Borsmenta tea hatása és egészségügyi előnyei

A borsmenta egy Európában és Ázsiában őshonos mentafű. A borsmenta tea hatása és ízesítőként való használhatósága miatt az emberek évszázadok óta használják.

A borsmenta számos modern termék, többek között fogkrémek, cukorkák és teák összetevője.

Sokan azért isznak borsmenta teát, mert élvezik az ízét, de számos potenciális egészségügyi előnye is lehet.

Bár magáról a borsmentateáról nem sok kutatás született, a kutatók tanulmányozták a borsmentalevelekben található olajokat és egyéb vegyületeket, például a mentont, a limonént és a mentolt.

Ebben a cikkben a borsmentatea néhány lehetséges egészségügyi előnyét vizsgáljuk meg. Kitérünk arra is, hogyan készítsünk friss borsmentateát otthon, valamint a kockázatokra és megfontolásokra.

Frissebb lehelet

A borsmenta népszerű aroma tiszta, kellemes illata és íze miatt. A borsmentatea fogyasztása segíthet felfrissíteni az ember leheletét, és más előnyei is lehetnek a rossz lehelet elleni küzdelemben.

Például egy kis tanulmány 2017-ből megállapította, hogy a borsmenta-, citrom- és teafaolajok keverékének gargarizálása javította a résztvevők rossz leheletét.

Egy 2015-ös felülvizsgálat szerint a borsmentaolaj antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a lepedéket és ínybetegségeket okozó baktériumokat.

A feszültség okozta fejfájás enyhítése

Egy 2016-os tanulmány szerint a helyi borsmentaolaj segíthet a fájdalom enyhítésében és az izmok ellazításában.

A mentol hűsítő érzést kelt, ami segíthet enyhíteni a feszültséget vagy a migrénes fejfájást, ha valaki borsmentaolajat ken a homlokára vagy a halántékára.

Lehetséges, hogy a borsmentatea aromája is hasonló hatással bír.

Csökkent orrdugulás

Egy másik tanulmány szerint az illóolajok, például a borsmentaolaj gőzei antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek a felső légúti fertőzések bizonyos típusainak enyhítésében.

A gőzök belélegzése segíthet a megfázás és más felső légúti fertőzések okozta orrdugulás enyhítésében.

Egyesek szerint a mentol tartalmú borsmentatea gőze is segít.

Borsmenta tea hatása – Jobb emésztés

Az emberek régóta használják a borsmentát emésztési problémák, például gyomorpanaszok, puffadás és gázok ellenszereként.

Egy 2017-es szisztematikus tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a borsmentaolaj-kapszulák szedése segíthet a fájdalom csökkentésében funkcionális hasi fájdalomzavarban szenvedő gyermekeknél.

Lehetséges, hogy a borsmentatea fogyasztása hasonló hatással bír.

Kevésbé fájdalmas menstruációs görcsök

A borsmentaolaj segíthet a menstruációs görcsök vagy dysmenorrhea súlyosságának csökkentésében is.

Egy 2016-os tanulmány 127 fiatal nőnél vizsgálta a borsmentaolaj hatékonyságát diszmenorrheában. A vizsgálat eredményei szerint a borsmentaolaj kapszula ugyanolyan hatékonyan enyhítette a menstruációs fájdalmat, mint a mefenaminsav, amely egyfajta nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer.

A menstruációs görcsök házi gyógymódjaként a borsmentatea fogyasztását is kipróbálhatják az emberek.

Több energia

A borsmentában található olajok segíthetnek a fáradtság tüneteinek enyhítésében és az energiaszint növelésében is.

Egy 2018-as tanulmányban 24 ember bevonásával a borsmentaolaj kapszula csökkentette a mentális fáradtságot és javította a kognitív funkciókat a placebóval összehasonlítva. A vizsgálat azonban nagyon kicsi volt, ezért további kutatásokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez.

borsmenta tea hatása
A borsmenta tea egyik hatása, hogy energizáltabbnak érezhetjük magunkat

Borsmenta tea hatása – Antibakteriális tulajdonságok

Egyes kutatások szerint a borsmentából származó illóolajok segíthetnek a káros baktériumok elpusztításában.

Egy 2018-as tanulmány például azt találta, hogy a borsmentaolajok segítettek csökkenteni az olyan baktériumok növekedését ananászlében, mint az Escherichia coli, a Listeria és a Salmonella.

A borsmentaolajok azonban kevésbé voltak hatékonyak a baktériumok csökkentésében, amikor a kutatók mangóléhez adták őket.

Emellett egy 2015-ös vizsgálat bizonyítékot talált arra, hogy a borsmentaolaj segíthet csökkenteni a káros baktériumokat a szájban, míg egy 2013-as vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a mentol antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

Házi borsmenta tea

A borsmenta teafilterek széles körben kaphatók számos egészségügyi és élelmiszerboltban. Az emberek azonban otthon is gyorsan készíthetnek friss borsmentateát, csupán borsmentalevelek és forró víz felhasználásával.

Borsmentatea készítése otthon:

  1. Adjunk 2 csésze vizet egy fazékba.
  2. Forraljuk fel a vizet, majd vegyük le a tűzről.
  3. Adjunk a vízhez körülbelül négy-öt tépett borsmentalevelet.
  4. Fedjük le a fazekat, és hagyjuk a leveleket 5 percig, vagy ízlés szerint ázni.
  5. Szűrje a teát egy bögrébe.

Mennyit kell inni?

Az ember egész nap ihat borsmentateát.

A borsmentatea természetesen koffeinmentes, ami azt jelenti, hogy nem tartja ébren az embert éjszaka.

A borsmentatea nulla kalóriát is tartalmaz, ami nagyszerű alternatívája lehet a szódának, gyümölcsleveknek és más cukros italoknak.

A tea cukorral, mézzel vagy tejszínnel való ízesítése azonban kalóriát ad az italhoz.

Kockázatok és megfontolások

A borsmentatea általában nagyon biztonságos minden korosztály számára. Egyesek azonban úgy találják, hogy a borsmentatea fogyasztása kiválthatja vagy súlyosbíthatja a gyomorégés és a gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) tüneteit.

Aki allergiás a borsmentára vagy a borsmentában lévő vegyi anyagokra, ne igyon borsmenta teát.

Borsmenta tea hatása – Összefoglaló

A borsmentatea egy népszerű gyógytea, amely természetesen kalória- és koffeinmentes.

Egyes kutatások szerint a borsmentában található olajok számos egyéb egészségügyi előnnyel is járhatnak, például frissebb leheletet, jobb emésztést és csökkentett fejfájás okozta fájdalmat biztosítanak. A borsmentatea antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

A borsmentatea fogyasztásának konkrét egészségügyi előnyeiről azonban kevés meggyőző kutatás született.

Bár a borsmentatea általában nagyon biztonságos, néhány GERD-ben szenvedő ember úgy találja, hogy fogyasztása kiválthatja vagy súlyosbíthatja a tüneteket.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A glutamin hatása - Minden, amit tudnod kell

hét okt 3 , 2022
A glutamin egy olyan fontos aminosav, amely számos funkciót lát el a szervezetben: ez a fehérje építőköve és az immunrendszer kritikus része. Sőt, a glutamin hatása a bélrendszer egészségében is kulcsfontosságú szerepet játszik. Hogyan juthatunk hozzá a glutaminhoz? Nos, a […]
A glutamin hatása - Minden, amit tudnod kell

Ez is érdekelheti