Mit tehetünk csuklás ellen? 21+2 tipp!

Életünk során legalább egyszer biztosan előfordult már, hogy csuklottunk. Habár a csuklás néhány percen belül magától megszűnik, ám mégis bosszantó lehet, főleg, ha épp étkezünk vagy beszélgetünk. Számtalan városi legenda létezik már, amik hatékonyak lehetnek csuklás ellen, ám jogosan tesszük fel a kérdést: ezek valóban működnek? Vagy esetleg tényleg létezik csuklás ellen gyógyszer?

1. kép – Gyógyszer a csuklás ellen?

Mielőtt megválaszolnánk ezeket az igen fontos kérdéseket, vizsgáljuk meg, hogy mi is az a csuklás?

A csuklás a membrán izom hirtelen, akaratlan összehúzódása – amikor az izom görcsöl, a hangszálak becsukódnak, így generálják a csukló hangot. Általában hamar és magától elmúlik, ám az elhúzódó csuklás akár komoly orvosi problémát is jelezhet. A leghosszabb regisztrált csuklás 6 éven át tartott.

Az életvitelünk is befolyásolhatják a csuklást, például, ha:

  • túl sokat vagy túl gyorsan étkezik
  • szénsavas italt fogyaszt
  • fűszeres ételeket eszik
  • stressz vagy érzelmi izgalom hatása alatt áll
  • alkoholt fogyaszt
  • a hőmérséklet gyors ingadozásának van kitéve szervezete.

Mik a leghatásosabb módszerek csuklás ellen?

A válasz akár ilyen egyszerű is lehet: a légzés vagy a testtartás megváltoztatásával is képesek lehetünk a csuklást megszűntetni.

1. Gyakorolja a kimért légzést. A lassú, kimért légzéssel zavarjuk kicsit össze a légzőrendszert: lélegezzen be öt másodpercen keresztül, majd ki ugyanennyi idő alatt.

2. Tartsa bent a levegőt. Lélegezzen be egy nagyot, és tartsa körülbelül 10-20 másodpercig bent, majd lassan lélegezzen ki. Ismételje meg szükség szerint.

2. kép – A lélegzet benntartása is megoldás lehet csuklás ellen

3. Lélegezzen egy papírzacskóba. Helyezzen egy papírzacskót a szája és az orra fölé (tehát, hogy az orr is fedve legyen). Lassan lélegezzen be, majd ki, leeresztve és felfújva a papírzacskót. Soha ne használjon műanyag zacskót!

4. Ölelje meg térdét. Üljön le egy kényelmes helyre úgy, hogy helyezze a térdét a mellkasához, és tartsa ott két percig.

5. Gyakoroljon nyomást a mellkasra. Hajoljon előre vagy hajlítsa előre a mellkasát, hogy nyomást gyakoroljon az izomra.

6. Alkalmazza a Valsalva manővert. Ehhez a manőverhez tegye a következőket: próbáljon kilélegezni, miközben megcsípi az orrát, de eközben a szája maradjon csukva.

Ha nyomást gyakorol a test bizonyos pontjaira, az is segítséget nyújthat a kellemetlen csuklás ellen.

7. Húzza meg a nyelvét. Ez a húzás stimulálja a torok idegeit és izmait, így ha óvatosan kicsit meghúzza előre 1-2 alkalommal, akár elmulaszthatja a csuklást.

8. Gyakoroljon nyomást a membránra. A membrán elválasztja a hasát a tüdőtől – kezével gyakoroljon finom nyomást a szegycsont vége alatti területre.

9. Fogja be az orrát, miközben vizet nyel.

10. Szorítsa össze a tenyerét. Hüvelykujjával gyakoroljon nyomást a másik kezére.

11. Masszírozza meg a nyaki artériát. A nyak mindkét oldalán nyaki artéria fut. Ez az, amit a nyak érintésével azonnal érezhet, így lehet kitapintani a pulzust. Feküdjön le, fordítsa balra a fejét, és körkörös mozdulattal 5-10 másodpercig masszírozza a jobb oldali artériát.

Bizonyos ételek fogyasztása vagy az ivás folyamatának megváltoztatása is hozzájárulhat az idegek stimulálásához.

12. Igyon jeges vizet. A hideg víz lassan kortyolgatva segíthet a csuklás ellen.

13. Igyon az üveg másik oldaláról. Hajtsa fel az üveget az álla alá, hogy távolabbról igyon.

14. Igyon egy pohár meleg vizet. Figyeljen arra, hogy közben lélegezzen!

15. Igyon vizet papírtörlőn keresztül. Fedje le a pohár hideg vizet papírtörlővel, és kortyolja át rajta a folyadékot.

16. Szopogasson el egy jégkockát.

17. Gargalizáljon jeges vízzel 30 másodpercig, majd szükség szerint ismételjük meg a folyamatot.

18. Egyen egy kanál mézet vagy mogyoróvajat.

19. Egyen egy kis cukrot. Tegyen egy csipet cukrot a nyelvére, és hagyja ott 5-10 másodpercig, majd nyelje le.

20. Szopogasson citromot. Vannak, akik egy kis sót is adnak a citromszeletekhez, azonban vigyázzunk! Öblítse ki a száját vízzel, hogy megvédje fogait a citromsavtól!

21. Tegyen egy csepp ecetet a nyelvére.

Az alábbi módszerek működhetnek még:

22. Dörzsölje meg a tarkót. A nyak hátulján a bőr dörzsölése stimulálhatja a frenikus ideget.

23. Vonja el a figyelmét a csuklásról. A csuklás gyakran önmagától elmúlik, ha nem koncentrál rájuk. Egy kis videojáték vagy egy lebilincselő film segíthet a koncentrációt máshova irányítani.

Érdemes-e orvoshoz fordulni?

Ahogy azt említettük, a csuklás néhány perc, maximum 1-2 órán belül elmúlik, ám a rendszeres vagy a több napon át tartó csuklás már okot adhat a félelemre. Mindenképpen konzultáljon orvosával, hiszen az alábbi problémákat is jelezheti a csuklás:

Ezenkívül egyes esetek makacsabbak is lehetnek, ilyenkor az orvosa gyógyszert írhat fel, a csuklás megszüntetése érdekében. Csuklás ellen a leggyakoribb gyógyszerek a következők:

  • baklofen (Gablofen)
  • klórpromazin (torazin)
  • metoklopramid (Reglan)

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Fehér foltok a körmön - Tünetek, okok, kezelés

ked márc 10 , 2020
A „Leukonychia”-nak is nevezett jelenség az, amikor fehér csíkok vagy pöttyök jelennek meg a kéz vagy lábujjkörmön. Ennek kialakulása gyakori az emberek körében és teljesen ártalmatlan. A felnőttek nagy része találkozik ezzel életének valamelyik fázisában. Ezért ennek kialakulása nem jelenti […]
Fehér foltok a körmön

Ez is érdekelheti