TOP 7 LEGJOBB Probiotikus Élelmiszer

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, amelyek a testünkben élnek és nagy mennyiségben az emésztő rendszerben találhatóak, illetve előfordulnak még a szánkban, a húgyutakban és a tüdőnkben is.  A probiotikumok számos egészségre gyakorolt pozitív hatással rendelkeznek, többek között támogatják az immunrendszerünket, javítják az emésztést, valamint részt vesznek a vércukor és a zsírszabályozásban és még az alvásaink minőségét is segíthetik.

Sajnos az emberek túlnyomó többsége nem rendelkezik kellő mennyiségű probiotikummal, mivel rendszeresen fogyasztanak mesterséges édesítőszereket, valamint gyorsélelmiszereket vagy olyan gyógyszereket, amelyek elpusztíthatják ezeket a jótékony baktériumokat.

Szerencsére több olyan fermentált élelmiszer is létezik, amelyek bizonyította segíthetik a probiotikumok termelődését és cikkünkben most a top 7 probiotikus élelmiszert gyűjtöttük össze, amelyek neked is segíthetnek új szinte emelni tested probiotikus védelmét.

1. Kefir

A kefirt fermentált tejből készítek, ami jellemzően tehén vagy kecsketejből készül és sokkal egyszerűbb megemészteni, főleg azok számára, akik laktóz intoleranciában érintettek. Érdekességé, hogy a köztudatban erősen reklámozott görög joghurttal szemben 10x annyi probiotikumot tartalmaz, többek között ezért is lehet jobb választás. Sőt, orosz kutatások már azt is megállapították, hogy a kefirben megtalálható jótékony probitikumok még az immunrendszerünket is erősíthetik, illetve csökkenthetik a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

Amennyiben szeretnéd Te is felturbózni probiotikum szintedet, úgy javasoljuk, hogy fogyassz naponta 150 gramm organikus kefirt.

2. Kimchi

A kimchi egy tradicionális koreai étel, amely olyan csípős savanyúság, ami többek között tartalmaz gyömbért, hagymát, káposztát és retket és az egyik legegészségesebb szuperélelmiszerként van számon tartva. A fermentálás során a kimchi megszabadul minden rossz baktériumtól, illetve cukortól és ezeket felhasználva még több jótékony baktériumot állít elő, aminek köszönhetően még inkább emészthetővé válik.

További érdekessége, hogy a kimchiben megtalálható alapanyagok mindegyike rendkívül egészséges és akár külön-külön is hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez, így együttes fogyasztásuk az egyik legjobb döntés lehet, amit választhatsz egészséged megőrzésének érdekében.

3. Bolgár joghurt

A bolgár joghurt a boltok polcain kapható hagyományos joghurttokkal szemben kevesebb feldolgozási lépésen esik át, ennek köszönhetően pedig jóval nagyobb mennyiségben tartalmaz probiotikumot. A bolgár joghurt ráadásul nagyon gazdag egy különleges baktérium típusban is, ami leginkább azok számára lehet különösen előnyös, akik nehezen emésztik meg a tejtermékeket.

TOP 7 LEGJOBB Probiotikus Élelmiszer
1. kép – TOP 7 LEGJOBB Probiotikus Élelmiszer

Ez a hatása annak köszönhető, hogy ez a különleges baktérium képes fokozni a laktóz lebontására alkalmas enzimet a testünkben. Amennyiben szeretnéd élvezni a bolgár joghurt jótékony hatásait, úgy bátran javasoljuk, hogy próbáld ki a bolgárok tradicionális levesét, a taratort.

4. Kombucha tea

Amennyiben egy egészséges probiotikus italt keresel, ami segíthet ellazítani tested és elméd egyaránt, úgy a kombucha tea a legjobb választás lehet. A kombucha egy erjesztett ital, amelyet fekete teából készítenek és a fermentálás során minden felesleges cukrot kivonnak belőle. Előfordulhatnak olyan márkák, amelyek magasabb cukortartalommal rendelkeznek, így mindenképpen javasoljuk, hogy olyan kivitelt próbál választani, amely maximum 3 gramm cukrot tartalmaz.

Fontos, hogy amennyiben gyomorhurutban vagy gyomorfekélyben vagy érintett, úgy semmiképp se próbáld ki a kombucha teát, mivel túlságosan savas lehet, ami felerősíthető az említett állapotok tüneteit.

5. Savanyú káposzta

A savanyú káposzta a magyar konyhaművészet jól ismert szereplője, amit már a nagyszüleink is előszeretettel készítettek és fogyasztottak. A káposzta gazdag U-vitaminban, ami elképesztő gyógyító hatásokkal rendelkezik a bélrendszer esetében, különösen a gyomorfekélyben érintettek számára lehet előnyös.

Sőt, több rendelkezésre álló kutatás is bebizonyította már, hogy a savanyú káposzta a C-vitamin egyik legjobb természetes forrása, ami az egyik legjobb immunerősítő vitaminként van számon tartva, ráadásul még a kollagén termelést is fokozva, így járulva hozzá az egészséges, feszes bőr és rugalmas ízületek megőrzéséhez.

A savanyú káposzta vásárlás során mindig figyelj oda, hogy pasztőrözetlen típus válassz, mivel a pasztőrözött típusok esetében a főzések hatására eltávozhatnak a jótékony probiotikumos baktériumok.

6. Nattó

A nattó egy japán nemzeti étel, amelyet fermentálási eljárással készítenek nyers szójababból. Az egyik legjobb probiotikus élelmiszerként van számon tartva, amely különösen szívvédő és vérkeringés javító hatásairól ismert. Továbbá a nattó gazdag K2-vitaminban is, ami bizonyítottan segíthet a felesleges kalciumot kivonni az artériákból és elvinni a csontokba, ahol igazán szükség lehet rá. A K2-vitamin ilyen hatása segíthet megőrizni érrendszerünk rugalmasságát, így biztosítva az egészséges vérkeringés fenntartását.

7. Savanyú uborka

A savanyú uborkát senkinek se kell bemutatni, szerencsére a magyar családok közkedvelt élelmiszere, ami nem csak finom, de még nagyon egészséges is. Sőt, a nagyszüleink már a savanyú uborka levének jótékony hatásait is ismerték, rendszeresen alkalmazzák olyan problémák kezelésére, mint a különböző izomgörcsök. Jelen kutatások pedig már azt is bebizonyították, hogy a savanyú uborkában megtalálható savak segíthetnek enyhíteni a savas reflux kellemetlen tüneteit is. Hasonlóan a savanyú káposztához kizárólag olyan típust igyekezz vásárolni, amely pasztőrözetlen vagy még jobb, ha Te magad készíted el otthonodban.

Végezetül elmondhatjuk, hogy szerencsére több olyan élelmiszer is rendelkezésre áll, amelyek bizonyítottan hozzájárulhatnak testünk probiotikumos szintjének megemeléséhez. Ez azért is különösen fontos feladat, mert a mai modern étkezési szokásoknak köszönhetően ezek a jótékony baktériumok rendkívül könnyedén elpusztulnak a testünkben, így mindenképpen érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk arra, hogy megőrizzük egészségüket. Az olyan ételek rendszeres fogyasztása, mint a savanyú káposzta, savanyú uborka vagy a kefir mind-mind hozzájárulhatnak az említett jótékony baktériumok fenntartásához, így biztosítva emésztőrendszerünk egészségét.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Top 9 értisztító zöldség, amit muszáj fogyasztanod

pén júl 12 , 2024
Az erek rugalmasságának megőrzése kiemelten fontos feladat, azonban ahogy idősödünk, úgy testünkben egyre több zsír, kalcium és koleszterin halmozódik fel, amelyek akár plakkokat is képezhetnek az erekben, így csökkentve azok rugalmasságát és növelve az olyan egészségügyi állapot kialakulásának a kockázatát, […]
Top 9 értisztító zöldség, amit muszáj fogyasztanod

Ez is érdekelheti