Top 7 Egészségügyi Előny, Amit a Glicin Hatása Adhat
Mi az a glicin? Ahhoz, hogy megismerjük a glicin hatása által kiváltott jótékony egészégügyi előnyöket mindenképpen érdemes előtte tisztáznunk ezt a kérdést. A glicin egy aminosav, amelyet a szervezetünk a fehérjék létrehozása során használ. A szervezet önmagában is képes előállítani a glicint más aminosavakon keresztül, de étrendkiegészítők formájában is bevihető.
Cikkünkben, most a glicin hatása kerül bemutatásra 7 jótékony tulajdonságán keresztül.
1. Szükséges az antioxidánsok előállításához
A glicin az egyike a három aminosavnak, amelyet a szervezetünk arra használ fel, hogy előállítsa a glutationt. A glutation egy erős antioxidáns, ami arra szolgál, hogy megvédje a szervezetünket a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól, amelyekről a kutatók jelenleg úgy gondolják, hogy számtalan krónikus betegség alapjaként szolgál.
Elegendő glicin hiányában a szervezet kevesebb glutationt termel, ami idővel negatívan befolyásolhatja az oxidatív stressz kezelését. Továbbá a glutation szintünk természetes módon is csökken az idő előre haladtával, így mindenképpen hasznos lehet pótolni az idősebbek számára.
2. A kreatin fontos összetevője
A glicin nem kizárólag a glutation előállításában játszik fontos szerepet, de a kreatinéban is. A kreatin többek között energiával látja el az izmainkat a gyors, rövid távú mozgások során, mint a súlyemelések vagy a sprintelés.
A megfelelő intenzitású edzések mellett a kreatin képes lehet növelni az izmok méreteit és erejét egyaránt. Ezen kívül hatással van még a csontok egészségére, az agyműködésre és különböző neurológiai állapotokra, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór.
3. A kollagén fő alkotóeleme
A kollagén egy szerkezeti fehérje, amely nagy mennyiségű glicint tartalmaz és a szervezetben leggyakrabban előforduló fehérje típus. Erősíti az izmokat, a bőrt, a porcokat és a csontokat, ízületeket.
Rendelkezésre álló kutatások már bebizonyították, hogy a megfelelő mennyiségű kollagén javíthatja a bőr egészségét, enyhítheti az ízületi fájdalmakat és megelőzheti a csontritkulást is, ezért is kiemelten fontos a pótlása.
4. Javíthatja az alvások minőségét
Elsőre meglepőnek tűnhet, de a glicin hatása akár az alvások minőségére is befolyással lehet. Manapság egyre több ember szenved a nem pihentető alvás problémájától, amire a glicin akár segítséget is nyújthat.
A glicin nyugtató hatással van az agyra és képes csökkenteni a belső testhőmérsékletet is, ez pedig segíthet az elalvásban. Alvásproblémákkal küzdő emberek esetében már kutatások bebizonyították, hogy a lefekvések előtt alkalmazott 3 gramm glicin jelentősen csökkentette az elalváshoz szükséges időt, míg ezzel egyidejűleg javította az alvás minőségét és csökkentette a napközbeni álmosságot.
5. Védelmet nyújthat a máj számára
A túlzott alkoholbevitel jelentősen károsíthatja a májat és többek között olyan egészségügyi problémákat is okozhat, mint a zsírmáj.
A glicinről több kutatás is bebizonyította, hogy képes csökkenteni az alkoholkoncentrációt a vérben azáltal, hogy segíti az alkohol metabolizmusát a gyomorban, ami így kevesebb feladatot ró a májra. Sőt, a glicin hatása akár a túlzott alkoholfogyasztás következében kialakult májkárosodásra is jótékony hatással lehet.
6. Javítja a szív egészségét
Egyre több tanulmány erősíti meg azt a tényt, hogy a glicin akár a szívbetegségek megelőzésénél is hasznosnak bizonyulhat. Többek között megakadályozza olyan vegyületeket felhalmozódását, amelyek nagyobb mennyiségben felelősek az érelmeszesedésért a szervezetben. Továbbá a glicin javíthatja a nitrogén-monoxid felhasználási képességet is, amely fokozza a véráramlást a testben.
Nem utolsó sorban a glicinnel kapcsolatban az is kiderült, hogy csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát azoknál, akik magas cukor tartalmú étrendet követnek.
7. Segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében
A 2-es típusú cukorbetegség jellemzően alacsony glicin szinthez vezet. Egy 2015-ben készült tanulmány azt találta, hogy a glicin fokozza az inzulinválaszt a cukorbetegségben szenvedők esetében, így jelenleg úgy gondolják a kutatók, hogy a glicin hatása akár az inzulinválaszra is befolyással lehet.
Ennek alapján a glicin igazán előnyös lehet a cukorbetegek számára, azonban további kutatásokra lesz szükség ennek az állításnak a megerősítéséhez.
Összegzés
A glicin egy olyan aminosav, amely számos lenyűgöző egészségügyi tulajdonsággal rendelkezik. Olyan folyamatosan játszik fontos szerepet, mint a kollagén vagy a kreatin előállítás, sőt még védelmet nyújthat a májnak és a szívnek is, ebből kifolyólag bátran ajánljuk neked is a rendszeres fogyasztását.