Cukorbetegség tünetei – korai jelek és tünetek, amelyek figyelmeztethetnek!

Hogyan észlelheti időben a cukorbetegség tüneteit? A korai tünetek általában akkor jelentkeznek, amikor a vér glükóz szintje magasabb lesz a normális értéknél. Általában a cukorbetegség tünetei korai kialakulásának időszakában enyhén vagy abszolút nem is jelentkeznek. Ez kifejezetten igaz a 2-es típusú cukorbetegségre.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében azonban a tünetek hirtelen jelennek meg és akár néhány napon belül is kialakulhatnak.

A cukorbetegség tünetei kezdeti szakaszban

Mindkét típusú cukorbetegség esetében hasonlóak lehetnek a kezdeti szakasz tünetei. Ezek az intő jelek az alábbiak:

Fáradtság és éhség

A testünk az elfogyasztott ételt glükózzá alakítja, ami energiaforrásként szolgál szervezetünkben. Azonban a sejteknek inzulinra is szüksége van ahhoz, hogy az említett glükózt előállítsa. Amennyiben az Ön szervezete nem képes elegendő inzulint előállítani vagy valamilyen oknál fogva a sejtjei ellenállnak az inzulin felvételének, úgy erőtlennek kezdheti érezni magát. A fáradékonyság mellett továbbá megjelenhet a rendszeres éhség érzet is.

Gyakori vizelési inger és szomjúság

Egy átlagos emberi szervezet esetében egy napon nagyjából 4-7 alkalommal kerül sor vizelésre. Azonban a cukorbetegség esetén ez a szám jóval nagyobb lehet. Miért? Normális esetben a szervezet újra felszívja a glükózt, amikor áthalad a veséken keresztül, azonban a cukorbetegség miatt megemelkedett magasabb cukorszint gátolhatja ezt a folyamatot.

Cukorbetegség tünetei – korai jelek és tünetek, amelyek figyelmeztethetnek!
1. kép – Cukorbetegség tünetei – korai jelek és tünetek, amelyek figyelmeztethetnek!

A gyengébb felszívódásnak köszönhetően a szervezet több vizeletet fog termelni, ami végső soron gyakoribb vizelést fog eredményezni és erősebb szomjúságot.

Szájszárazság, viszkető bőr

A cukorbetegség esetében a test több folyadékot használ fel a rendszeres vizeléshez, aminek köszönhetően kevesebb nedvesség jut más helyekre. Emiatt kialakulhat akár szájszárazság, viszkető, száraz bőr is.

Homályos látás

A testben lévő folyadékszint változás a látásra is kihatással lehet.

A cukorbetegség tüneteinek kockázati tényezői

A cukorbetegségnek 3 fő típusa létezik: 1-es típusú, 2-es típusú és terhességi cukorbetegség. Mindhárom esetben ugyanaz a probléma jelentkezik: a szervezet nem képes elegendő inzulint termelni vagy felhasználni.

A különböző típusok kockázati tényezői az alábbiak lehetnek:

1-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői

 • Genetika: amennyiben az Ön családjában korábban már előfordult 1-es típusú cukorbetegség, úgy Önnél is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a cukorbetegség tünetei
 • Hasnyálmirigy betegségek: ezek a betegségek lelassíthatják a szervezet inzulintermelő képességét
 • Fertőzések

2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői

A 2-es típusú cukorbetegség esetében a szervezet nem képes megfelelően felhasználni az általa termelt inzulint. Legtöbb esetben a felnőtt korban jelentkezik, de akár korai években is kialakulhat. Kockázati tényezői lehetnek:

 • Elhízás, túlsúly – az amerikai kutatások szerint ez a legfőbb ok a lakosság körében, ami miatt kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség. Mivel egyre több az elhízott fiatal világszerte, így egyre nagyobb eséllyel jelenik meg a probléma náluk is
 • Károsodott glükózrezisztencia
 • Inzulinrezisztencia –  ebben az esetben a hasnyálmirigynek keményebben kell dolgoznia, hogy elengedő inzulint állítson elő a szervezet számára
 • Etnikai háttér – a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb eséllyel alakulhat ki a spanyol-latin vagy afro-amerikai felmenőkkel rendelkezők esetében
 • terhességi cukorbetegség – a nők esetében a terhesség alatt kialakulhat a terhességi cukorbetegség. Ebben az esetben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására is megnő a kockázat.
 • Mozgásszegény életmód

Terhességi cukorbetegség kockázati tényezői

Kizárólag Amerikában a terhes nők közel 4%-át érinti ez a típusú cukorbetegség. A kockázati tényezői az alábbiak lehetnek:

 • Elhízás, túlsúly
 • Glükóz intolerancia
 • Életkor – minél később esnek teherbe a nők, annál nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a cukorbetegség tünetei
 • Etnikai háttér

A cukorbetegség tüneteinek megelőzése

Az alábbi egyszerű tanácsok nagyban segíthetik, hogy megelőzze a cukorbetegség tüneteinek kialakulását:

 • Rendszeresen ellenőrizze vérnyomását
 • Figyeljen testsúlyára – ideális testsúlya megállapításához hasznos lehet a BMI index kalkulátor
 • Heti több alkalommal végezzen rendszeres testmozgást
 • Kövessen egészséges, zöldégekben és rostokban gazdag diétát

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Inzulinrezisztencia tünetei – hogyan vehetjük észre őket?

csü dec 23 , 2021
Mi az az inzulinrezisztencia? Mik lehetnek az inzulinrezisztencia tünetei? Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség kialakulásának kockázatát növeli. Az inzulinrezisztencia tünetei akkor alakulhatnak ki, amikor a szervezet nem képes megfelelően felhasználni az általa előállított inzulint. Ez az állapot szinte évekig tünetmentesen, lassan […]
Inzulinrezisztencia tünetei – hogyan vehetjük észre őket?

Ez is érdekelheti