelyek akkor kezdenek el kialakulni, amikor a gyomorsav elkezdi marni a gyomor belsejét.
 • nyelőcső reflux (GERD): A GERD olyan állapot, amelyben a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül.
 • emésztőrendszeri vérzés: ez az állapot magában foglalja, bármely, az emésztőrendszer pontjában kialakult belső vérzést.
Gyomorsav tünetei – minden, amit érdemes tudnia a túl sok gyomorsavról
1. kép – A gyomorsav tünetei között megjelenhet gyomorégés, hasmenés vagy csökkent étvágy is.

Mik lehetnek a tünetek kialakulásának kockázati tényezői?

Néhány lehetséges kockázati tényező, ami meghúzódhat a magas gyomorsav tünetei mögött:

 • Gyógyszerek: amennyiben Ön gyógyszert szed a gyomorsav csökkentésére, úgy ezeknek a gyógyszereknek az abbahagyása akár megnövekedett gyomorsav termelődéssel is járhat. Általában a tünetek néhány héten belül önmaguktól megoldódnak.
 • H.pylori fertőzés: ez a típusú bakteriális fertőzés gyakran megnövekedett gyomorsav szintet von maga után.
 • Genetika: a genetika szintén fontos szerepet játszhat a gyomorsav tüneteinek kialakulásában. Amennyiben Önnek családjában előfordul ilyen jellegű egészségügyi probléma, úgy akár Önnél is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki gyomorsavval kapcsolatos panaszok.

Milyen kezelési lehetőség léteznek?

A magas gyomorsavat gyakran fehérjepumpa -gátlókkal (PPI -k) kezelik. Ezek a gyógyszerek csökkentik a gyomorsav termelést. Ezek a gyógyszerek magasabb hatásfokkal rendelkeznek mint a H2 típusú blokkolók.

Amennyiben a tüneteket H.pylori fertőzés okozza, úgy kezelőorvosa antibiotikumokat írhat fel PPi-vel kombinálva. A gyógyszerek együttes használata elpusztítják a baktériumokat és csökkentik a túlzott gyomorsav termelődést is.

Ritkább esetekben akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet például gastrinomák eltávolításra a Zollinger-Ellison szindrómában szenvedő embereknél. Súlyos gyomorfekélyek esetében szintén indokolhat lehet a műtéti beavatkozás, amely során akár a gyomor egy részének eltávolítására is sor kerülhet.

Összegzés

A gyomorsav tüneteinek kialakulása mögött számos egészségügyi állapot meghúzódhat. Amennyiben Ön is tapasztal gyomorégést, hasmenést, puffadást és kellemetlen érzést a gyomorban úgy mindenképpen érdemes lehet felkeresnie háziorvosát. Az esetek túlnyomó többségében a túlzott gyomorsav tüneteinek kezelése hatékonyan kezelhető akár gyógyszeresen is, ritkább esetekben azonban műtétre is sor kerülhet.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

HPV fertőzés tünetei – A férfiak is veszélyben vannak?

csü nov 11 , 2021
A humán papillomavírus, vagy másnéven HPV, egy olyan vírusos fertőzés, amely bőrről bőrre jutva terjedhet az emberek között. Több mint 100 fajtája ismert, ezek közül több mint 40 szexuális úton terjed, melyek hatással lehetnek a nemi szervekre, a szájra vagy […]
HPV fertőzés tünetei – A férfiak is veszélyben vannak?

Ez is érdekelheti