A vas és a hajhullás kapcsolata: visszavezethető a vashiányra?

A hajhullás mind a férfiak, mind a nők számára kínzó élmény lehet, és gyakran egy nagyobb, mögöttes egészségügyi probléma állhat a háttérben. A hajhullás egyik leggyakoribb oka a vashiányra vezethető vissza, amely világszerte emberek millióit érinti.

A vas alapvető ásványi anyag, amely kritikus szerepet játszik a különböző testi funkciókban, többek között a vörösvértestek előállításában és az energiaanyagcserében. Ha a szervezetből hiányzik a vas, az a vérszegénységnek nevezett állapothoz vezethet, ami hajhullást okozhat.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a vashiány és a hajhullás közötti kapcsolatot, a tüneteket, amelyekre érdemes figyelni, és azt, hogyan lehet megelőzni és kezelni ezt az állapotot. Ha tehát hajhullást tapasztal, vagy szeretne többet megtudni a vashiányról, olvasson tovább.

Hogyan befolyásolja az alacsony vasbevitel a hajnövekedést?

Az emberi testnek számos tápanyagra és ásványi anyagra van szüksége a megfelelő működéshez, és a vas az egyik legfontosabb elem közülük. A vashiányra a szervezet különböző problémákat generál, beleértve az anémiát is, amely a vér vörösvértestjeinek számának csökkenését jelenti. Az anémia a hajhullás egyik fő oka, mivel a hajhagymák nem kapják meg a megfelelő mennyiségű tápanyagot és oxigént, amelyek szükségesek a haj egészségéhez növekedéséhez.

Az alacsony vasbevitel befolyásolja a ferritin szintjét is, amely a vas raktározási formája a testben. A ferritin hiánya a hajhullás egyik fő okozója, mivel a hajhagymák nem kapják meg a megfelelő mennyiségű vasat, amely szükséges a haj növekedéséhez. A ferritin hiánya a haj minőségét is befolyásolhatja, és törékennyé, szárazzá, valamint élettelené teheti azt.

A vas és a hajhullás kapcsolata visszavezethető a vashiányra
1. kép – A vas és a hajhullás kapcsolata – visszavezethető a vashiányra?

Az alacsony vasbevitel hatással lehet azokra a hormonokra is, amelyek szerepet játszanak a hajhullásban. A ferritin hiánya növelheti az androgén hormonok szintjét, amelyek hajhullást okozhatnak. Ennek hatására a hajhagymák zsugorodnak és a hajszálak vékonyabbak lesznek, aminek eredményeként a hajhullás fokozódik.

Az alacsony vasbevitel tünetei

Az alacsony vasbevitelnek számos tünete lehet, amelyek közül néhány a következő:

 • Fáradtság
 • Kimerültség
 • Gyengeség
 • Szédülés
 • Sápadtság
 • Fejfájás
 • Légzési nehézségek
 • Szapora szívverés
 • Hajhullás
 • Törékeny haj

Az alacsony vasbevitel tünetei gyakran hasonlítanak más egészségügyi problémák tüneteihez, így fontos, hogy orvoshoz forduljunk, ha a fent említett tüneteket tapasztaljuk. Az orvos vérvétellel diagnosztizálhatja az alacsony vasbevitelt és más egészségügyi problémákat, amelyek hajhullást okozhatnak.

Ajánlott napi vasbevitel

A vas fontos szerepet játszik a test számos funkciójában, így fontos, hogy megfelelő mennyiségű vasat tartalmazó ételeket fogyasszunk. Az ajánlott napi vasbevitel függ a nemtől, az életkortól és az életmódtól, de általában véve az ajánlott napi vasbevitel a következő:

 • Felnőtt nők: 18 mg
 • Terhes nők: 27 mg
 • Szoptató anyák: 9-10 mg
 • Férfiak: 8 mg

A megfelelő mennyiségű vasat tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni az alacsony vasbevitelt és a hajhullást.

Vasban gazdag ételek

Számos élelmiszer van, amelyek gazdagok vasban, és rendszeres fogyasztásuk megoldást jelenthet a vashiányra vagy akár a hajhullásra is. Néhány vasban gazdag élelmiszer a következő:

 • Vörös hús: marhahús, sertéshús, bárányhús
 • Csirkemell és pulykahús
 • Tenger gyümölcsei: kagyló, osztriga, lazac
 • Tojás
 • Bab
 • Csicseriborsó
 • Spenót
 • Brokkoli
 • Teljes kiőrlésű gabonák: zabpehely, rozskenyér

Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos élelmiszerek csökkenthetik a vas felszívódását, például a kávé és a tea. Ezért fontos, hogy kerüljük ezeket az élelmiszereket, ha a vashiányra szeretnénk megoldást találni, valamint ha a vas felszívódását szeretnénk növelni.

Az alacsony vasbevitel és a hajhullás megelőzése és kezelése

Az alacsony vasbevitel és a hajhullás megelőzése és kezelése érdekében fontos, hogy megfelelő mennyiségű vasat tartalmazó ételeket fogyasszunk, és kerüljük azokat az élelmiszereket, amelyek csökkenthetik a vas felszívódását. Ha azonban már tapasztalunk hajhullást, akkor fontos, hogy orvoshoz forduljunk, aki diagnosztizálhatja az alacsony vasbevitelt és lehetőséget ad a kezelésre és a vashiányra.

Az alacsony vasbevitel általában vas-kiegészítőkkel kezelhető, amelyeket orvosunk írhat fel számunkra. Azonban fontos megjegyezni, hogy a vas kiegészítőknek mellékhatásai lehetnek, például a székrekedés és a hasi fájdalom. Ezért fontos, hogy csak orvosunk ajánlásával vegyük be a vas kiegészítőket, és kövessük azokat az utasításokat, amelyeket az orvosunk ad nekünk.

Következtetés

Az alacsony vasbevitel és a hajhullás közötti kapcsolat valós, ezért ha hajhullást tapasztalunk, fontos, hogy orvoshoz forduljunk, aki diagnosztizálhatja az alacsony vasbevitelt és lehetőséget ad a kezelésre. Az alacsony vasbevitel megelőzése érdekében a megfelelő mennyiségű vasat tartalmazó ételeket kell fogyasztani, és kerülni kell azokat az élelmiszereket, amelyek csökkenthetik a vas felszívódását. A megfelelő táplálkozás és az orvosi kezelés segíthet megelőzni az alacsony vasbevitelt és a hajhullást, valamint biztosíthatja a szervezet egészséges működését.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Magas trigliceridszint - ezeket kell tudnod róla!

szo júl 8 , 2023
Mit jelent a magas trigliceridszint? Egyáltalán mi az a triglicerid? A trigliceridek a zsírok egyik alapvető típusai, amelyre a szervezetünknek szüksége van a megfelelő működéshez. Számos általunk fogyasztott élelmiszer, köztük az olajok és az állati zsírok fő alkotóelemei. Ha azonban […]
Magas trigliceridszint - ezeket kell tudnod róla

Ez is érdekelheti