A kurkuma és a kurkumin 10 bizonyított egészségügyi előnye

A kurkuma néven ismert fűszer a létező leghatékonyabb táplálék-kiegészítő lehet.

Számos kiváló tanulmány azt mutatja, hogy a kurkuma jelentős előnyökkel jár a test és az agy számára. Ezen előnyök nagy része fő hatóanyagából, a kurkuminból származik.

Ebből a cikkből megtudhatja, mit mond a tudomány a kurkumáról és a kurkuminról, valamint ezek előnyeiről.

Mi a kurkuma és a kurkumin?

A kurkuma az a fűszer, amely a curry sárga színét adja.

Indiában évezredek óta használják fűszerként és gyógynövényként egyaránt. A közelmúltban a tudomány elkezdte alátámasztani azokat a hagyományos állításokat, amelyek szerint a kurkuma gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaz.

Ezeket a vegyületeket kurkuminoidoknak nevezzük. A legfontosabb a kurkumin.

A kurkumin a kurkuma fő hatóanyaga. Erős gyulladáscsökkentő hatása van, és egy nagyon erős antioxidáns.

Íme a kurkuma és a kurkumin 10 legjobb bizonyítékokon alapuló előnye, melyet egészségügyi szempontból vizsgáltak meg.

1. A kurkuma gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkező bioaktív vegyületeket tartalmaz

A kurkuma kurkumin tartalma azonban nem olyan magas. 3 tömeg% körül van. A gyógynövényekkel kapcsolatos legtöbb tanulmány kurkumakivonatokat használ, amelyek főként magát a kurkumint tartalmazzák, és az adagok általában meghaladják az 1 grammot naponta.

Nagyon nehéz lenne elérni ezeket a szintet, ha a kurkumát fűszerként használjuk az ételekben.

Ez az oka annak, hogy egyesek a kiegészítők használatát választják.

A kurkumin azonban rosszul szívódik fel a véráramban. Ahhoz, hogy a kurkumin teljes hatását megtapasztalhassuk, javulnia kell biológiai hozzáférhetőségének (az a sebesség, amellyel a szervezet egy anyagot felszív).

Piperint tartalmazó fekete borssal fogyasztása segít a fent említett folyamatban. A piperin egy természetes anyag, amely 2000%-kal fokozza a kurkumin felszívódását.

Valójában a legjobb kurkumin-kiegészítők piperint tartalmaznak, és ez lényegesen hatékonyabbá teszi emiatt őket.

A kurkumin zsírban is oldódik, ami azt jelenti, hogy lebomlik és zsírban vagy olajban feloldódik. Éppen ezért jó ötlet lehet kurkumin-kiegészítőket bevenni egy magas zsírtartalmú étel mellé.

kurkuma
A kurkuma kurkumint tartalmaz, ami erős gyulladáscsökkentő egyes kutatások szerint

2. A kurkumin természetes gyulladáscsökkentő vegyület

A gyulladás hihetetlenül fontos. Segít leküzdeni az idegen betolakodókat, és szerepet játszik a szervezet károsodásának helyreállításában.

Bár az akut, rövid távú gyulladás előnyös, aggodalomra adhat okot, ha krónikussá válik, és megtámadja a szervezet saját szöveteit.

A tudósok úgy vélik, hogy a krónikus, alacsony szintű gyulladás szerepet játszhat bizonyos egészségügyi állapotokban és betegségekben. Ezek közé a következők tartoznak:

  • szívbetegség
  • rák
  • metabolikus szindróma
  • Alzheimer-kór
  • különféle degeneratív állapotok

Ezért minden, ami segíthet a krónikus gyulladások leküzdésében, potenciálisan fontos ezen állapotok megelőzésében és kezelésében.

Bár a gyulladás témája többrétegű, és valószínűleg nincs egyszerű válasz, a kurkuminnal kapcsolatban a legfontosabb dolog az, hogy ez egy bioaktív anyag, amely képes leküzdeni a gyulladást. A gyógyászati ​​eredmények eléréséhez azonban nagyon nagy adagokra van szükség.

3. A kurkuma növelheti a szervezet antioxidáns kapacitását

Az oxidatív károsodás az öregedés és számos betegség egyik mechanizmusa.

Ez magában foglalja a szabad gyököket, erősen reaktív molekulákat párosítatlan elektronokkal. A szabad gyökök hajlamosak reakcióba lépni fontos szerves anyagokkal, például zsírsavakkal, fehérjékkel vagy DNS-sel.

Az antioxidánsok fő oka az, hogy megvédik a szervezetet a szabad gyököktől.

A kurkumin egy erős antioxidáns, amely kémiai szerkezetének köszönhetően semlegesíti a szabad gyököket.

Ezenkívül állatkísérletek és sejtvizsgálatok azt sugallják, hogy a kurkumin blokkolhatja a szabad gyökök hatását, és serkentheti más antioxidánsok hatását. Ezen előnyök megerősítéséhez további klinikai vizsgálatokra van szükség embereken.

4. A kurkumin fokozhatja az agyból származó neurotróf faktort

Mielőtt a tudósok jobban megértették volna a neuronokat, azt hitték, hogy kora gyermekkoruk után nem képesek osztódni és szaporodni. Most azonban már tudják, hogy ez nem így van.

A neuronok képesek új kapcsolatok kialakítására, az agy bizonyos területein pedig szaporodhatnak és szaporodhatnak.

Ennek a folyamatnak az egyik fő mozgatórugója az agyból származó neurotróf faktor (BDNF). Ez egy olyan gén, amely részt vesz egy fehérje létrehozásában, amely felelős a neuronok életének elősegítéséért.

A BDNF fehérje szerepet játszik a memóriában és a tanulásban, és megtalálható az agy azon területein, amely felelős az étkezésért, ivásért és a testsúlyért.

Számos gyakori agyi rendellenesség összefüggésbe hozható a BDNF fehérje csökkent szintjével, beleértve a depressziót és az Alzheimer-kórt.

Érdekes módon állatkísérletek kimutatták, hogy a kurkumin növelheti a BDNF agyi szintjét.

Ezzel hatékonyan késleltetheti vagy akár visszafordíthatja számos agyi betegséget és az agyműködés életkorral összefüggő csökkenését. Mégis, mivel ezeket a vizsgálatokat állatokon végezték, nehéz megmondani, hogy az eredmények mit jelentenek az emberek számára.

Segíthet a memória és a figyelem fejlesztésében is, ami logikusnak tűnik, tekintettel a BDNF-szintekre gyakorolt ​​hatásaira. Ennek megerősítéséhez azonban további tanulmányokra van szükség.

5. A kurkumin csökkenti a szívbetegség kockázatát

A szívbetegség az első számú halálok a világon. A kutatók sok évtizeden át tanulmányozták, és sokat tanultak arról, hogy miért történik. Nem meglepő módon a szívbetegségek hihetetlenül bonyolultak, és számos dolog közrejátszik.

A kurkumin segíthet visszafordítani a szívbetegség folyamatának számos lépését.

A kurkumin talán fő előnye szívbetegeségek esetén az endotélium, azaz az erek bélésének javítása.

Az endothel diszfunkció a szívbetegségek egyik fő hajtóereje. Ilyenkor az endotélium nem képes szabályozni a vérnyomást, a véralvadást és számos egyéb tényezőt.

Számos tanulmány azt sugallja, hogy a kurkumin javíthatja a szív egészségét. Ezenkívül egy tanulmány megállapította, hogy a menopauza utáni nőknél ugyanolyan hatékony, mint a testmozgás.

Ezenkívül a kurkumin segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidációt (amint azt fentebb tárgyaltuk), ami szerepet játszhat a szívbetegségek kialakulásában.

Egy 121 koszorúér bypass műtéten átesett ember vizsgálata során a kutatók placebót vagy napi 4 gramm kurkumint adtak nekik néhány nappal a műtét előtt és után.

A kurkumin csoportban 65%-kal csökkent a szívroham kockázata a kórházban.

6. A kurkuma segíthet a rák megelőzésében

A rák egy olyan betegség, amelyre jellemző a kontrollálatlan sejtnövekedés. A ráknak számos különböző formája van, amelyeket úgy tűnik, hogy a kurkumin-kiegészítők befolyásolnak.

A kurkumint a rák kezelésében hasznos gyógynövényként tanulmányozták, és megállapították, hogy befolyásolja a rák növekedését és fejlődését.

Egy tanulmány kimuatta, hogy képes:

  • hozzájárulni a rákos sejtek pusztulásához
  • csökkenti az angiogenezist (új erek növekedését a daganatokban)
  • csökkenti a metasztázisokat (a rák terjedését)

Azt, hogy a nagy dózisú kurkumin – lehetőleg egy felszívódást fokozó anyaggal, például piperinnel – segíthet-e az emberek esetében a rák kezelésében, még nem vizsgálták megfelelően.

Vannak azonban bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy eleve megelőzheti a rák kialakulását, különösen az emésztőrendszeri rákot, például a vastagbélrákot.

Egy 30 napos vizsgálatban, amelyben 44 férfit vontak be a vastagbélben olykor rákossá váló elváltozásokkal, napi 4 gramm kurkumin 40%-kal csökkentette az elváltozások számát.

7. A kurkumin hasznos lehet az Alzheimer-kór kezelésében

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, és a demenciás esetek akár 70%-ához is hozzájárulhat.

Míg egyes tüneteinek kezelése megszűnik, az Alzheimer-kórra még nincs gyógymód. Ezért olyan fontos, hogy megelőzzük ennek előfordulását.

Jó hírek lehetnek a láthatáron, mert kimutatták, hogy a kurkumin átjut a vér-agy gáton.

Köztudott, hogy a gyulladás és az oxidatív károsodás szerepet játszik az Alzheimer-kórban, és a kurkumin mindkettőre jótékony hatással van.

Ezenkívül az Alzheimer-kór egyik kulcsfontosságú jellemzője az amiloid plakkok nevű fehérjegubacsok felhalmozódása. A tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkumin segíthet eltávolítani ezeket a plakkokat.

Az, hogy a kurkumin képes-e lelassítani vagy akár meg is fordítani az Alzheimer-kór progresszióját az emberekben, jelenleg nem ismert, és további tanulmányozást igényel.

8. Az ízületi gyulladásos betegek jól reagálnak a kurkumin-kiegészítőkre

Az ízületi gyulladás gyakori probléma a nyugati országokban és ezeket tekintve számos különböző típusú ízületi gyulladás létezik.

Tekintettel arra, hogy a kurkumin erős gyulladáscsökkentő vegyület, logikus, hogy segíthet az ízületi gyulladásban. Valójában több tanulmány is azt mutatja, hogy van összefüggés.

Egy rheumatoid arthritisben szenvedő betegeken végzett vizsgálatban a kurkumin még egy gyulladáscsökkentő gyógyszernél is hatékonyabb volt.

Más tanulmányok a kurkumin ízületi gyulladásra gyakorolt ​​hatásait vizsgálták, és javulást észleltek a különböző tünetekben.

9. A kurkumin jótékony hatással van a depresszióra

A kurkumin ígéretesnek bizonyult a depresszió kezelésében.

Egy kontrollált vizsgálatban 60 depressziós embert randomizáltak három csoportba. Az egyik csoport Prozacot, egy másik csoport 1 gramm kurkumint, a harmadik csoport pedig Prozacot és kurkumint is.

6 hét elteltével a kurkumin a Prozachoz hasonló javuláshoz vezetett. A Prozacot és a kurkumint szedő csoport járt a legjobban.

E kis tanulmány szerint a kurkumin ugyanolyan hatékony, mint egy antidepresszáns.

A depresszió összefügg a BDNF csökkent szintjével és a zsugorodó hippocampusszal is, amely a tanulásban és a memóriában szerepet játszó agyterület. A kurkumin segíthet növelni a BDNF szintjét, és potenciálisan visszafordíthatja e változások egy részét.

Arra is van bizonyíték, hogy a kurkumin fokozhatja a szerotonin és a dopamin agyi neurotranszmittereket.

10. A kurkumin segíthet késleltetni az öregedést és leküzdheti az életkorral összefüggő krónikus betegségeket

Ha a kurkumin valóban segíthet megelőzni a szívbetegségeket, a rákot és az Alzheimer-kórt, akkor a hosszú élettartam szempontjából is előnyös lehet.

Ez arra utal, hogy a kurkumin potenciálisan öregedésgátló kiegészítőként használható.

Tekintettel arra, hogy az oxidáció és a gyulladás feltehetően szerepet játszik az öregedésben, a kurkuminnak olyan hatásai is lehetnek, amelyek túlmutatnak a betegségek megelőzésében.

Összefoglaló

A kurkuma – és különösen legaktívabb vegyülete, a kurkumin – számos tudományosan bizonyított egészségügyi előnnyel rendelkezik, például képes javítani a szív egészségét és megelőzni az Alzheimer-kórt és a rákot.

Ez egy erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns. Segíthet javítani a depresszió és az ízületi gyulladás tüneteit is.

Bár ezek az előnyök lehetségesek, jelenleg korlátozottak a kurkumin szűkös biológiai hozzáférhetősége miatt, és további kutatásokra van szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Sólámpa hatása – mítosz vagy valóban működik?

ked febr 8 , 2022
A himalájai sólámpa nemcsak egy dekoratív lámpa: rózsaszín himalájai sóból faragták, és a hiedelmek szerint különféle egészségügyi előnyökkel jár a használata. Vajon a sólámpa hatása valóban érvényesülhet otthonunkban? A sólámpák elkötelezett hívei úgy gondolják, hogy ezek a lámpák megtisztítják a […]
Sólámpa hatása – mítosz vagy valóban működik?

Ez is érdekelheti