Magzati szívhang figyelő – mire való ez a készülék?

A magzati szívhang figyelő segítségével megfigyelhető, hogy milyen gyorsan dobog a baba szíve. Terhes nők körében igen nagy népszerűségnek kezd örvendeni az otthoni magzati szívhang figyelő készülék is, hiszen meggyőződhetünk arról, hogy a baba egészséges és megfelelően növekszik-e. Ennek egyik módja a csecsemő szívverésének ütemének és ritmusának ellenőrzése.

A magzati szívhang figyelő tehát a magzat pulzusát és a szívverés ritmusát méri. Az átlagos magzati pulzus 110 és 160 ütés / perc között van. Ez percenként 5–25 ütéssel változhat, mivel a baba reagál a méh különféle állapotaira. A kóros magzati pulzus azt jelentheti, hogy a csecsemő nem kap elegendő oxigént, vagy más problémák merülhetnek fel.

A magzati szívmonitorozásnak kétféle módja van: külső és belső.

Külső magzati szívmonitorozás

Ez a módszer magában foglalja azokat az eszközöket, amelyek lehallgatják és rögzítik a baba szívverését az édesanya hasán keresztül. Az egyik típusú monitor egy Doppler ultrahang készülék, melyet a rutin látogatások során gyakran használnak a csecsemő pulzusának számlálására. Emellett használható a magzat pulzusának ellenőrzésére is vajúdás közben is. Ehhez az ultrahangos szondát (jelátalakítót) az anya hasára rögzítik, majd a baba szívének hangjait számítógépre küldik. A csecsemő pulzusának sebessége és mintázata megjelenik a képernyőn, és nyomtatható lehet papírra.

Belső magzati szívmonitorozás

Ezzel a módszerrel egy vékony huzalt vezetnek a baba fejbőrére: a vezeték a babától a méhnyakon át fut, mely a monitorhoz van csatlakoztatva. Ez a módszer pontosabb eredményeket ad, mert a mozgáshoz hasonló tevékenységek nem befolyásolják. Azonban ezt a módszert csak akkor lehet alkalmazni, ha a csecsemőt terhesség alatt körülvevő folyadékkal töltött zsák (magzatburok) elszakadt, és a méhnyak felnyílt.

1. kép – otthoni magzati szívhang figyelő készülék

A vajúdás során megfigyelhető a méhösszehúzódás és a baba pulzusa. Mivel a magzati pulzus és az összehúzódások egyidejűleg kerülnek rögzítésre, ezeket az eredményeket együtt lehet megnézni és összehasonlítani. Emellett a méhen belüli nyomás is ellenőrizhető.

Miért lehet szükség a magzati szívhang figyelőre?

A szívhang megfigyelésére különösen akkor lehet szükség, ha Ön veszélyeztetett terhes, terhessége nagy kockázattal jár, ha cukorbetegségben vagy magas vérnyomásban szenved. A kockázat emellett magába foglalja a baba rendellenes fejlődését is.

A magzati pulzusmérés alkalmazható más tesztekben, mint például:

 • NST-vizsgálat (Non-stress test): ez méri a magzati pulzusszámot a baba mozgása közben.
 • Összehúzódási stresszteszt: ez méri a magzati pulzusszámot és a méhösszehúzódásokat.
 • Biofizikai profil: ez a teszt egyesíti az NST-vizsgálatot az ultrahanggal.

Mi befolyásolhatja a magzat pulzusát vajúdás közben?

 • Méhösszehúzódások.
 • Fájdalomcsillapítók vagy érzéstelenítés, amelyet a vajúdás során kaphatnak.
 • A szülés során végzett vizsgálatok.
 • Nyomás a vajúdás második szakaszában.

Léteznek kockázati tényezők a magzati szívhang figyelő használatakor?

Elsősorban fontos megjegyezni, hogy sugárzást nem használnak ezen típusú vizsgálat során. Az ilyen típusú vizsgálatok alkalmával nyugodt, fekvő pozícióban kell elhelyezkednie. Némi kellemetlenséggel járhat a belső megfigyelés, amikor az elektródát a méhbe helyezik: az ehhez hasonló belső ellenőrzések kockázatai közé tartozik a csecsemő fejbőrének vagy más testrészének fertőzése és véraláfutása.

Fontos tudnivaló: nem szabad belső magzati pulzusmérést alkalmazni, ha Ön HIV-pozitív. Ennek oka egyszerű: így megakadályozza, hogy a fertőzést továbbadja a babának.

A saját egészségi állapotától függően más kockázatok is létezhetnek, így minden esetben rendkívül fontos egyeztetni orvosával.

Emellett néhány tényező befolyásolhatja a magzati pulzusmérést, amely pontatlan eredményhez vezethet. Ezek a következők lehetnek:

 • Az anya elhízása.
 • A baba vagy az anya pozíciója, elhelyezkedése.
 • Túl sok magzatvíz.
 • A méhnyak nem tágult, vagy a magzatburok nem szakadt meg. Mindkettőnek meg kell történnie a belső ellenőrzés elvégzéséhez.

Mi a teendő a magzati szívhang figyelő alkalmazása után?

A magzati szív külső monitorozása után nincs szükség különösebb gondozásra. Visszatérhet a szokásos étrendjéhez és tevékenységéhez, hacsak egészségügyi szolgáltatója másként nem határoz.

A magzati pulzus belső monitorozása után az egészségügyi szolgáltató ellenőrzi a baba fejbőrét fertőzés, véraláfutás vagy vágás szempontjából. A szolgáltató fertőtlenítőszerrel való tisztítást alkalmazhat.

Mielőtt elvégzi a tesztet vagy az eljárást, győződjön meg róla, hogy tisztában van az alábbi információkkal:

 • A vizsgálat vagy eljárás neve.
 • A teszt vagy az eljárás oka.
 • Milyen eredmények várhatók és mit jelentenek.
 • A teszt vagy eljárás kockázatai és előnyei.
 • Milyen lehetséges mellékhatásokat vagy szövődményeket okozhat.
 • Mikor és hol kell elvégezni a tesztet vagy eljárást.
 • Ki fogja elvégezni a tesztet vagy az eljárást, és milyen az illető képesítése.
 • Mi történne, ha nem lenne meg a teszt vagy az eljárás.
 • Létezik bármilyen alternatív teszt vagy eljárás, amelyet fontolóra kellene vennie.
 • Mikor és hogyan fogja elérni az eredményeket.
 • Kihez forduljon a teszt vagy az eljárás után, ha kérdése vagy problémája van.
 • Mennyit kell fizetnie a tesztért vagy az eljárásért.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

SMR henger - Milyen előnyei vannak az használatának?

pén okt 9 , 2020
Az SMR henger (self-myofascial release, azaz a magadon végzett izom fellazítás) használata több előnnyel is járhat. Segíthet enyhíteni az izmok feszességét, fájdalmát és gyulladását, és növelheti az ízületek mozgástartományát. A hengerlés hatékony eszköz lehet a bemelegítéshez vagy a nyújtáshoz edzés […]
smr henger

Ez is érdekelheti