A testünkben megtalálható idegek elektromos jeleket közvetítenek az agyunkból és a gerincvelőnkből, amelyek együtt alkotják az idegrendszert. Ez a komplex rendszer irányít szinte mindent az említett elektromos jelek segítségével, beleértve a szívünk dobogását, emésztést, izmaink mozgatását és így tovább.
Sajnos napjainkban rendszeresen túl sok cukorban és egészégtelen mesterséges anyagokban gazdag élelmiszert fogyasztunk, amelyek miatt az említett idegek megsérülhetnek, különösen azok, amelyek a lábakban és kezekben találhatóak. Ezek a sérülések olyan tüneteket okozhatnak, mint a viszkető, szúró, bizsergő fájdalmak, súlyosabb esetekben pedig tartós gyengeséget az izmokban.
Az ilyen típusú idegi sérüléseket perifériás neuropátiának nevezzük, amelyek a megfelelő vitaminok és élelmiszerek fogyasztása mellett igen jól gyógyíthatók. Cikkünkben most a top 13 élelmiszert gyűjtöttük össze, amelyek garantáltan segíthetnek idegrendszered regenerálásában és egészségének megőrzésében.
1. Olajos halak
Az olajos halak rendkívül gazdagok omega-3 zsírsavakban, amely többek között képes csökkenteni a testükben jelentkező gyulladások mértékét, illetve helyreállítani a sérült idegeket. Sajnos a testünk önmagától nem képes az omega-3-at elállítani, így nekünk kell gondoskodnunk pótlásáról olyan élelmiszerek fogyasztásával, mint a lazac, szardínia, makréla vagy a tonhal.
A halakban megtalálható úgynevezett DHA vegyületet a testünk alapanyagként használja az új és egészséges idegsejtek létrehozására, míg az EPA vegyület a gyulladáscsökkentésben játszik fontos szerepet az idegi szövetekben. Amennyiben nem nagyon szereted a felsorolt halakat, úgy pótolhatod a halolajat táplálékkiegészítő formájában is, ebben az esetben a legjobb választás a csukamáj olaj vagy a krill olaj lehet.
2. Avokádó
Az avokádó az egyik legegészségesebb élelmiszer, pontosan ezért nevezik gyakran úgynevezett szuperélelmiszernek. Hihetetlen, de egy avokádó akár 800 mg káliumot is tartalmazhat, ami fontos szerepet játszik izom ellazításában és megfeszítésében. A kálium megfelelő pótlása bizonyítottan segíthet a normális szívverés fenntartásában, valamint csökkenteni az izomgörcsöket.
3. Tejtermékek
A testünknek átlagosan napi 8 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő védelmet biztosítson idegrendszerünk számára és lehetőséget kapjon annak regenerálására. Rendelésre álló megfigyelések már bebizonyították, hogy a tartós alváshiány olyan problémákhoz vezethet, mint a depresszió, szorongás vagy a krónikus fájdalom.
De hogyan segíthetnek a tejtermékek az idegrendszerünk egészségének megőrzésében? A tejtermékek gazdagok az úgynevezett L-triptofán nevezetű aminosavban, ami képes fokozni bizonyos neurotranszmittereket az agyunkban, így javítva alvásaink minőségét.
Görög joghurt, tej vagy sajtok – mind-mind jó választás lehet, ha szeretnéd pótolni az L-triptofánt.
4. Kagylók
Ha szeretnél megfelelően gondoskodni idegrendszered egészségéről, úgy mindenképpen fontos lehet a napi B12-vitamin mennyiséget pótolnod. A különböző kagylófélék mind-mind rendkívül gazdagok ebben a vitaminban, ami többek között részt vesz a vörösvértestek képződésében, így támogatva idegrendszerünk normál működését. Kutatások már több alkalommal felhívták a figyelmet, hogy a B12-vitamin tartós hiánya jelentősen növelheti az idegsejteket körülvevő védőréteg, az úgynevezett myelin sérülés kockázatát.
5. Napraforgómag
A napraforgómag kimagasló mennyiségű E-vitamint tartalmaz, ami egy erőteljes antioxidáns és képes megvédeni az idegrendszerünket a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodással szemben. Sőt, a napraforgómag még magnéziumban is gazdag, ami több száz kémiai folyamatban vesz részt, többek között segíti az izmok és az idegek relaxációját, rendszeres pótlása enyhítheti a testünkben fellépő izomgörcsöket, migrénes fejfájást vagy a szorongás tüneteit.
6. Kocsonya
A kocsonyát már nagyszüleink is rendszeresen fogyasztották elképesztő egészégre gyakorolt hatásai miatt. Természetéből fakadóan a kocsonya gazdag glutaminban, ami többek között támogatja az egészséges emésztést azáltal, hogy energiát biztosít az emésztőrendszerünkben és védelmet nyújt olyan állapotokkal szemben, mint az irritábilis bél szindróma.
Sőt, a glutamin még a különböző neurotranszmitterek létrehozásában is részt vesz, ami létfontosságú az egészséges idegrendszer fenntartásában.
7. Kurkuma
A kurkuma rendszeres fogyasztása olyan betegségekkel szemben nyújthat védelmet, mint az Alzheimer-kór, depresszió vagy a különböző szívbetegségek. A kurkuma elképesztő egészségügyi hatásait a benne megtalálható kurkumin vegyületnek köszönheti, ami erőteljes gyulladás csökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
Ha maximálisan szeretnéd élvezni a kurkuma nyújtotta előnyöket, úgy javasoljuk, hogy kombináld fekete borssal, mivel a borsban megtalálható piperin akár 2000%-kal javíthatja a kurkuma felszívódását.
8. Étkezési élesztő
Az étkezési élesztő egy igazán különleges élelmiszer, ami gazdag az összeg B-vitaminban a B12 kivételével. Például a benne megtalálható B1-vitamin segíthet az idegek regenerálásában a különböző mikro sérülésekkel szemben, valamint csökkenteni a vér magas glükóztartalmát is. Pontosan az elmondottak miatt a cukorbetegségben érintettek számára különösen fontos feladat a B-vitamin komplexek pótlása annak érdekében, hogy megakadályozzák a magas cukortartalom miatt jelentkező idegi sérüléseket.
9. Marhahús
Meglepően hangzik, de a marhahús rendszeres fogyasztása szintén segítségünkre lehet idegrendszerünk regenerálásában és egészségének fenntartásában. A megfelelő minőségű marhahús több olyan ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz, amely fontos szerepet játszik az idegrendszer természetes állapotának megőrzésében, mint például a cink, vas, omega-3, szelén vagy a B-vitaminok.
Például a marhahúsban megtalálható cinket az agyunk igen nagy mennyiségben használja fel annak érdekében, hogy új neuronokat, neurotranszmittereket és hormonokat állítson elő. Sőt, a marhamáj még koenzim Q10-ben is gazdag, ami az idegsejtekben megtalálható energiafelhasználásban kap szerepet, így rendszer pótlása segíthet abban, hogy az idegrendszerünk megkapja a működéséhez szükséges energiamennyiséget.
10. Chia mag
Az ősi civilizációkban a chia magot gyakran nevezték a harcosok élelmiszerének köszönhetően annak, hogy képes növelni a testünk energiaszintjét. Ez a hatása leginkább a benne megtalálható kalciumnak köszönhető, ami a hiedelemmel ellentétben nem csak a csontok és a fogak egészségében játszik szerepet, de még az idegrendszer is támogatja azáltal, hogy javítja a sejtek struktúráját és a véráramlást.
11. Chili paprika
A chili paprika jótékony hatásait a benne megtalálható kapszaicinnek köszönheti, ami többek között a csípős ízét is adja. Kutatások arra lettek figyelmesek, hogy a kapszaicin korlátozott mennyiségben történő fogyasztása csökkentheti az ízületi gyulladásokat. Sőt, gyakran alkalmazzák különböző sebtapaszokban és kenőcsökben is, mint lehetséges gyógymód a sérülésekkel és gyulladásokkal szemben.
12. Kókuszolaj
A kókuszolaj több olyan jótékony vegyületet is tartalmaz, amelyek segíthetnek megőrizni idegrendszerünk egészségét, azonban amitől igazán különlegessé válik, az a benne megtalálható MCT, azaz közepes láncú triglicerid. Az MCT olaj alternatív energiaforrásként jelenhet meg a testünkben, ami képes közvetlenül az agysejtjeinket támogatni, így javítva a különböző agyi funkciókat és a memóriát.
13. Bogyófélék
Áfonya, eper, szeder – mind-mind finom és tápláló gyümölcs, amelyek elképesztő mennyiségű antioxidánst tartalmaznak és a legújabb kutatások szerint még az idegrendszerünk egészségét is támogathatják. A bennük megtalálható antocianinok olyan vízben oldódó flavonoidok, amelyek öregedésgátló hatásokkal rendelkeznek, ami még az idegrendszerünk számára is hasznos lehet, mivel képesek megvédeni a neuronokat az életkor előrehaladtával jelentkező sérülésekkel szemben.
Sőt, a legújabb tanulmányok alapján a bogyók rendszeres fogyasztása még az olyan idegrendszeri állapotokat érintő betegségek megjelenésének a kockázatát is mérsékelhetik, mint az Alzheimer-kór, szorongás vagy a depresszió.
Te melyik élelmiszert szoktad fogyasztani rendszeresen a listánkról?