A káposzta 9 lenyűgöző egészségügyi hatása

A káposzta rendkívül tápláló és gazdag C-vitaminban, rostban és K-vitaminban. Sőt, egyes kutatások szerint támogatja az emésztést, javítja a szív egészségét és csökkenti a gyulladást.

Lenyűgöző tápanyagtartalma ellenére a káposztát gyakran figyelmen kívül hagyják.

Bár nagyon hasonlít a fejes salátára, valójában a Brassica zöldségfélék nemzetségébe tartozik, amelyhez a brokkoli, a retek és a kelbimbó is tartozik.

Sokféle alakú és színű, többek között piros, lila, fehér és zöld, levelei pedig lehetnek gyűröttek vagy simák.

Ezt a zöldséget évezredek óta termesztik világszerte, és számos ételben megtalálható, többek között savanyú káposztában, kimchiben és káposztasalátában.

Ezenkívül a káposzta tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A következő sorokban a káposzta olyan 9 meglepő egészségügyi előnyéről lesz szó, amelyeket a tudomány is alátámaszt.

1. A káposzta tele van tápanyagokkal

Annak ellenére, hogy a káposzta nagyon alacsony kalóriatartalmú, lenyűgöző tápanyagprofilja van.

Valójában 90 gramm (g) nyers zöldkáposzta a következőket tartalmazza:

 • Kalória: 22
 • Fehérje: 1 g
 • Rost: 2 g
 • K-vitamin: a napi érték (INBÉ) 56%-a.
 • C-vitamin: az ajánlott érték 36%-a
 • Folsav: az INBÉ 10%-a
 • Mangán: az ajánlott mennyiség 6%-a
 • B6-vitamin: az INBÉ 6%-a
 • Kalcium: az INBÉ 3%-a
 • Kálium: az INBÉ 3%-a
 • Magnézium: az INBÉ 3%-a

A káposzta kis mennyiségben más mikrotápanyagokat is tartalmaz, többek között A-vitamint, vasat és riboflavint.

Amint a fenti listából láthatjuk, gazdag B6-vitaminban és folsavban, melyek közül mindkettő nélkülözhetetlen a szervezet számos fontos folyamatához, többek között az anyagcseréhez és az idegrendszer normális működéséhez.

Ezenkívül a káposzta magas rosttartalmú, és erős antioxidánsokat, köztük polifenolokat és kénvegyületeket tartalmaz.

Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodástól. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek páratlan számú elektronnal rendelkeznek, ami emiatt instabillá teszi őket. Ha szintjük túl magasra emelkedik, károsíthatják a sejteket.

A káposzta különösen sok C-vitamint tartalmaz, amely erős antioxidáns, és amely védelmet nyújthat a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések és a látásromlás ellen.

káposzta
A káposzta rendkívül jó tápanyagokkal rendelkezik

2. Segíthet kordában tartani a gyulladást

A gyulladás nem mindig rossz dolog.

Valójában a szervezet a gyulladásos reakcióra támaszkodik a fertőzés elleni védelem vagy a gyógyulás felgyorsítása érdekében. Ez a fajta akut gyulladás normális válasz egy sérülésre vagy fertőzésre.

Másrészt a hosszú időn át tartó krónikus gyulladás számos betegséggel, többek között szívbetegséggel, reumás ízületi gyulladással és gyulladásos bélbetegséggel hozható összefüggésbe.

A keresztesvirágú zöldségek, mint például a káposzta, számos olyan különböző antioxidánst tartalmaznak, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a krónikus gyulladást.

Sőt, egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy a több keresztesvirágú zöldség fogyasztása csökkentheti a gyulladás bizonyos vérmarkereit.

Egy régebbi, több mint 1000 nőn végzett vizsgálat kimutatta, hogy azoknál, akik a legtöbb keresztesvirágú zöldséget fogyasztották, lényegesen alacsonyabb volt a gyulladás szintje, mint azoknál, akik a legkevesebbet ették.

A szulforafán, a kaempferol és más, ebben a figyelemre méltó növénycsoportban található antioxidánsok valószínűleg felelősek gyulladáscsökkentő hatásukért.

3. A káposzta tele van C-vitaminnal

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, amely számos fontos szerepet tölt be a szervezetben.

Szükség van rá például a kollagén előállításához, amely a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje. A kollagén adja a bőr szerkezetét és rugalmasságát, és létfontosságú a csontok, az izmok és az erek megfelelő működéséhez.

Ezenkívül a C-vitamin segíti a növényi vas felszívódását a szervezetben.

Ráadásul erős antioxidáns. Valójában kiterjedt kutatásokat végeztek a potenciális rákellenes tulajdonságai miatt.

A C-vitamin védi a szervezetet a szabad gyökök által okozott károsodástól, amely számos krónikus betegséggel, többek között a rákkal is összefüggésbe hozható.

Bizonyítékok arra utalnak, hogy a C-vitaminban gazdag élelmiszerekből álló étrend összefügg bizonyos rákos megbetegedések alacsonyabb kockázatával.

Egy 21 tanulmány 2014-es elemzése szerint a tüdőrák kockázata 7%-kal csökkent a napi C-vitamin-bevitel minden 100 milligramm (mg) növelésével.

Ez a tanulmány azonban korlátozott volt, mivel nem tudta megállapítani, hogy a tüdőrák csökkent kockázatát a C-vitamin vagy a gyümölcsökben és zöldségekben található egyéb vegyületek okozták-e.

Míg számos megfigyeléses vizsgálat kapcsolatot talált a magasabb C-vitamin-bevitel és bizonyos rákos megbetegedések csökkent kockázata között, a kontrollált vizsgálatok eredményei továbbra is ellentmondásosak.

Bár még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy meghatározzák ennek a vitaminnak a rákmegelőzésre gyakorolt hatását, az biztos, hogy a C-vitamin kulcsszerepet játszik a szervezet számos fontos funkciójában.

Bár mind a zöld-, mind a vöröskáposzta kiváló forrása ennek az erős antioxidánsnak, a vöröskáposzta lényegesen többet tartalmaz.

Egy 90 g-os, apróra vágott vöröskáposzta az ajánlott C-vitamin-bevitel 56%-át tartalmazza, ami megegyezik egy kis narancsban található mennyiséggel.

4. Segít az emésztés javításában

Ha javítani szeretné emésztőrendszerének egészségét, a rostokban gazdag káposzta remek választás.

Ez a ropogós zöldség tele van bélbarát oldhatatlan rostokkal, a szénhidrátok olyan típusával, amely nem bontható le a belekben. Az oldhatatlan rostok segítenek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében azáltal, hogy a székletet tömörebbé teszik, és elősegítik a rendszeres bélmozgást.

Ráadásul gazdag oldható rostokban, amelyek bizonyítottan növelik a bélben lévő jótékony baktériumok számát. Ennek oka, hogy a rost a fő üzemanyagforrás az olyan barátságos fajok számára, mint a Bifidobaktériumok és a Lactobacillusok.

Ezek a baktériumok fontos funkciókat látnak el, például védik az immunrendszert és olyan kritikus tápanyagokat termelnek, mint a K2- és B12-vitamin.

A több káposzta fogyasztása kiváló módja annak, hogy emésztőrendszerét egészségesen tartsa.

5. Segíthet megőrizni a szív egészségét

A vörös káposzta erős vegyületeket, úgynevezett antociánokat tartalmaz. Ezek adják ennek az ízletes zöldségnek az élénk lila színét.

Az antociánok a flavonoidok családjába tartozó növényi pigmentek.

Számos tanulmány összefüggést talált az ebben a pigmentben gazdag élelmiszerek fogyasztása és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között.

Egy 2013-as, 93 600 nő bevonásával készült tanulmányban a kutatók megállapították, hogy azoknál, akik több antociánban gazdag élelmiszert fogyasztottak, alacsonyabb volt a szívroham kockázata.

Egy másik, 15 megfigyelési tanulmányt vizsgáló elemzés hasonló eredményekre jutott, és arról számolt be, hogy a flavonoidok fokozott bevitele a szívbetegségben való elhalálozás szignifikánsan alacsonyabb kockázatával járt együtt (36Trusted Source).

A táplálékkal bevitt antociánok mennyiségének növelése bizonyítottan csökkenti a vérnyomást és az LDL (rossz) koleszterinszintet.

A gyulladás köztudottan fontos szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában, és az antociánok ezzel szembeni védőhatása valószínűleg gyulladáscsökkentő tulajdonságaiknak köszönhető.

A káposzta több mint 36 féle hatásos antociánt tartalmaz, így kiváló választás a szív egészségének megőrzésére.

6. Csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás világszerte több mint egymilliárd embert érint, melynek a szívbetegségek és a stroke egyik fő kockázati tényezője.

Az orvosok gyakran tanácsolják a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek, hogy csökkentsék a sóbevitelt. A legújabb bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy az étrendi káliumszint növelése ugyanolyan fontos a vérnyomás csökkentése szempontjából.

A kálium fontos ásványi anyag és elektrolit, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Egyik fő feladata, hogy a szervezetben lévő nátrium hatásának ellensúlyozásával segítsen szabályozni a vérnyomást.

A kálium segít a felesleges nátrium vizelettel történő kiválasztásában. Emellett ellazítja az érfalakat, ami csökkenti a vérnyomást.

Bár mind a nátrium, mind a kálium fontos az egészség szempontjából, a modern étrendben általában túl sok a nátrium, és túl kevés a kálium.

A vörös káposzta jó káliumforrás, melyből 2 csészényi (178 g) adag a napi bevitel 9%-át adja.

A káliumban gazdagabb káposzta fogyasztása ízletes módja a magas vérnyomás csökkentésének, és segíthet annak egészséges tartományban tartásában.

7. Segíthet a koleszterinszint csökkentésében

A koleszterin egy viaszos, zsírszerű anyag, amely a szervezet minden sejtjében megtalálható.

Egyesek azt gondolják, hogy minden koleszterin rossz, pedig a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen.

A koleszterintől olyan kritikus folyamatok függnek, mint a megfelelő emésztés, a hormonok és a D-vitamin szintézise.

A magas koleszterinszintű embereknél azonban a szívbetegségek kockázata is megnő, különösen, ha az LDL (rossz) koleszterin szintje emelkedett.

A káposzta két olyan anyagot tartalmaz, amelyek bizonyítottan csökkentik az LDL (rossz) koleszterin szintjét.

Oldható rostok

Az oldható rostok bizonyítottan segítenek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet azáltal, hogy a koleszterinhez kötődnek a bélben, és megakadályozzák annak felszívódását a vérbe.

Egy áttekintés szerint az oldható rostokban gazdagabb élelmiszerek fogyasztása mintegy 5-10%-kal csökkentheti mind az össz-, mind az LDL-koleszterin szintjét.

A káposzta jó forrása az oldható rostoknak. Valójában a káposztában található rostok mintegy 40%-a oldható.

Növényi szterinek

A káposzta fitoszteroloknak nevezett anyagokat tartalmaz. Ezek olyan növényi vegyületek, amelyek szerkezetileg hasonlítanak a koleszterinhez, és azáltal csökkentik az LDL-koleszterinszintet, hogy gátolják a koleszterin felszívódását az emésztőrendszerben.

Egy 2014-es tanulmány szerint a fitoszterolbevitel napi 1 grammal történő növelése akár 6%-kal is csökkentheti az LDL-koleszterin koncentrációját.

8. A káposzta kiváló K-vitamin forrás.

A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok gyűjteménye, amely számos fontos szerepet játszik a szervezetben.

Ezek a vitaminok két fő csoportra oszthatók (:

 • K1-vitamin (filokinon): Ez elsősorban növényi forrásokban található.
 • K2-vitamin (menakinon): Ez a forma állati forrásokban és egyes fermentált élelmiszerekben található. A vastagbélben lévő baktériumok is termelik.

A káposzta a K1-vitamin kiváló forrása, egy 90 g-os adag a napi beviteli érték 56%-át tartalmazza.

A K1-vitamin kulcsfontosságú tápanyag és fontos szerepet játszik a szervezetben.

Egyik fő funkciója, hogy a véralvadásért felelős enzimek kofaktora.

K-vitamin nélkül a vér elveszítené a megfelelő alvadási képességét, ami növeli a túlzott vérzés kockázatát.

9. Nagyon könnyű hozzáadni az étrendhez

Amellett, hogy szuper egészséges, a káposzta nagyon finom.

Nyersen vagy főzve is fogyasztható, és sokféle ételhez, például salátákhoz, levesekhez, pörköltekhez és főzelékekhez könnyen hozzáadható.

Ezt a sokoldalú zöldségfélét meg lehet erjeszteni és így készítve belőle savanyú káposztát.

Amellett, hogy a káposzta számos recepthez igazítható, rendkívül megfizethető.

Bárhogyan is készíti el a káposztát, ha ezt a keresztesvirágú zöldséget a tányérjára teszi, az egy ízletes módja annak, hogy jót tegyen az egészségének.

Összefoglalás

A káposzta rendkívül egészséges élelmiszer.

Kiváló tápanyagprofillal rendelkezik, különösen magas a C- és K-vitamin tartalma.

Ezenkívül a káposztafogyasztás még bizonyos betegségek kockázatának csökkentésében, az emésztés javításában és a gyulladások enyhítésében is segíthet.

Ráadásul a káposzta ízletes és olcsó kiegészítője számos receptnek.

Ennyi lehetséges egészségügyi előnye miatt könnyű belátni, hogy a káposzta miért érdemli meg, hogy bekerüljön minden egészséges étrendbe.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A boróka 5 újonnan felfedezett élettani hatása

ked jan 24 , 2023
A boróka egy örökzöld cserje, amely a világ számos részén nő, beleértve Észak-Amerikát, Európát és Ázsiát. Magtobozokat termel, amelyeket általában borókabogyóként ismernek. A bogyók színe eltérhet, azonban a legtöbb fajtának mélykék a színe. A borókát általában kis mennyiségben használják fűszerként […]
A boróka 5 újonnan felfedezett élettani hatása

Ez is érdekelheti