A kollagén egy rendkívül fontos fehérje, ami az emberi test közel 30%-át alkotja. Leginkább bőrfeszesítő hatásával kapcsolatban vált igen népszerűvé az elmúlt években, azonban ennél sokkal fontosabb feladatokat is ellát, többek között építőanyagként szolgálat a fogakban, ízületekben vagy a hajban. Sajnos az emberek túlnyomó többsége az idő előrehaladtával fokozatosan veszít kollagénmennyiségéből, amihez nagyrészt hozzájárul az egészségtelen ételek rendszeres fogyasztása és a vitaminhiány is.
Cikkünkben most a top 15 élelmiszert gyűjtöttük össze, ami neked is segítségedre lesz, ha szeretnéd felturbózni és fokozni kollagéntermelésed.
1. Kocsonya
A kocsonya az egyik legjobb forrása a kollagénnek, így rendszeres fogyasztása garantáltan segítségedre lehet, ha szeretnéd fokozni tested kollagéntermelését. A kocsonya elkészítése során a csontokból a magas hőmérséklet hatására eltávozik a kollagén a vízbe, ami később zselatinná alakul. Amikor a kocsonyát elfogyasztjuk, úgy a testünk ezt a zselatint ismételten visszaalakítja kollagénné, amit végső soron felhasznál a már korábban említett területeken.
2. Fekete szeder
A fekete színű bogyók, mint a fekete szeder rendkívül gazdagok az antociánoknak nevezett pigmentekben. Kutatások alapján, ezek az antociánok elképesztő módon segítik a kollagéntermelést és hatásuk szinte azonnal jelentkezhet. Sőt, a fekete szeder még olyan jótékony vegyületekben is gazdag, amelyek javíthatják a bőr egészségét és feszességét, illetve csökkenthetik a ráncok megjelenésének kockázatát.
3. Kagyló
A kagyló több ásványi anyagban is gazdag, különösen cinkben és rézben. Ezek az ásványi anyagok olyan molekulákat képesek aktiválni a testünkben, amelyek fontos szerepet játszanak a kollagénszintézisben. Sőt, a cink már önmagában is képes hatékonyan aktiválni a kollagenáz nevezetű enzimet, amit a testünk a kollagén átalakításához használ.
4. Marhahús
A marhahús fogyasztását mindenképpen javasoljuk, legalább heti 2 alkalommal, mivel olyan fontos aminosavakat tartalmaz, amelyeket testünk önmagától nem képes előállítani, illetve gazdag rézben is, ami közvetlenül szerepet játszik a kollagéntermelésben.
5. Tojás
A tojás fehérje gazdag a glicin és prolin nevezetű aminosavakban, testünk pedig pont ezt a két aminosavat használja a kollagén előállításához. Sőt, a tojássárgája még gazdag D-vitaminban is és egészséges zsírokban, amik hozzájárulhatnak az izmok, csontok és a bőr egészségének a megőrzéséhez.
6. Lazac
A lazac rendkívül gazdag az A-vitamin aktív formájában másnéven retinolban. A retinol többek között képe aktiválni azokat a géneket, amelyek beindítják a kollagéntermelést, így rendszeres pótlása hatékonyan növelheti a testünk kollagénszintjét.
7. Kecskesajt
A kecskesajt a lazachoz hasonlóan gazdag A-vitaminban, így kollagénnel kapcsolatos hatása is azonos. Továbbá a testünknek szüksége van telített zsírsavakra is a kollagén előállításához, az olyan ételek pedig mint a sajt, vaj vagy az olajos halak mind-mind gazdagok ezekben a zsírokban.
8. Brokkoli
Sajnos sok ember érintett a C-vitamin hiányában, mivel nem fogyasztanak olyan zöldségeket, mint a brokkoli. Amennyiben testünk nem rendelkezik elegendő C-vitaminnal, úgy nem lesz képes felszívni a kollagént az élelmiszerekből, amiket elfogyasztunk, így pótlása alapvető fontosságú a hatékony kollagéntermeléshez.
A brokkoli az egyik legjobb C-vitamin forrás a zöldség körében, ráadásul gazdag antioxidánsokban is, amelyek segíthetnek megvédeni testünket a káros szabad gyökökkel szemben, amik többek között hozzájárulhatnak a felgyorsult öregedési folyamatokhoz is.
9. Csipkebogyó
A csipkebogyó gazdag olyan jótékony vegyületekben, amik bizonyítottan segíthetnek megőrizni bőrünk, hajunk és körmeink egészségét. Ráadásul a csipkebogyó még C-vitaminban is gazdag, így legalább annyira jótékonyan támogathatja a testünket, mint a brokkoli.
10. Almaecet
Amennyiben Te is érintett vagy emésztési zavarokban, puffadásban vagy savas refluxban, úgy nagy valószínűséggel kevés a gyomorsavad, ami korlátozhatja a kollagén felszívódását a testedben. Jó hír, hogy napi 2 evőkanál almaecet fogyasztása jótékonyan fokozhatja a tápanyagok felszívódását és erősítheti az emésztőrendszered, így biztosítva, hogy az elfogyasztott kollagén minden mennyisége hasznosuljon.
11. Vaj
A bőrünk és a kötőszövetek a testünkben fehérjéből és zsírokból tevődnek össze. Ebből kifolyólag a kollagéntermelés fontos részét képezik a fehérjék és a telített zsírsavak, a vaj fogyasztása pedig pontosan ezeket az alapanyagokat biztosítja a testünk számára. Nem utolsósorban a vaj még A-vitaminban is gazdag, aminek jótékony hatását már kifejtettük.
12. Málna
A fekete szederhez hasonlóan a málna is gazdag antociánokban, C-vitaminban és egyéb antioxidánsokban és ezek mindegyike hozzájárulhat a kollagéntermelés fokozásához. Sőt, a málna még olyan jótékony vegyületekben is gazdag, ami támogathatja immunrendszerünk hatékonyságát és az energiatermelésünket is.
13. Napraforgó mag
Az E-vitamin egy fontos építőeleme a kollagéntermelésnek, különösen a menopauzában érintett nők esetében. A napraforgó mag az E-vitamin egyik legjobb természetes forrása, 100 gramm nagyjából 35 mg E-vitamint tartalmaz. Sőt, az E-vitamin még védelmet biztosíthat a bőrünk számára is az öregedéssel, nap által okozott leégéssel vagy az oxidációval szemben.
14. Olívaolaj
Kétség sem fér hozzá, hogy az extra szűz olívaolaj a világ egyik legegészségesebb olaja és elképesztő hatásai lehetnek a testünkön. Többek között gazdag E-vitaminban hasonlóan a napraforgó maghoz, illetve természetes gyulladáscsökkentőként is szolgál, valamint lassítja az öregedési folyamatokat is.
15. Zselatin
Listánk utolsó eleme a zselatin lett, amiről már ejtettünk néhány szót a kocsonya esetében. A zselatin alapvetően állati csontok kivonatából készül és rendkívül gazdag kollagénben. Ha Te is szeretnél egy alacsony kalóriatartalmú kollagénbombát fogyasztani, akkor a zselatinnal talán nincs is jobb választás.
Neked, hogy tetszett a top 15 kollagéntermelést serkenő élelmiszerek listánk?