Top 15 élelmiszer, ami serkenti a kollagéntermelést

A kollagén egy rendkívül fontos fehérje, ami az emberi test közel 30%-át alkotja. Leginkább bőrfeszesítő hatásával kapcsolatban vált igen népszerűvé az elmúlt években, azonban ennél sokkal fontosabb feladatokat is ellát, többek között építőanyagként szolgálat a fogakban, ízületekben vagy a hajban. Sajnos az emberek túlnyomó többsége az idő előrehaladtával fokozatosan veszít kollagénmennyiségéből, amihez nagyrészt hozzájárul az egészségtelen ételek rendszeres fogyasztása és a vitaminhiány is.

Cikkünkben most a top 15 élelmiszert gyűjtöttük össze, ami neked is segítségedre lesz, ha szeretnéd felturbózni és fokozni kollagéntermelésed.

1. Kocsonya

A kocsonya az egyik legjobb forrása a kollagénnek, így rendszeres fogyasztása garantáltan segítségedre lehet, ha szeretnéd fokozni tested kollagéntermelését. A kocsonya elkészítése során a csontokból a magas hőmérséklet hatására eltávozik a kollagén a vízbe, ami később zselatinná alakul. Amikor a kocsonyát elfogyasztjuk, úgy a testünk ezt a zselatint ismételten visszaalakítja kollagénné, amit végső soron felhasznál a már korábban említett területeken.

2. Fekete szeder

A fekete színű bogyók, mint a fekete szeder rendkívül gazdagok az antociánoknak nevezett pigmentekben. Kutatások alapján, ezek az antociánok elképesztő módon segítik a kollagéntermelést és hatásuk szinte azonnal jelentkezhet. Sőt, a fekete szeder még olyan jótékony vegyületekben is gazdag, amelyek javíthatják a bőr egészségét és feszességét, illetve csökkenthetik a ráncok megjelenésének kockázatát.

3. Kagyló

A kagyló több ásványi anyagban is gazdag, különösen cinkben és rézben. Ezek az ásványi anyagok olyan molekulákat képesek aktiválni a testünkben, amelyek fontos szerepet játszanak a kollagénszintézisben. Sőt, a cink már önmagában is képes hatékonyan aktiválni a kollagenáz nevezetű enzimet, amit a testünk a kollagén átalakításához használ.

4. Marhahús

A marhahús fogyasztását mindenképpen javasoljuk, legalább heti 2 alkalommal, mivel olyan fontos aminosavakat tartalmaz, amelyeket testünk önmagától nem képes előállítani, illetve gazdag rézben is, ami közvetlenül szerepet játszik a kollagéntermelésben.

5. Tojás

A tojás fehérje gazdag a glicin és prolin nevezetű aminosavakban, testünk pedig pont ezt a két aminosavat használja a kollagén előállításához. Sőt, a tojássárgája még gazdag D-vitaminban is és egészséges zsírokban, amik hozzájárulhatnak az izmok, csontok és a bőr egészségének a megőrzéséhez.

6. Lazac

A lazac rendkívül gazdag az A-vitamin aktív formájában másnéven retinolban. A retinol többek között képe aktiválni azokat a géneket, amelyek beindítják a kollagéntermelést, így rendszeres pótlása hatékonyan növelheti a testünk kollagénszintjét.

Top 15 élelmiszer, ami serkenti a kollagéntermelést
1. kép – Top 15 élelmiszer, ami serkenti a kollagéntermelést

7. Kecskesajt

A kecskesajt a lazachoz hasonlóan gazdag A-vitaminban, így kollagénnel kapcsolatos hatása is azonos. Továbbá a testünknek szüksége van telített zsírsavakra is a kollagén előállításához, az olyan ételek pedig mint a sajt, vaj vagy az olajos halak mind-mind gazdagok ezekben a zsírokban.

8. Brokkoli

Sajnos sok ember érintett a C-vitamin hiányában, mivel nem fogyasztanak olyan zöldségeket, mint a brokkoli. Amennyiben testünk nem rendelkezik elegendő C-vitaminnal, úgy nem lesz képes felszívni a kollagént az élelmiszerekből, amiket elfogyasztunk, így pótlása alapvető fontosságú a hatékony kollagéntermeléshez.

A brokkoli az egyik legjobb C-vitamin forrás a zöldség körében, ráadásul gazdag antioxidánsokban is, amelyek segíthetnek megvédeni testünket a káros szabad gyökökkel szemben, amik többek között hozzájárulhatnak a felgyorsult öregedési folyamatokhoz is.

9. Csipkebogyó

A csipkebogyó gazdag olyan jótékony vegyületekben, amik bizonyítottan segíthetnek megőrizni bőrünk, hajunk és körmeink egészségét. Ráadásul a csipkebogyó még C-vitaminban is gazdag, így legalább annyira jótékonyan támogathatja a testünket, mint a brokkoli.

10. Almaecet

Amennyiben Te is érintett vagy emésztési zavarokban, puffadásban vagy savas refluxban, úgy nagy valószínűséggel kevés a gyomorsavad, ami korlátozhatja a kollagén felszívódását a testedben. Jó hír, hogy napi 2 evőkanál almaecet fogyasztása jótékonyan fokozhatja a tápanyagok felszívódását és erősítheti az emésztőrendszered, így biztosítva, hogy az elfogyasztott kollagén minden mennyisége hasznosuljon.

11. Vaj

A bőrünk és a kötőszövetek a testünkben fehérjéből és zsírokból tevődnek össze. Ebből kifolyólag a kollagéntermelés fontos részét képezik a fehérjék és a telített zsírsavak, a vaj fogyasztása pedig pontosan ezeket az alapanyagokat biztosítja a testünk számára. Nem utolsósorban a vaj még A-vitaminban is gazdag, aminek jótékony hatását már kifejtettük.

12. Málna

A fekete szederhez hasonlóan a málna is gazdag antociánokban, C-vitaminban és egyéb antioxidánsokban és ezek mindegyike hozzájárulhat a kollagéntermelés fokozásához. Sőt, a málna még olyan jótékony vegyületekben is gazdag, ami támogathatja immunrendszerünk hatékonyságát és az energiatermelésünket is.

13. Napraforgó mag

Az E-vitamin egy fontos építőeleme a kollagéntermelésnek, különösen a menopauzában érintett nők esetében. A napraforgó mag az E-vitamin egyik legjobb természetes forrása, 100 gramm nagyjából 35 mg E-vitamint tartalmaz. Sőt, az E-vitamin még védelmet biztosíthat a bőrünk számára is az öregedéssel, nap által okozott leégéssel vagy az oxidációval szemben.

14. Olívaolaj

Kétség sem fér hozzá, hogy az extra szűz olívaolaj a világ egyik legegészségesebb olaja és elképesztő hatásai lehetnek a testünkön. Többek között gazdag E-vitaminban hasonlóan a napraforgó maghoz, illetve természetes gyulladáscsökkentőként is szolgál, valamint lassítja az öregedési folyamatokat is.

15. Zselatin

Listánk utolsó eleme a zselatin lett, amiről már ejtettünk néhány szót a kocsonya esetében. A zselatin alapvetően állati csontok kivonatából készül és rendkívül gazdag kollagénben. Ha Te is szeretnél egy alacsony kalóriatartalmú kollagénbombát fogyasztani, akkor a zselatinnal talán nincs is jobb választás.

Neked, hogy tetszett a top 15 kollagéntermelést serkenő élelmiszerek listánk?

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

11 furcsa tünet, ami a májsérülés meglétét jelzi

pén jún 28 , 2024
A májsérülés korai tüneteinek felismerése létfontosságú lehet májunk egészségének a szempontjából. Amennyiben képesek vagyunk ezeket az intő jeleket időben észre venni, úgy megállíthatjuk a májkárosodás folyamtát és még időben megelőzhetjük a súlyosabb sérülések kialakulását. Szerencsére a májunk az egyik legjobban […]
11 furcsa tünet, ami a májsérülés meglétét jelzi

Ez is érdekelheti