Az uborka fogyasztásának 7 pozitív hatása az egészségre

Bár általában zöldségnek tartják, az uborka valójában gyümölcs.

Sok jótékony tápanyagot, valamint bizonyos növényi vegyületeket és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek egyes betegségek kezelésében, sőt megelőzésében is.

Az uborka alacsony kalóriatartalmú és nagy mennyiségű vizet és oldható rostot tartalmaz, így ideális a hidratálás elősegítésére és a fogyás támogatására.

1. Magas a tápanyagtartalma

Az uborka alacsony kalóriatartalmú, de sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

300 gramm hámozatlan, nyers uborka a következőket tartalmazza:

  • Kalóriák: 45
  • Összes zsír: 0 gramm
  • Szénhidrát: 11 gramm
  • Fehérje: 2 gramm
  • Rost: 2 gramm
  • C-vitamin: a napi bevitel 14%-a
  • K-vitamin: a NB 62%-a
  • Magnézium: a NB 10%-a
  • Kálium: a NB 13%-a
  • Mangán: a NB 12%-a

Bár a tipikus adag mérete körülbelül egy uborka egyharmada, így egy normál adag elfogyasztása a fenti tápanyagok körülbelül egyharmadát biztosítaná.

Ezenkívül magas víztartalommal rendelkezik, valójában az uborka körülbelül 96%-ban vízből áll.

A tápanyagtartalom maximalizálása érdekében az uborkát hámozatlanul kell fogyasztani. A hámozás ugyanis csökkenti a rostok, valamint bizonyos vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét.

2. Antioxidánsokat tartalmaz

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek megakadályozzák az oxidációt, egy olyan kémiai reakciót, amely párosítatlan elektronokkal rendelkező, nagy reakcióképességű atomokat, úgynevezett szabad gyököket képez.

Ezeknek a káros szabad gyököknek a felhalmozódása többféle krónikus betegséghez vezethet.

Valójában a szabad gyökök által okozott oxidatív stresszt összefüggésbe hozták a rákos megbetegedésekkel, valamint a szív-, tüdő- és autoimmun betegségekkel.

A gyümölcsök és zöldségek, különösen gazdagok jótékony antioxidánsokban, melyek csökkenthetik e betegségek kockázatát.

Egy tanulmány az uborka antioxidáns erejét mérte 30 idősebb felnőttnél úgy, hogy étrendjüket uborkaporral egészítették ki.

A 30 napos vizsgálat végén az uborka por az antioxidáns aktivitás számos markerének jelentős növekedését és az antioxidáns státusz javulását okozta.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a vizsgálatban használt por valószínűleg nagyobb adag antioxidánst tartalmazott, mint amennyit egy átlagos uborkaadagban elfogyasztana.

Egy másik vizsgálat az uborka antioxidáns tulajdonságait vizsgálta, és megállapította, hogy flavonoidokat és tanninokat tartalmaz, melyek különösen hatékonyan blokkolják a káros szabad gyököket.

3. Elősegíti a hidratálást

A víz létfontosságú a szervezet működéséhez, és sokféle folyamatban fontos szerepet játszik.

Olyan folyamatokban vesz részt, mint a hőmérsékletszabályozás, valamint a salakanyagok és tápanyagok szállítása.

Valójában a megfelelő folyadékbevitel a fizikai teljesítménytől kezdve az anyagcseréig mindent befolyásolhat.

Bár folyadékszükségletünk nagy részét víz vagy más folyadékok fogyasztásával fedezzük, bizonyos étrendek mellett a teljes vízbevitel akár 40%-a is megtörténhet élelmiszerekből.

Különösen a gyümölcsök és a zöldségek jelenthetnek jó vízforrást ezekben az étrendbekben.

Egy vizsgálatban 442 gyermek esetében értékelték a hidratáltsági állapotot és gyűjtöttek étrendi feljegyzéseket. Azt találták, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás növekedése összefüggött a hidratáltsági állapot javulásával.

Mivel az uborka körülbelül 96%-ban vízből áll, különösen hatékonyan segíti a hidratálást, és segíthet a napi folyadékszükséglet kielégítésében.

uborka
Az uborka 96%-ban vízből áll

4. Segíthet a fogyásban

Az uborka többféle módon is segíthet a fogyásban. Először is, alacsony a kalóriatartalmuk.

Minden 100 grammos adag mindössze 15 kalóriát tartalmaz, míg egy egész (300 grammos) uborka csak 45 kalóriát.

Ez azt jelenti, hogy rengeteget fogyaszthat anélkül, hogy a súlygyarapodáshoz vezető extra kalóriákat bevinné.

Az uborka frissességet és ízt adhat a salátáknak, szendvicseknek és köreteknek, és a magasabb kalóriatartalmú alternatívák helyettesítésére is használható.

Ezenkívül az uborka magas víztartalma is segíthet a fogyásban.

5. Csökkentheti a vércukorszintet

Számos vizsgálat megállapította, hogy az uborka segíthet a vércukorszint csökkentésében és a cukorbetegség egyes szövődményeinek megelőzésében.

Egy állatkísérlet a különböző növények vércukorszintre gyakorolt hatását vizsgálta. A vizsgálat során kimutatták, hogy az uborka hatékonyan csökkenti és szabályozza a vércukorszintet.

Egy másik állatkísérletben egerekben cukorbetegséget idéztek elő, majd uborkahéj-kivonatot adtak nekik. Az uborkahéj visszafordította a legtöbb cukorbetegséggel járó elváltozást, és csökkentette a vércukorszintet.

Ezenkívül egy laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy az uborka hatékonyan csökkentheti az oxidatív stresszt és megelőzheti a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődményeket.

A jelenlegi bizonyítékok csupán a kémcsöves és állatkísérletekre korlátozódnak. További kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy az uborka hogyan befolyásolhatja az emberek vércukorszintjét.

6. Segítheti a bélmozgást

Az uborkafogyasztás segíthet a rendszeres bélmozgás támogatásában.

A kiszáradás a székrekedés egyik fő kockázati tényezője, mivel megváltoztathatja a vízháztartást és megnehezítheti a székletürítést.

Magas víztartalmának köszönhetően elősegíti a hidratálást. A folyadékpótlás javíthatja a széklet állagát, megelőzheti a székrekedést és segíthet a rendszeresség fenntartásában.

Ezenkívül az uborka rostot is tartalmaz, ami segít szabályozni a bélmozgást.

Különösen a pektin, az uborkában található oldható rosttípus segíthet a bélmozgás gyakoriságának növelésében.

Az egyik vizsgálatban 80 résztvevő pektinnel egészítette ki az étrendjét. Megállapították, hogy a pektin felgyorsította a bélizmok mozgását, miközben táplálta a bélben lévő jótékony baktériumokat, amelyek javítják az emésztés egészségét.

7. Könnyen hozzáadható az étrendhez

Az enyhe, kifejezetten ropogós és frissítő ízű uborkát általában frissen vagy savanyítva fogyasztják a salátáktól a szendvicsekig mindenben.

Gyakran fogyasztják nyersen is, mint kalóriaszegény snacket, vagy párosítható hummusszal, olívaolajjal, sóval vagy salátaöntettel, hogy egy kicsit gazdagabb ízvilággal rendelkezzen.

Egy kis kreativitással az uborka sokféleképpen élvezhető és hozzáadható a különböző ételekhez.

Összefoglaló

Az uborka frissítő, tápláló és hihetetlenül sokoldalú kiegészítője bármely étrendnek.

Kalóriaszegény, de sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint magas a víztartalma.

Az uborka fogyasztása számos potenciális egészségügyi előnyhöz vezethet, többek között fogyáshoz, kiegyensúlyozott folyadékbevitelhez, emésztési rendszerességhez és alacsonyabb vércukorszinthez.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Paradicsom - Tápanyagok és egészségügyi hatások

vas jan 1 , 2023
A paradicsom (Solanum lycopersicum) az árvácskák családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos gyümölcs. Annak ellenére, hogy botanikailag gyümölcs, általában zöldségként fogyasztják és készítik el. A paradicsom a likopin antioxidáns fő étrendi forrása, amely számos egészségügyi előnnyel, többek között a szívbetegségek és a […]
paradicsom

Ez is érdekelheti