A boróka egy örökzöld cserje, amely a világ számos részén nő, beleértve Észak-Amerikát, Európát és Ázsiát. Magtobozokat termel, amelyeket általában borókabogyóként ismernek. A bogyók színe eltérhet, azonban a legtöbb fajtának mélykék a színe.
A borókát általában kis mennyiségben használják fűszerként vagy ízesítőként, a kis bogyókat ősidők óta alkalmazzák kulináris és gyógyászati célokra, és a jelenlegi kutatások szerint különféle egészségügyi előnyökkel járhat a fogyasztásuk.
Cikkünkben a boróka 5 újonnan felfedezett élettani hatását mutatjuk be.
1. Magas tápanyagtartalommal rendelkezik
A borókával kapcsolatos információk még korlátozottak, az azonban ismert, hogy bizonyos vitaminokat és számos növényi vegyületet tartalmaznak.
A legtöbb más bogyóhoz hasonlóan kiváló C-vitamin-forrás. A C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer egészségéhez, a kollagénszintézishez és a vérerek működéséhez. Erős antioxidánsként is működik, megvédi a sejteket a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák által okozott károsodástól.
Emellett flavonoid antioxidánsokat, illóolajokat és kumarinokat is tartalmaz, amelyek különféle védő tulajdonságokkal rendelkező kémiai vegyületek.
A borókabogyóban lévő illóolajok monoterpéneket tartalmaznak. Ezekről az anyagokról kimutatták, hogy gyulladásgátló, rákellenes, antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.
A kumarinok és a flavonoid antioxidánsok további előnye, hogy a fogyasztásuk javíthatják az egészséget, és védelmet nyújthatnak a krónikus betegségek ellen, beleértve a szív- és idegrendszeri betegségeket.
2. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást biztosít
Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek segítenek megvédeni a sejteket azoktól a károsodásoktól, amelyek betegségekhez vezethetnek.
A boróka illóolajokban és flavonoidokban gazdag, amelyek erős antioxidánsként működnek, így segíthetnek csökkenteni a gyulladást.
A tanulmány megállapította, hogy a borókabogyó olaja csökkenti a sejtkárosodást az élesztősejtekben azáltal, hogy növelte a kataláz, a glutation-peroxidáz és a szuperoxid-diszmutáz enzimek aktivitását. Az említett enzimek fő szerepe, hogy megvédjék a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.
Egy másik, kémcsőben végzett kutatás bebizonyította, hogy a borókabogyó illóolaj jelentősen csökkentette az emberi bőrsejtek gyulladását.
3. Antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezhet
A borókabogyót a hagyományos orvoslásban a cukorbetegség kezelésére alkalmazták. Ezt a tulajdonságát a közelmúltban végzett vizsgálatok megerősítik, hogy antidiabetikus tulajdonsága is lehet.
Egy cukorbetegségben szenvedő patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a borókabogyó-kivonat jelentősen csökkentette a vércukorszintet és növelte a szívvédő jó koleszterinszintet.
Egyéb kutatások során kiderült, hogy a kínai borókabogyó kivonat jelentősen csökkentette a vércukor-, koleszterin- és trigliceridszinteket cukorbeteg patkányokban.
Bár ezek az eredmények ígéretesek, embereken végzett kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy megerősítsék, hogy a boróka antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik.
4. Elősegítheti a szív egészségét
A borókabogyó javíthatja a szív egészségét, mivel javítja a jó koleszterin szintjét és csökkenti a magas trigliceridszintet, valamint a rossz koleszterinszintet.
Egy cukorbetegségben szenvedő patkányokon végzett kísérlet kimutatta, hogy a borókabogyó-kivonattal végzett kezelés 57%-kal, illetve 37%-kal csökkentette az összkoleszterin- és 37%-kal a trigliceridszintet a kontrollcsoporthoz képest.
Bár az embereken végzett kutatások hiányosak, mégis a már elvégzett eredmények azt mutatják, hogy a bogyók fogyasztása kiváló módja a szívbetegségek kockázati tényezőinek csökkentésének.
5. Antibakteriális és gombaellenes hatása van
Kémcsöves és állatkísérletek során az derült ki, hogy a borókabogyó erős antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeket a tulajdonságokat az olajukban lévő erős vegyületeknek tulajdonítják.
Egy kémcsőben végzett vizsgálatban a borókabogyó illóolaja antibakteriális és gombaellenes hatást mutatott ki 16 baktériumfaj, élesztőgombák, élesztőszerű gombák ellen.
Egy másik, szintén kémcsőben végzett vizsgálat azt derítette ki, hogy a borókabogyó illóolaja jelentősen gátolta három olyan baktérium aktivitását, amelyek súlyos fertőzéseket okozhatnak az emberi szervezetben.
A bogyók kivonatának antibakteriális hatása is lehet számos baktérium ellen, mint az olyan baktériumok, amelyek ételmérgezést okoznak, vagy azok ellen, amelyek bőr-, tüdő- és csontfertőzést okozhatnak.
Habár ezen vizsgálatok alátámasztják a boróka antibakteriális és gombaellenes tulajdonságait, mégis szükség van további, embereken végzett vizsgálatokra, hogy a boróka kivonata valóban felhasználható-e az emberek gombás vagy bakteriális fertőzéseinek kezelésére.
Összegzésként elmondható, hogy a borókát a legtöbb esetben, aromás íze miatt, pácok, fűszerkeverékek és különleges koktélok elkészítéséhez alkalmazzák.
A bogyók kivonatáról kimutatták, hogy számos egészségügyi előnnyel jár az állatokon és kémcsöveken végzett kutatások során. Ezek azt mutatják, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, valamint csökkenti a vércukorszintet és a szívbetegségek kockázati tényezőit.
Azonban az embereken végzett kutatások hiánya miatt nem lehet 100%-osan kijelenteni a hatékonyságát.