Mi a torma hatása? – Minden, érdemes tudni róla!

A torma egy a csípős ízéről és szagáról ismert gyökérzöldség. Világszerte évezredek óta használják, jellemzően fűszerként, de a torma hatása miatt gyógyászati célokra is alkalmazható. Ez a gyökér több olyan vegyületet tartalmaz, amelyek egészségügyi előnyökkel járhatnak, beleértve az antibakteriális és rákellenes hatásokat.

Mi a torma?

A torma feltehetően Kelet-Európából származik. A mustár, a wasabi, a káposzta, a brokkoli és a kelkáposzta mellett a keresztesvirágúak közé tartozik.

Hosszú, fehér gyökere és zöld levelei vannak. Amikor a gyökeret levágjuk, egy enzim a szinigrin nevű vegyületet mustárolajjá bontja.

Ez az allyl-izotiocianát néven ismert olaj adja a torma árulkodó szagát és ízét, és irritálhatja a szemet, az orrot és a torkot.

A gyökeret általában lereszelik és ecetben, sóban és cukorban tartósítják, hogy fűszerként használják. Ez az amit kész tormaként ismerünk.

A torma mártás, mely során majonézt vagy tejfölt adnak a keverékhez, szintén népszerű napjainkban.

A tormát gyakran összetévesztik a wasabival, egy másik csípős fűszerrel, amely a japán konyhában gyakori. Ez azért van, mert a legtöbb japán étteremben kapható „wasabi” valójában zöld ételfestékkel kevert tormapaszta.

Az igazi wasabi (Wasabia japonica) egy teljesen más növényből származik, és állítólag földes ízű, ráadásul színe fehér helyett zöld.

Sokféle tápanyagot tartalmaz

Mivel a tormát általában kis mennyiségben fogyasztják, egy tipikus adag nagyon alacsony kalóriatartalmú, de számos ásványi anyagot és növényi vegyületet is tartalmaz.

Egy evőkanál (15 gramm) elkészített torma a következőket tartalmazza:

  • Kalóriák: 7
  • Fehérje: kevesebb, mint 1 gramm
  • Zsír: kevesebb mint 1 gramm
  • Szénhidrát: 2 gramm
  • Rost: 0,5 gramm

Kis mennyiségű kalciumot, káliumot, magnéziumot, folsavat és más mikrotápanyagokat is tartalmaz.

Ráadásul ez a fűszeres zöldség számos egészséges növényi vegyületben gazdag, köztük glükozinolátokban, amelyek izotiocianátokra bomlanak le, és védelmet nyújthatnak a rák, a fertőzések és az agyi betegségek ellen.

torma hatása
A torma hatásait tekintve sok pozitív egészségügyi előnnyel rendelkezik

A torma hatása az egészségre

A torma még kis mennyiségben is számos potenciális egészségügyi előnnyel jár.

Rákellenes hatású lehet

Az ebben a gyökérzöldségben található glükozinolátok és izotiocianátok védelmet nyújthatnak a rák ellen azáltal, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését, valamint elősegítik azok elhalását.

Egyes tormavegyületek, mint például a sinigrin, antioxidánsként is működhetnek, és felvehetik a harcot a szabad gyökök által okozott sejtkárosodással. Ezek a reaktív molekulák növelhetik a betegségek, köztük a rák kockázatát, ha szintjük túl magas lesz a szervezetben.

A kémcsöves vizsgálatok szerint a tormavegyületek megakadályozhatják a vastagbél-, tüdő- és gyomorrák növekedését.

Mi több, a gyökérben található peroxidáz enzim segít aktiválni és fokozni egy erős rákellenes vegyületet, amely az emberi hasnyálmirigyráksejteket célozza.

Bár ezek az eredmények ígéretesnek tűnnek, további kutatásokra van szükség.

Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik

Az allil-izotiocianát, a torma gyökerének vágásakor felszabaduló olaj erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezhet.

Tanulmányok szerint számos veszélyes baktérium, köztük az E. coli, a H. pylori és a Salmonella ellen is felveheti a harcot.

Egy kémcsöves vizsgálat megállapította, hogy a tormagyökérből kivont izotiocianátok hatféle szájüregi baktériumot pusztítottak el.

Egy másik kémcsöves vizsgálat megállapította, hogy ezek az izotiocianátok megakadályozták négy olyan gombafaj növekedését, amelyek krónikus körömfertőzésekhez vezethet.

Javíthatja a légzőszervek egészségét

A torma fogyasztása köztudottan égő érzést okoz az arcüregekben, az orrban és a torokban.

Ezért gyakran használják megfázás és légzési problémák enyhítésére.

Egy több mint 1500 emberen végzett vizsgálat szerint a 80 mg szárított tormagyökeret és 200 mg nasturtiumot tartalmazó étrend-kiegészítő ugyanolyan hatékony volt az akut arcüreggyulladás és hörghurut kezelésében, mint egy hagyományos antibiotikum.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a torma javíthatja a légutak egészségét, de további kutatásokra van szükség.

Hogyan kell használni a tormát

A tormát leginkább fűszerként használják.

Általában elkészített tormaként fogyasztják, amely a reszelt gyökérből, valamint ecetből, cukorból és sóból készül. A tormamártás, egy másik népszerű köret, ami tejfölt vagy majonézt is tartalmaz az alap keverékhez képest.

Ezeket a fűszereket általában kis mennyiségben tálalják húshoz vagy halhoz.

Ha saját kész tormát szeretne készíteni, reszelje le a gyökeret kézzel vagy konyhai robotgép segítségével, majd tárolja ecetben.

A tormát étrend-kiegészítő és tea formájában is árulják.

Mivel ezekben a formákban nincs meghatározott biztonságos határérték, a megfelelő adagolás biztosítása érdekében konzultáljon az egészségügyi szakemberrel vagy a háziorvosával.

Lehetséges mellékhatások

Kevés információ áll rendelkezésre a túl sok torma étrendben vagy étrend-kiegészítőként történő fogyasztásának lehetséges mellékhatásairól.

Mivel azonban a torma nagyon csípős, valószínűleg a legjobb, ha kis mértékben használjuk.

A túl sok fűszeres gyökér irritálhatja a szájat, az orrot vagy a gyomrot.

Különösen zavaró lehet a gyomorfekélyben, emésztési problémákban vagy gyulladásos bélbetegségben szenvedők számára.

Végül pedig nem ismert, hogy a torma nagy mennyiségben biztonságos-e gyermekek, terhes vagy szoptató nők számára.

Torma hatása – Összefoglaló

A torma csípős szagáról és fűszeres ízéről ismert gyökérzöldség.

Vegyületei számos egészségügyi előnnyel járhatnak, például a rák, a fertőzések és a légzőszervi problémák elleni küzdelemben.

A tormát leggyakrabban fűszerként fogyasztják, de van lehetőség táplálékiegészítőként szedni. Azonban az ilyen formában történő fogyasztás esetén a mértékkel kapcsolatban érdemes szakemberrel vagy a háziorvossal konzultálni.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Fekete retek hatása - 7 csodálatos előny

vas nov 27 , 2022
A fekete retek beillesztése az étrendbe meglepően sokféleképpen segítheti az általános egészségi állapotot. Nem csak magas tápanyagtartalma, hanem a fekete retek hatása miatt is többféleképpen pozitív lehet az általános egészségre. Mi az a fekete retek? A fekete retek egy Ázsiában […]
fekete retek hatása

Ez is érdekelheti