Tüdőrák tünetei – 5 korai jel, amire érdemes odafigyelnie!

A tüdőrák tünetei a betegség korai szakaszában szinte alig vagy egyáltalán nem észrevehetők. Sok betegnél kizárólag akkor történik meg a diagnózis, amikor a betegség már előre haladt stádiumban van. Azonban néhány embernél léteznek olyan korai jelek és tünetek amelyek akár a tüdőrák jelenlétét is jelenthetik. A cikkünkben felsorolt tünetek esetében fontos megemlíteni, hogy a tünetek átfedhetnek akár más állapotokat is, illetve azok mértéke is különböző lehet.

A tüdőrák tünetei, amelyek korai stádiumban is megjelenhetnek

1. Köhögés, ami nem változik vagy enyhül

A folyamatosan fennálló, nem enyhülő köhögés akár a tüdőrák tünetei között is megjelenhet. A megfázással vagy légúti fertőzéssel járó köhögés körülbelül egy hét múlva elmúlik, de a tartósan fennálló köhögés akár sokkal rosszabbat is jelenthet.

Amennyiben a köhögése mélyebb vagy rekedtebb lesz, illetve vért köhög úgy minden esetben keresse fel háziorvosát a lehető leghamarabb időn belül! A tünetek felderítéséhez kezelő orvosa akár röntgen, CT vagy MRI illetve egyéb vizsgálatokat javasolhat.

2. Zihálás, légzés megváltozása

A légszomj vagy a fokozott zihálás szintén a tüdőrák lehetséges tünetei lehetnek. A légzés megváltozása abban az esetben fordulhat elő, ha a tüdőrák elzárja vagy beszűkíti a légutakat, vagy ha a tüdőben folyadék halmozódik fel a daganatnak köszönhetően.

Minden esetben figyeljen oda megváltozott légzésére. Amennyiben a korábbi tevékenységek zihálással vagy légszomjjal járnak, úgy mindenképpen érdemes felkeresnie háziorvosát, ne hagyja figyelmen kívül a tünetek jelenlétét!

Amikor a légutak összeszűkülnek, eltömődnek vagy begyulladnak úgy tüdeje ziháló, sipoló hangot adhat ki, amikor lélegzik. Ennek több oka is lehet, amelyek közül néhány jóindulatú és könnyen kezelhető.

3. Testi fájdalom

A tüdőrák tünetei között megjelenhet a hátba, vállba vagy mellkasba sugárzó fájdalom is. Az említett fájó érzések nem minden esetben járnak köhögéssel is.

Minden esetben keresse fel kezelőorvosát amennyiben éles, tompa, állandó vagy időszakos mellkasi fájdalmat tapasztal. Érdemes a fájdalom pillanatában megfigyelni, hogy a fájdalom kizárólag egy adott területre korlátozódik vagy az egész mellkasán előfordul.

Tüdőrák tünetei – 5 korai jel, amire érdemes odafigyelnie!
1. kép – A tüdőrák tünetei között akár a testi fájdalmak is megjelenhetnek.

A tüdőrák akár szétterjedhet a csontjaiban is, ami fájdalmakat okozhat a hátban vagy más testrészekben. Az említett csontfájdalmak éjszaka gyakran rosszabbak, mozgásra fokozódhatnak, illetve akár fejfájás is kísérheti őket.

4. Rekedtes hang

Amennyiben Ön vagy környezetében élő ember észreveszi, hogy hangja rekedtebb lett, úgy forduljon háziorvosához, mivel az említett jelenség, akár a tüdőrák tünetei között is megjelenhet. A rekedt hang a megfázás természetes velejárója is lehet, azonban ebben az esetben a tünet folyamatosan fennálló és nem előzte meg semmilyen más betegség. A tüdőrákhoz kapcsolódó rekedtség abban az esetben fordulhat elő, ha a daganat a gégét vagy a hangokat irányító idegeket nyomja.

5. Hirtelen súlycsökkenés

5-6 kg megmagyarázhatatlan fogyás akár gyanút adhat tüdőrák vagy egyéb rákos megbetegedés jelenlétére is. Ennek az az oka, hogy a rákos megbetegedések esetében a beteg sejtek nagyobb energiamennyiséget használnak fel vagy a test megváltoztatja az ételből származó energiafelhasználást.

A tüdőrák előrehaladott stádiumában az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • tartós fáradtság
  • fájdalom
  • légzési nehézségek
  • folyamatosan fennálló köhögés
  • étvágytalanság

Mik lehetnek a kockázati tényező a tüdőrák tünetei esetén?

A tüdőrák kortól és nemtől függetlenül kialakulhat bárkinél, azonban vannak olyan faktorok, amelyek növelik kialakulásának esélyeit. Ilyen faktorok lehetnek:

  • 55-74 év közötti egyén
  • rendszeresen dohányzik vagy dohányzott az elmúlt 15 évben
  • olyan sugárkezelésű területen dolgozik, ami növelheti a rákos megbetegedések kialakulását

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Agyhártyagyulladás (meningitis) tünetei – Jelek, amikre érdemes odafigyelnie!

csü máj 20 , 2021
Mik lehetnek az agyhártyagyulladás (meningitis) tünetei? A meningitis az agyhártya gyulladását jelenti. Az agyhártya takarja az agyat és a gerincvelőt is, az agyhártyagyulladás tünetei pedig akkor alakulhatnak ki, amikor az agyhártyát körülvevő folyadék megfertőződik. Az agyhártyagyulladások leggyakoribb okai a vírusos […]
Agyhártyagyulladás (meningitis) tünetei – Jelek, amikre érdemes odafigyelnie!

Ez is érdekelheti