A görög joghurt fogyasztása mindenképpen ajánlott, hiszen egy fehérjében gazdag tejtermékről beszélünk, amelyet széles körben használnak a gasztronómiában.
Kiváló forrása számos tápanyagnak, valamint számos egészségügyi előnnyel is járhat, ha beépítjük étrendünkbe. Azt azonban fontos megfigyelni, hogy milyen típusú görög joghurtot választunk a boltokban, mivel sok olyan adalékanyagot tartalmazhat, mint a hozzáadott cukor.
Cikkünkben a görög joghurt 6 egészségre gyakorolt hatását mutatjuk be.
1. Jó fehérje- és egyéb tápanyagforrás
A görög joghurt egyik fő előnye, hogy gazdag fehérjében, amely gyakorlatilag minden kémiai reakcióhoz szükséges a szervezetben, többek között az egészséges immunműködéshez vagy a szövetek helyreállításához.
200 gramm görög joghurt 20 gramm fehérjét tartalmaz, ami magas fehérjetartalmú élelmiszerré teszi. A fehérje mellett a görög joghurt alapvető vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, beleértve a B12-t, a szelént és a cinket. Ezek mindegyike fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében.
A cink és a szelén szükséges az optimális immunműködéshez, de a B12 vitamin is rendkívül fontos: szükséges a vörösvértestek képződéséhez, az idegrendszer működéséhez és az energiatermeléshez.
2. Támogathatja a csontok egészségét
Mivel a görög joghurt tartalmaz fehérjét, kalciumot, magnéziumot és foszfort, ezért a csontrendszer egészségét is pozitív irányban befolyásolhatja.
Természetesen nemcsak a görög joghurtban található tápanyagok szükségesek a csontok egészségének megőrzéséhez, de a görög joghurt fogyasztása még a csontképződést is elősegítheti.
Egy tanulmány során kiderült, hogy a görög joghurt napi fogyasztása elősegítette a csontképződés növekedését és a csontok lebomlásának csökkentését.
A joghurtfogyasztást összefüggésbe hozták a csontok nagyobb ásványianyag-sűrűségével és a csontritkulás alacsonyabb kockázatával is az idősebb felnőttek körében.
3. Segítheti a belek egészséges működését
Kutatások során bebizonyosodott, hogy a görög joghurt rendszeres fogyasztása segítheti az egészséges emésztőrendszert azáltal, hogy növeli a baktériumok sokféleségét a bélrendszerben.
Azonban számít, hogy milyen típusú görög joghurtot fogyasztunk el. Fontos, hogy a joghurt jelentős mennyiségű hasznos baktériumot vagy probiotikumot tartalmazzon, amelyek segíthetik a bélrendszer egészségét.
Ezenkívül azt is figyelembe kell venni, hogy csak cukrozatlan görög joghurtot válasszunk, mivel a kutatások azt mutatják, hogy a hozzáadott cukor károsíthatja a bélrendszert.
4. Támogathatja az izmok helyreállítását
Az elegendő mennyiségű fehérje fogyasztása elengedhetetlen az általános egészség és az izmok helyreállításához.
Éppen ezért sokszor javasolják a sportolóknak, hogy edzés után fogyasszanak görög joghurtot, mivel magas fehérjetartalma elősegítheti az izomfehérje szintézist és a felépülést.
Egy fiatal férfiakon végzett tanulmány bebizonyította, hogy a joghurt napi 12 hetes fogyasztása nagyobb izomerő-, izomvastagság- és zsírtömeg-növekedést eredményezett.
5. Támogathatja az egészséges testsúlyt
Ha szeretné elkerülni az éhségérzetet 2 étkezés között, akkor mindenképp érdemes fontolóra venni valamilyen fehérje tartalmú étel fogyasztását. Erre egy nagyon jó példa a görög joghurt, mivel laktató, fehérjében gazdag étel, így segíthet az egészséges testsúly fenntartásában.
Számos kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a joghurtfogyasztás alacsonyabb testzsírral, kisebb súlygyarapodással és kisebb derékkörfogattal jár.
Emellett az is fontos, hogy az Ön általános étrendje és életmódja összhangban legyen.
6. Sokoldalú és finom
Amellett, hogy számos tápanyagot tartalmaz, a görög joghurt sokoldalú összetevő, amely édes és sós receptekben egyaránt alkalmazható.
Íme csupán néhány módszer a görög joghurt használatára:
- Fogyasszon reggelire görög joghurtot friss, vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökkel, apróra vágott diófélékkel, például mandulával vagy dióval, cukrozatlan kókuszreszelékkel vagy chia maggal.
- Használja édes és sós mártások alapjául.
- Adjon hozzá görög joghurtot levesekhez és curry-s ételekhez a krémes állag érdekében.
- Rakjon a görög joghurtot a zabpehelybe, palacsintába vagy a sült burgonyába tejföl helyett.
- Házi salátaöntetként is kiválóan alkalmazható.
- Próbálja ki a görög joghurtot csirke-, tonhal- és tészta salátákban.
- Adja hozzá a turmixokhoz, hogy elegendő fehérjét tartalmazzon.
Ahogy említettük, ez csupán néhány módja annak, hogy a görög joghurtot a konyhában hasznosítsuk.
Összegzésként elmondható, hogy a görög joghurt egy olyan joghurt, amely magas fehérjében és más tápanyagokban, amelyek az egészséges szervezet számára nélkülözhetetlenek.
Számos előnyt biztosít a fogyasztása, például támogatja a csontok és az izmok egészségét, valamint bizonyos típusú görög joghurtok még az egészséges bélrendszerhez is hozzájárulhatnak.
Ráadásul ez egy laktató és tápláló konyhai alapanyag, amely sokféle ételhez hozzáadható.