Mik a folyékony kollagén előnyei?

A folyékony kollagén olyan táplálékkiegészítő, amely folyadékban, például tisztított vízben feloldott kollagénfehérjéket tartalmaz. Egyes kutatások szerint a kollagén-kiegészítők jótékony hatással lehetnek a haj, a bőr, a körmök és az ízületek egészségére.

A legtöbb kutatás azonban nem kifejezetten a folyékony kollagénre összpontosít. Van néhány olyan kockázat is, amellyel tisztában kell lenni, ha kollagén-kiegészítő szedését fontolgatjuk.

Ez a cikk leírja a kollagén és a folyékony kollagén fogalmát, a rendelkezésre álló folyékony kollagén típusait, a kollagénpótlással kapcsolatos előnyöket és kockázatokat, valamint a kollagén étrendi forrásait.

Mi a folyékony kollagén?

A kollagén egy olyan fehérjetípus, amely a szövetek, például a bőr, a csontok, a szalagok, az inak, a szervek, a fogak, az izmok és az erek szerkezetét adja. A kollagén a szervezet teljes fehérjetömegének 33%-át teszi ki.

A tudósok 28 különböző típusú kollagént azonosítottak az emberi szövetekben. A legnagyobb mennyiségben előforduló típus az I-es típus, amely a szervezetben lévő kollagén több mint 90%-át alkotja. A bőr I., II. és III. típusú kollagént tartalmaz, amely a bőr szilárdságát és rugalmasságát adja.

Néhányan étrend-kiegészítőként szedik a kollagént. Ennek egyik módja a folyékony kollagén fogyasztása. Ezek a termékek hidrolizált, azaz kisebb blokkokra bontott kollagénfehérjéket tartalmaznak. Ezeket a kisebb blokkokat, vagy peptideket a szervezet könnyebben fel tudja szívni.

Sok folyékony kollagén-kiegészítő folyadékkomponense tisztított víz, bár egyesek gyümölcsleveket vagy más folyadékokat is tartalmaznak. A gyártók a folyékony kollagént előre elkészített italokban árulják, gyakran egyedi fiolák vagy turmixok formájában.

folyékony kollagén
Folyékony kollagén esetében általában tisztított vízben feloldott kollagénfehérjékről beszélünk

A folyékony kollagén típusai

A folyékony kollagén termékekben lévő kollagén különböző forrásokból származhat. Hasznos megismerni a különbségeket, mielőtt egy kiegészítő megvásárlásán gondolkodna.

A marhahússzövetek a legelterjedtebb forrása a táplálékkiegészítőkben található kollagénnek, mivel a szervezet a szarvasmarha kollagént jól fel tudja szívni. A sertésekből származó kollagén szintén könnyen felszívódik, mivel hasonló az emberi kollagénhez. Más termékek tartalmazhatnak kollagént a következő forrásokból:

 • birka
 • csirke, kacsa vagy nyúl bőre
 • halak vagy tengeri gerinctelenek (például medúzák vagy szivacsok)

A kozmetikai iparban a tengeri kollagén az egyik legnépszerűbb típus, mivel kevésbé okoz gyulladást, mint az állati eredetű források, és kevésbé valószínű, hogy szennyeződéseket tartalmaz, egy 2020-as felülvizsgálat szerint.

Milyen előnyei vannak a folyékony kollagén bevitelének?

Olyan kutatások, amelyek kifejezetten a folyékony kollagénnel foglalkoznak hiányoznak. Azonban szintén egy 2020-as vizsgálat szerint, a kollagén kiegészítés általában:

 • lassítja a vonalak és ráncok kialakulását
 • javítja a bőr nedvességfelvevő és -megőrző képességét
 • csökkenti a bőr pigmentációját vagy sötétedését
 • javítja a bőr rugalmasságát és feszességét
 • ösztönzi a bőrsejtek fiatalodását
 • javítja a bőr textúráját
 • javítja a bőr sűrűségét és vastagságát
 • gyorsítja a sebgyógyulási időt
 • csökkenti a narancsbőrt és a bőr hullámosságát
 • javítja az ízületek és a csontok egészségét
 • javítja a körmök erősségét és növekedését

Egy 2018-as placebo-kontrollált vizsgálatban, a résztvevők, akik 90 napon keresztül naponta hidrolizált hal kollagént tartalmazó folyékony kiegészítőt ittak, javulást tapasztaltak a bőr szerkezetében, rugalmasságában és hidratáltságában.

Ugyanebben a vizsgálatban a folyékony kollagén-kiegészítőt fogyasztó résztvevők az ízületi fájdalmak 43%-os csökkenését és az ízületi mobilitás 39%-os javulását tapasztalták. A kiegészítő azonban más összetevőket is tartalmazott, például aminosavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, így nem egyértelmű, hogy a kollagén volt-e felelős a változásokért.

Egy 2017-es tanulmányban 25 nő, aki 24 héten keresztül naponta egyszer 2,5 gramm (g) speciális bioaktív kollagén peptidet szedett, 24 héten keresztül tapasztalt egy:

 • 12%-os növekedést a köröm növekedésében
 • 42%-os csökkenést a körömtörésben
 • a köröm törékenységének javulását 4 héttel a kezelés után
 • a köröm megjelenésének javulását 4 héttel a kezelés után

Továbbá egy 2020-as tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy napi 2,5 g bioaktív kollagén peptid 16 héten át történő szedése 31%-kal növelte a hajsejtek növekedését és jelentősen növelte a haj vastagságát. Ezek a tesztek azonban speciális peptideket vontak be, nem pedig olyan termékeket, amelyeket az emberek a boltokban találhatnak.

Összességében a kollagén-kiegészítők bőrre, hajra és körmökre gyakorolt előnyeivel kapcsolatos korai kutatások ígéretesek, de több kutatásra van szükség a konkrét folyékony kollagéntermékek előnyeivel kapcsolatban, hogy bebizonyosodjon, hogy azok ugyanolyan hatékonyak.

Mellékhatások

Sokan jól tolerálják a kollagén-kiegészítőket. A legjobb azonban, ha egy új étrend-kiegészítő használatának megkezdésekor konzultálunk háziorvosunkkal, hogy megbizonyosodjunk annak biztonságosságáról, és a kiegészítőt az orvos vagy a termék címkéjén szereplő utasításoknak megfelelően használjuk.

Egyeseknél allergiás reakciót válthatnak ki a kollagén-kiegészítők. Például, ha valaki kagylóallergiás, és tengeri kollagént fogyaszt, súlyos reakciót vagy anafilaxiát tapasztalhat.

Ha valakinél a kollagén szedése után duzzanat jelentkezik az arcon, a szájban vagy a torokban, azonnal hívja a mentőszolgálatot vagy a legközelebbi sürgősségi osztály számát.

Ha valaki a kollagén-kiegészítő szedése után bármilyen más új tünetet tapasztal, abba kell hagynia a szedését, és orvoshoz kell fordulnia.

Kockázati tényezők

Az allergiás reakciókon kívül a folyékony kollagén szedésének van néhány egyéb lehetséges kockázata is.

Magyarország az étrend-kiegészítőket nem gyógyszerként, hanem élelmiszerként szabályozza. Ez azt jelenti, hogy a táplálékkiegészítő cégeknek nem kell bizonyítaniuk a kollagén-kiegészítők biztonságosságát vagy hatékonyságát. Csupán jelenteniük kell annak forgalmazását és a szükséges információkat el kell juttatniuk Országos Gyógyszer és Élelmiszer-egészségügyi Intézet felé.

A legjobb esetben ez azt jelentheti, hogy egyes termékek nem működnek. Voltak azonban olyan esetek is, amikor a cégek nem biztonságos forrásból származó kollagénport adtak el, amely mérgező anyagokkal, például kadmiummal vagy higannyal volt szennyezve.

Más esetekben a cégek a kívánt hatás elérése érdekében vényköteles gyógyszereket kevertek a szépségápolási kiegészítőkbe. Ez rendkívül veszélyes lehet.

Egyes étrend-kiegészítők pontatlanul tüntethetik fel az összetevőiket, ami azt jelentheti, hogy azok, akik etikai, diétás vagy vallási okokból kerülik az állati eredetű termékeket, végül olyasmit szedhetnek, ami ellen tiltakoznak.

Ezen kívül a folyékony kollagén-kiegészítők néha vitaminokat, ásványi anyagokat vagy gyógynövényeket tartalmaznak. Ezek mérsékelt mennyiségben biztonságosak lehetnek, de némelyikük kölcsönhatásba léphet az egyén gyógyszereivel és alapbetegségeivel. Egyesek nagy dózisban mérgezést is okozhatnak, mint például a vas.

A kockázatok elkerülhetőek, ha csak olyan kollagén-kiegészítőket vásárolnak, amelyek harmadik fél által végzett vizsgálatokon mentek keresztül, hogy biztosítsák, hogy tiszta és biztonságos kollagénforrásokból származnak. Illetve a forgalmazásuk engedélyezett és ellenőrzött. Egy orvos tájékoztathat valakit arról, hogy egy adott étrend-kiegészítő összetevői alkalmasak-e a számára.

Egyéb kollagénforrások

A legjobb kollagénforrások olyan állati eredetű termékekből származnak, amelyeket az emberek általában nem fogyasztanak, például állati bőrből, csontból, porcból és pikkelyből. Néhány élelmiszer azonban kisebb mennyiségben tartalmaz kollagént. Ezek közé tartoznak a következők:

 • marha-, csirke- és sertéshús
 • tojás
 • tejtermékek
 • csontlevesek vagy csonttermékek

Egyes tengeri növények és állatok is tartalmaznak kollagént, mint például

 • alga
 • tengeri moszat
 • tőkehal
 • lazac
 • medúza
 • polipok
 • sünök
 • kagylók és osztrigák

A C-vitamin segíti a szervezetet a kollagén szintézisében is. Az emberek több C-vitaminhoz juthatnak olyan élelmiszerek fogyasztásával, mint például:

 • citrusfélék
 • bogyók
 • paprika
 • kiwi

Összegzés

A folyékony kollagén egyfajta kollagén-kiegészítő, amely javíthatja a bőr, a köröm és a haj egészségét. A folyadékban feloldott kollagén peptidekből áll.

Fontos, hogy a termék kiválasztása előtt figyelembe vegye a kollagén típusát és forrását, és olyan márkákat válasszon, amelyek minden terméküket harmadik féllel teszteltetik a minőség és a tisztaság biztosítása érdekében. Minden új táplálékkiegészítő szedése előtt beszélje meg orvosával annak szedését!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Az almaecet hatása: 6 jótékony tulajdonság

vas szept 25 , 2022
Az almaecet hatása az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott és nem véletlenül. Olyan elképesztő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az egészségünkre jelentős pozitív hatást képesek gyakorolni. Cikkünkben most az almaecet hatása kerül bemutatására 6 jótékony tulajdonságán keresztül! 1. Gazdag egészséges anyagokban […]
Az almaecet hatása 6 jótékony tulajdonság

Ez is érdekelheti