A boróka 5 újonnan felfedezett élettani hatása

A boróka egy örökzöld cserje, amely a világ számos részén nő, beleértve Észak-Amerikát, Európát és Ázsiát. Magtobozokat termel, amelyeket általában borókabogyóként ismernek. A bogyók színe eltérhet, azonban a legtöbb fajtának mélykék a színe.

A borókát általában kis mennyiségben használják fűszerként vagy ízesítőként, a kis bogyókat ősidők óta alkalmazzák kulináris és gyógyászati célokra, és a jelenlegi kutatások szerint különféle egészségügyi előnyökkel járhat a fogyasztásuk.

Cikkünkben a boróka 5 újonnan felfedezett élettani hatását mutatjuk be.

1. Magas tápanyagtartalommal rendelkezik

A borókával kapcsolatos információk még korlátozottak, az azonban ismert, hogy bizonyos vitaminokat és számos növényi vegyületet tartalmaznak.

A legtöbb más bogyóhoz hasonlóan kiváló C-vitamin-forrás. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer egészségéhez, a kollagénszintézishez és a vérerek működéséhez. Erős antioxidánsként is működik, megvédi a sejteket a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák által okozott károsodástól.

Emellett flavonoid antioxidánsokat, illóolajokat és kumarinokat is tartalmaz, amelyek különféle védő tulajdonságokkal rendelkező kémiai vegyületek.

A borókabogyóban lévő illóolajok monoterpéneket tartalmaznak. Ezekről az anyagokról kimutatták, hogy gyulladásgátló, rákellenes, antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kumarinok és a flavonoid antioxidánsok további előnye, hogy a fogyasztásuk javíthatják az egészséget, és védelmet nyújthatnak a krónikus betegségek ellen, beleértve a szív- és idegrendszeri betegségeket.

2. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást biztosít

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek segítenek megvédeni a sejteket azoktól a károsodásoktól, amelyek betegségekhez vezethetnek.

A boróka illóolajokban és flavonoidokban gazdag, amelyek erős antioxidánsként működnek, így segíthetnek csökkenteni a gyulladást.

A boróka 5 újonnan felfedezett élettani hatása
1. kép – A boróka hatása akár a gyulladácsökkentés területén is megnyilvánulhat

A tanulmány megállapította, hogy a borókabogyó olaja csökkenti a sejtkárosodást az élesztősejtekben azáltal, hogy növelte a kataláz, a glutation-peroxidáz és a szuperoxid-diszmutáz enzimek aktivitását. Az említett enzimek fő szerepe, hogy megvédjék a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

Egy másik, kémcsőben végzett kutatás bebizonyította, hogy a borókabogyó illóolaj jelentősen csökkentette az emberi bőrsejtek gyulladását.

3. Antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezhet

A borókabogyót a hagyományos orvoslásban a cukorbetegség kezelésére alkalmazták. Ezt a tulajdonságát a közelmúltban végzett vizsgálatok megerősítik, hogy antidiabetikus tulajdonsága is lehet.

Egy cukorbetegségben szenvedő patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a borókabogyó-kivonat jelentősen csökkentette a vércukorszintet és növelte a szívvédő jó koleszterinszintet.

Egyéb kutatások során kiderült, hogy a kínai borókabogyó kivonat jelentősen csökkentette a vércukor-, koleszterin- és trigliceridszinteket cukorbeteg patkányokban.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, embereken végzett kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy megerősítsék, hogy a boróka antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik.

4. Elősegítheti a szív egészségét

A borókabogyó javíthatja a szív egészségét, mivel javítja a jó koleszterin szintjét és csökkenti a magas trigliceridszintet, valamint a rossz koleszterinszintet.

Egy cukorbetegségben szenvedő patkányokon végzett kísérlet kimutatta, hogy a borókabogyó-kivonattal végzett kezelés 57%-kal, illetve 37%-kal csökkentette az összkoleszterin- és 37%-kal a trigliceridszintet a kontrollcsoporthoz képest.

Bár az embereken végzett kutatások hiányosak, mégis a már elvégzett eredmények azt mutatják, hogy a bogyók fogyasztása kiváló módja a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkentésének.

5. Antibakteriális és gombaellenes hatása van

Kémcsöves és állatkísérletek során az derült ki, hogy a borókabogyó erős antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeket a tulajdonságokat az olajukban lévő erős vegyületeknek tulajdonítják.

Egy kémcsőben végzett vizsgálatban a borókabogyó illóolaja antibakteriális és gombaellenes hatást mutatott ki 16 baktériumfaj, élesztőgombák, élesztőszerű gombák ellen.

Egy másik, szintén kémcsőben végzett vizsgálat azt derítette ki, hogy a borókabogyó illóolaja jelentősen gátolta három olyan baktérium aktivitását, amelyek súlyos fertőzéseket okozhatnak az emberi szervezetben.

A bogyók kivonatának antibakteriális hatása is lehet számos baktérium ellen, mint az olyan baktériumok, amelyek ételmérgezést okoznak, vagy azok ellen, amelyek bőr-, tüdő- és csontfertőzést okozhatnak.

Habár ezen vizsgálatok alátámasztják a boróka antibakteriális és gombaellenes tulajdonságait, mégis szükség van további, embereken végzett vizsgálatokra, hogy a boróka kivonata valóban felhasználható-e az emberek gombás vagy bakteriális fertőzéseinek kezelésére.

Összegzésként elmondható, hogy a borókát a legtöbb esetben, aromás íze miatt, pácok, fűszerkeverékek és különleges koktélok elkészítéséhez alkalmazzák.

A bogyók kivonatáról kimutatták, hogy számos egészségügyi előnnyel jár az állatokon és kémcsöveken végzett kutatások során. Ezek azt mutatják, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, valamint csökkenti a vércukorszintet és a szívbetegségek kockázati tényezőit.

Azonban az embereken végzett kutatások hiánya miatt nem lehet 100%-osan kijelenteni a hatékonyságát.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Zsálya - 8 csodálatos hatása

csü jan 26 , 2023
A zsálya a menta családjába tartozik, más fűszernövények mellett, mint az oregánó, rozmaring, bazsalikom és kakukkfű. Alapvetően rengeteg kultúrában használják fűszernövényként, mivel erős aromájú és földes ízű. Tele van fontos tápanyaggal és vegyülettel, amely a szervezet számára hasznos lehet. Ez […]
Zsálya - 8 csodálatos hatása

Ez is érdekelheti