A csalántea hatása – 6 pozitív hatás, amiről érdemes tudnia!

A csalántea hatása már az ókori egyiptomiak és rómaiak körében is ismert volt. Az egyiptomiak előszeretettel alkalmazták ízületi gyulladás és derékfájás kezelésére, míg a római csapatok gyakran azért fogyasztották a teát, hogy melegen tartsa őket hideg időkben.

Cikkünkben most összegyűjtöttük a csalántea hatásait, amelyekről mindenképpen érdemes tudnia!

1. Magas tápanyag tartalom

A csalán levelei és gyökerei sokféle tápanyagot biztosíthatnak szervezetük számára. Ilyen tápanyagok lehetnek:

  • A és C-vitaminok
  • K és B vitaminok
  • gazdag ásványi anyagokban, mint kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és nátrium
  • gazdag amino és zsírsavakban, mint például linolénsav, palmitinsav, sztearinsav és olajsav
  • számos olyan anyagot tartalmaz, ami antioxidánsként szolgálhat szervezetünk számára

A csalántea hatása ráadásul számtalan körben váltott ki érdeklődést a kutató világban, így több tanulmány és kutatás is rendelkezésre áll, amely valóban igazolja, az említett tápanyagok meglétét a csalán leveleiben.

2. Csökkentheti a gyulladást

A gyulladás az egyik módja annak, hogy a szervezet meggyógyuljon és leküzdje a különböző fertőzéseket. Azonban a krónikus gyulladás komoly károkat okozhat, ezért fontos, hogy megelőzzük a gyulladás kialakulásának ezt a fajta típusát.

A csalántea hatása – 6 pozitív hatás, amiről érdemes tudnia!
1. kép – A csalántea hatása – 6 pozitív hatás, amiről érdemes tudnia!

A csalántea hatásai között megjelenik a gyulladáscsökkentés is. Számos olyan vegyületet tartalmaz, ami természetes módon és aktívan segítheti a szervezetben meglévő gyulladás csökkentését. Leggyakrabban ízületi gyulladások kezelésére alkalmazzák a csalánteát vagy csalánkenőcsöt. Sajnos azonban jelenleg nem áll rendelkezésre elengedő kutatás a csalán gyulladácsökkentő hatásával kapcsolatban, ettől független számtalan helyen javasolják alkalmazását.

3. Hatékonyan támogathatja a megnagyobbodott prosztata gyógyulását

Az 51 évnél idősebb férfiak több mint fele szembesül a megnagyobbodott prosztata állapotával. A prosztata megnagyobbodás egyik leggyakoribb mellékhatása a kellemetlen vizelési inger. Egyes kutatások szerint, a rendszeres csalántea fogyasztás javíthatja a prosztata megnagyobbodás okozta vizelési problémákat rövid és hosszútávon is, mellékhatások nélkül.

Azonban az nem világos, hogy a csalántea hatása pontosan mennyire hatékony az említett vizelettartási problémák kezelésében, ehhez további kutatások szükségesek a jövőben.

4. Csökkentheti a szénanátha tüneteit

A szénanátha olyan típusú allergia, amely az orr nyálkahártya gyulladásával jár. A korábban végzett kémcsöves kutatások alapján, a csalánkivonatok gátolhatják az olyan típusú gyulladások kialakulását, amelyek a szezonális allergiát is kiválthatják.

Habár állnak rendelkezésre kutatási anyagok ezen a területen, mégis sokan csupán placebo hatásról beszélnek, mikor a csalántea hatását említik a szénanátha tüneteinek kezelésére. Bár a csalán ígéretes és természetes megoldásnak bizonyulhat, mégis további kutatásokra lesz szükség ennek bebizonyításához.

5. Csökkentheti a vérnyomást

Csak az amerikai lakosság közel minden harmadik embere szembesül a magas vérnyomás tüneteivel. A magas vérnyomás komoly egészségügyi aggodalomra adhat okot, mert növeli a különböző szívbetegségek és a szívroham kockázatát is.

A csalántea hatása több módon is javíthatja szervezetünk vérnyomását. Egyrészt serkeni a nitrogén-monoxid termelést, amely köztudottan értágító hatással rendelkezik. Az értágítók ellazítják az erek izmait, ezzel elősegítve azok tágulását.

Ezenkívül a csalán olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek kalciumcsatorna-blokkolóként működhetnek, és ellazítják a szívet azáltal, hogy csökkentik az összehúzódások erejét.

6. Segítheti a vércukorszint szabályozását

Állatokon és embereken végzett kutatások egyaránt összefüggést mutattak a csalántea hatása és az alacsonyabb vércukorszint között. A legújabb tanulmányok szerint ez annak köszönhető, hogy a csalán olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek képesek utánozni az inzulin hatását.

Az eredmények igen ígéretesnek tűnnek ezen a területen is, azonban további kutatásokra lesz szükség, hogy kijelenthessük, a csalántea egyértelműen szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A kurkuma és a kurkumin 10 bizonyított egészségügyi előnye

vas febr 6 , 2022
A kurkuma néven ismert fűszer a létező leghatékonyabb táplálék-kiegészítő lehet. Számos kiváló tanulmány azt mutatja, hogy a kurkuma jelentős előnyökkel jár a test és az agy számára. Ezen előnyök nagy része fő hatóanyagából, a kurkuminból származik. Ebből a cikkből megtudhatja, […]
kurkuma

Ez is érdekelheti