Rezveratrol – 6 egészségünkre gyakorolt jótékony hatása

Mi az a rezveratrol?

Már biztosan Te is hallottál arról, hogy a vörösbor segíthet csökkenteni a koleszterinszintet illetve a vérnyomást. A rezveratrol egy olyan jótékony növényi vegyület, amely többek között megtalálható a szőlőben és a vörösborban is, illetve már táplálékkiegészítő formájában is megvásárolhatjuk.

Alapvetően ez a növényi vegyület a szőlők és egyéb bogyók héjában és magjában található meg legnagyobb arányban, azonban a borkészítés során a szőlő e részei fontos szerepet játszanak az erjesztésben, így a vörösbor különösen gazdag a rezveratrolban.

Cikkünkben, most a rezveratrol 6 egészségünkre gyakorolt jótékony hatása kerül bemutatásra!

1. Csökkentheti a vérnyomást

Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a rezveratrol akár a vérnyomáscsökkentésben is szerepet játszhat. Például egy 2015-ös kutatás azt találta, hogy a nagy dózisban elfogyasztott rezveratrol jelentősen csökkenti az artériák falára nehezedő nyomást a szívdobogások során.

Az ilyen típusú vérnyomást nevezzük szisztolés vérnyomásnak, ez jelenti a vérnyomásérték felső határát. A szisztolés vérnyomás jellemzően növekszik az életkor előre haladtával, ahogyan az artériák megmerevednek. Sőt, ha ez az érték hosszú ideig tartósan magas marad, úgy jelentősen megnövekedhetnek a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatai.

A rezveratrol úgy éri el a vérnyomáscsökkentést a szervezetünkben, hogy több nitrogén-oxidot termel, ami végső soron segíthet ellazítani az ereket. Még jelenleg is folynak a kutatások a rezveratrol optimális mennyiségének meghatározásával kapcsolatban, azonban ahhoz már kétség sem fér, hogy valóban segíthet mérsékelni a magas vérnyomás tüneteit.

2. Pozitív hatással lehet a vérzsírra

Már rendelkezésre álló kísérletek azt mutatják, hogy a rezveratrol egészséges módon változtathatja meg a vérzsírszintet. Egy 2016-os tanulmány azt találta, hogy a rezveratrol kiegészítőt fogyasztó egerek esetében javult a testtömegük és összkoleszterinszintjük, illetve megnövekedett az úgynevezett HDL vagyis jó koleszterinszintjük.

Ezek alapján úgy tűnik, hogy képes lehet befolyásolni a koleszterinszintet azáltal, hogy csökkenti a koleszterintermelést szabályzó enzim hatását. Sőt, antioxidáns tulajdonságának köszönhetően még az LDL vagyis a rossz koleszterin oxidációját is csökkentheti. Ez a típusú oxidáció felelős többek között a plakkok felhalmozódásáért az artériák falában.

3. Támogatja az agy egészségét

A vörösbor rendszeres fogyasztása segíthet lelassítani az életkorral összefüggő kognitív hanyatlást. A vörösbor ilyen jellegű tulajdonsága részben rezveratrol tartalmának köszönhető, ami erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Rezveratrol – 6 egészségünkre gyakorolt jótékony hatása
1. kép – A rezvetratrol az agyunk egészségének megőrzésében is szerepet játszhat

Többek között befolyással lehet a béta-amiloidoknak nevezett fehérjeszegmensekre, amelyek kulcsfontosságú szerepet tölthetnek be az Alzheimer-kór kialakulásában. Sőt, a rezveratrol még olyan folyamatokat is beindíthat, amelyek segítenek megvédeni az agysejteket a különböző károsodásokkal szemben.

4. Növelheti az inzulinérzékenységet

Állatokon végzett megfigyelésekre támaszkova a kutatóvilágban egyre többen gondolják úgy, hogy ez a vegyület még a cukorbetegség kezelésében is segítséget nyújthat. Az egyik legnagyobb előnye, hogy fokozhatja az inzulinérzékenységet illetve a cukorbetegség szövődményeit is megelőzheti.

A rezveratrol ilyen jellegű hatása valószínűleg annak köszönhető, hogy képes meggátolni egy bizonyos enzimműködést, amely során a glükóz cukoralkohollá alakul. Amennyiben túl sok cukoralkohol halmozódik fel a cukorbetegek esetében, úgy az végső soron sejtkárosító oxidatív stresszt okozhat.

Ezek alapján elképzelhető, hogy a jövőben a rezveratrol fontos szerepet tölthet be a cukorbetegség tüneteinek kezelésében, azonban még további kutatásokra lesz szükség.

5. Enyhítheti az ízületi fájdalmakat

Az ízületi gyulladás gyakori állapot, amely az ízületek fájdalmát vagy mobilitásuk elvesztését okozhatja. Növényi alapú kiegészítőket tanulmányozva a kutatók arra jutottak, hogy a rezveratrol segíthet megvédeni a porcokat az említett gyulladásoktól. Ez azért is fontos, mert a porcok fokozatos leépülése végső soron ízületi gyulladásokat okozhat.

6. Meggátolhatja a rákos sejtek megjelenését

A rezveratrol rákmegelőző képességét már több alkalommal is vizsgálták, azonban az eredmények igen vegyesek voltak. Egy kutatás során például azt találták, hogy a rezveratrol támogatja az olyan rákos sejtek elleni küzdelmet, mint a gyomor, vastagbél, bőr, mell és prosztatarák.

Ezt úgy érzi el, hogy meggátolhatja az említett rákos sejtek növekedését és szaporodását, továbbá képes lehet megváltoztatni a rákos sejtek génexpresszióját, ami tovább gátolhatja a sejtek növekedését.

Sajnos a felsorolt jótékony hatásokat egyelőre csak kémcsöves vizsgálatok során sikerült megfigyelni, így mindenképpen további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy teljes magabiztosággal kijelenthessük a rezveratrol ilyen típusú jótékony hatását.

Végezetül elmondhatjuk, hogy az rezveratrol egy igen erőteljes antioxidáns, ami többek között segíthet csökkenteni a vérnyomást, támogathatja az agy egészségét és még az inzulinérzékenységet is javíthatja.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Magas koleszterin tünetei - Hogyan vegyük észre?

szo ápr 1 , 2023
A magas koleszterin tünetei általában olyan sürgősségi eseményeket okoznak, mint például a stroke vagy a szívroham az artériákban felhalmozódó plakkok miatt. Ezen kívül szívbetegséget és egyéb szövődményeket is okozhat. Mi a magas koleszterinszint? A koleszterin egy viaszos, zsírszerű anyag, amelyet […]
magas koleszterin tünetei

Ez is érdekelheti