Artériáink egészsége nélkülözhetetlen szerepet játszik szív és érrendszerünk normális működésében, valamint a különböző szívvel kapcsolatos betegségek megelőzésében. Az artériák azok az erek, amelyek felelősek azért, hogy az oxigénben gazdag vért elszállítások azokra a helyekre, ahol szükség van rájuk. Ha ezek az artériák rugalmasak és tiszták, úgy a vér szabadon tud áramlani a testünkben, így biztosítva szerveink optimális működését. Azonban, ha ezek az artériák elveszítik rugalmasságukat vagy belsejükben plakkok képződnek, úgy jelentősen megnő az olyan állapotok kialakulásának kockázata, mint a szívinfarktus.
Az elmondottak alapján kicsit sem meglepő, hogy miért fontos kiemelt figyelmet fordítanunk érrendszerünk egészségének megőrzésére. Sajnos a helytelen táplálkozás, a dohányzás, illetve az állandó stressz mind-mind olyan kockázati tényező lehet, ami bizonyítottan növelheti az érelmeszesedés kialakulásának az esélyeit.
Szerencsére a természet kincsei az értisztítás területén is a segítségünkre lehetnek, ha rendelkezünk azokkal az ismeretekkel, amelyek segíthetnek megtalálni ezeket az értékes gyógynövényeket. Cikkünkben most a top 8 értisztító gyógynövényt gyűjtöttük össze, amelyek Neked is segítségedre lehetnek az érelmeszedés kialakulásának megelőzésében!
1. Fokhagyma
A fokhagyma számos konyhaművészet szerves részét képezi, gyógyászati tulajdonságai miatt pedig már több ezer éve használják. A fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásait a benne megtalálható növényi vegyületeknek köszönheti, például az allicinnek. Az allicin egy erőteljes antioxidáns, ami segíthet felvenni a küzdelmet a szervezetben felgyülemlő szabad gyökökkel szemben, amelyek többek között számtalan krónikus gyulladásos betegségért felelnek.
Sőt, a legújabb kutatások szerint a fokhagyma kivonata akár a koleszterinszintre is pozitívan hathat. A LDL vagyis a rossz koleszterin felhalmozódása plakkok kialakulásához vezethet az artériákban, amik eltömíthetik azokat, így megakadályozva a vér normális áramlását. Jó hír, hogy a fokhagymában található allicin segíthet csökkenteni a rossz koleszterinszintet, így segítve megőrizni artériáink rugalmasságát és egészségét.
A fokhagyma fogyasztható nyersen és főzve is, azonban ha 100%-ban szeretnénk élvezni az általa nyújtott előnyöket, úgy mindenképpen azt javasoljuk, hogy nyersen fogyaszd, mivel hő hatására a benne megtalálható növényi vegyületek tönkre mehetnek.
2. Kurkuma
A kurkuma egy narancssárgás árnyalatú fűszer, amely leginkább az indiai konyhának fontos szereplője. Hasonlóan a fokhagymához jótékony hatásait már évezredek óta ismerik, amit leginkább a benne megtalálható kurkuminnak köszönhet. A kurkumin egy erőtelje bioaktív polifenol, amely többek között gyulladáscsökkentő, rákmegelőző és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik.
Tanulmányok kimutatták, hogy a kurkumin megakadályozhatja az LDL koleszterin oxidációját, ami végső soron a plakkok kialakulásához is vezethet. Sőt, a kurkuma rendszeres fogyasztása még az endotélium működést is javíthatja, így biztosítva az erek megfelelő rugalmasságát. Többek között az endothel diszfunkció a szívbetegségek egyik leggyakoribb oka, ami azt jelenti, hogy az endotélium nem képes hatékonyan szabályozni a véralvadást és a vérnyomást.
Számos jótékony hatása ellenére a kurkumin nem szívódik fel könnyen az emberi szervezetben, ezért is szokták javasolni fekete borssal történő kombinálását, mivel a borsban megtalálható piperin javíthatja az emésztőrendszerünk kurkuminnal szembeni felszívóképességét.
3. Gyömbér
A gyömbér egy trópusi gyógynövény, amelynek egészségügyi hatásait az elmúlt években egyre több kutatás vizsgálta és nem véletlenül. A benne megtalálható gingerol és shogaol nem csak a gyömbér különleges ízéért felelős, de még antioxidáns és gyulladás gátló hatásokkal is rendelkeznek. Hasonlóan a kurkumához a gyömbér is képes mérsékelni a szervezetben felgyülemlő rossz, LDL koleszterinszintet, valamint képes mérsékelni a vérsejtek hajlamát arra, hogy összetapadjanak, aminek köszönhetően segítheti megelőzni a vérrögök kialakulását.
Végül, de nem utolsósorban a gyömbér még a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában is a segítségünkre lehet, ami bizonyítottan hozzájárulhat a szív és érrendszerünk egészségének megőrzéséhez. A gyömbért fogyaszthatod nyersen, szárítva, gyümölcslé vagy por formájában.
4. Galagonya
A galagonya szív és érrendszere gyakorolt hatásai igen jól ismertek, a növény jótékony vegyületei leginkább levelében, virágában és bogyóiban megtalálhatók. Többek között olyan bioaktív vegyületekben gazdag, mint a flavonoidok, procianidinek és triterpénsavak, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és értágító tulajdonságokkal rendelkeznek.

Tudományos kutatások már kimutatták, hogy a galagonya alkalmazása közvetlen hatást gyakorolhat a szívre és az érfalakra, elősegítve a tágulást, ami jobb véráramlást és csökkent vérnyomást eredményezhet. Végső soron ez a tulajdonsága csökkentheti az érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát, így segítve a szívbetegségek megelőzését.
Jellemzően a galagonya olyan formákban kapható, mint teák, kapszulák vagy tabletták, alkalmazásuk előtt azonban mindenképpen javasoljuk, hogy egyeztess kezelőorvosoddal.
5. Cayenne paprika
A cayenne paprika egyfajta chilipaprika, amit a világ különböző részein előszeretettel alkalmaznak főzések során. A cayenne paprika érrendszere gyakorolt hatásait leginkább a benne megtalálható kapszaicin tartalmának köszönheti, amely egy olyan bioaktív vegyület, amely a paprika csípős és fűszeres ízét is adja, valamint gyulladás csökkentő, fájdalomcsillapító, rákellenes és anyagcsere serkentő hatásokat eredményez.
A kapszaicin szív és érrendszere gyakorolt hatásait már több kutatás is vizsgálta és egybehangzóan arra az eredményre jutottak, hogy a javítja a vérkeringést azáltal, hogy képes tágítani az ereket, ami hatékonyabb oxigén és tápanyag ellátottságot biztosít a szervezet számára. Ezen kívül a kapszaicin még a vérrögképződést is megakadályozhatja, amely a szívinfarktus és a stroke kockázati tényezője. A cayenne paprikát leginkább fűszerként szokták alkalmazni, azonban mindenképpen érdemes limitáltan használni az emésztési zavarok elkerülése érdekében.
6. Fahéj
A fahéj egy igazán nagyra értékelt fűszer, aminek gyógyászati tulajdonságait már őseink is jól ismerték. Különösen a ceyloni fahéjról ismert, hogy számos bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek gyulladás csökkentő, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Különösen antioxidáns jellemzői lehetnek igen hasznosak, többek között hozzájárulhatnak az oxidatív stressz mérsékléséhez, amelyek később szerepet játszhatnak az érelmeszesedésben és a különböző szívbetegségek kialakulásában.
Egy 2019-ben készült kutatás azt találta, hogy a ceyloni fahéj képes csökkenteni a szervezetben felgyülemlő LDL-t, vagyis a rossz koleszterint, és fenntartani vagy akár növelni a HDL-t, vagyis a jó koleszterint. Egy másik kutatás pedig arra lett figyelmes, hogy a fahéj még a vércukorszint szabályozásában is a segítségünkre lehet, ami szintén fontos szerepet játszhat az érelmeszesedés megelőzésében és az artériák egészségének megőrzésében.
7. Ginkgo biloba
A ginkgo biloba hatását a kínai orvoslásban, már több ezer éve ismerik, a világ egyik legrégebbi fafajtája, ami számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Elsődleges hatóanyagai között a flavonoidok és a terpenoidok említhetők, amelyek olyan erőteljes antioxidánsok, amik bizonyítottan öregedésgátló és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Sőt, a ginko biloba más területeken is a segítségünkre lehet. Többek között javíthatja a közérzetet és az agyműködést, csökkentheti a szorongást és akár a fejfájás kezelésében is gyógyír lehet. A ginkgo bilobát jellemzően táplálékkiegészítő formájában szokták fogyasztani, de akár tea formájában is kapható a drogériák polcain.
8. Zöld tea
Értisztító gyógynövények listánkon a zöld tea is helyet kapott, aminek jótékony hatásait szinte mindenki ismeri. A világ egyik legegészségesebb italaként van számon tartva, ami óriási népszerűségre tett szert az elmúlt években. A zöld tea elsődleges egészségjavító összetevői a polifenolok, köztük a katechinek, amelyek nem csak az érrendszerünk egészségének megőrzésében játszhatnak fontos szerepet, de még az anyagcserét és az agyi működést is javíthatják.
Sőt, a legújabb kutatásokra támaszkodva az is bebizonyításra került, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását, öregedésgátló hatásokkal rendelkezik és még a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyeit is csökkentheti.
Fogyasztásával kapcsolatban javasoljuk, hogy a teához használt vizet maximum 80 Celsius fokig melegítsd fel, mivel ezen határ feletti hőmérséklet már jelentősen károsíthatja a zöld teában megtalálható katechineket, illetve akár napi 3 csészével is fogyaszthatsz belőle.