Top 10 rákmegelőző és rákpusztító élelmiszer

A rákos megbetegedések során a testünkben megtalálható sejtek DNS-e és génszerkezete megsérül, aminek hatására a a sejtek elkezdenek mutálódni és irányíthatatlanul szaporodni. Az egészséges sejtekkel szemben a rákos sejtek jóval ellenállóbbak, mivel gyorsabban használják fel a testünkben rendelkezésre álló tápanyagokat és cukortartalékokat. Ahogyan ezek a mutálódott sejtek szaporodnak, úgy végső soron tumorrá alakulhatnak, amik olyan szervekben jelenhetnek meg, mint a tüdő, máj, hasnyálmirigy vagy a belek.

Ezek után merül fel a kérdés – vajon mi okozhatja a DNS és a génszerkezet sérülését? Jelen a kutatóvilágban úgy gondolják, hogy a rendszeres cukorfogyasztás, a mesterséges édesítőszerek valamin az omega-6 tartalmú feldolgozott növény olajok mind-mind összefüggésbe hozhatók a magasabb rákos megbetegedések kockázatával. Nemutolsó sorban a az alkohol, illetve a dohányzás szintén kockázati tényezőként jelenhet meg.

Szerencsére léteznek olyan élelmiszerek, amelyek viszont pont az ellenkező hatást fejthetik ki – javíthatják a testünk sejtjeinek egészségét, megakadályozva a rákos sejtek megjelenését, sőt, akár a már meglévő mutálódott sejteket is képesek lehetnek elpusztítani.

Cikkünkben most a top 10 rákmegelőző és rákpusztító élelmiszer kerül bemutatásra, amelyek bizonyítottan javíthatják egészséged.

1. Fokhagyma

A nyers fokhagyma a világ egyik legerősebb rákmegelőző és rákpusztító élelmiszere. A fokhagyma gazdag allicinben és kénben is, ezek a vegyületek pedig képesek az antioxidáns aktivitást felturbózni a testünkben, így segítve megvédeni a sejtjeinket a különböző sérülésektől. Sőt, kutatások már azt is bebizonyították, hogy az allicin a már meglévő rákos sejtekre olyan hatást fejthet ki, amelynek köszönhetően képesek lehetnek önmagukat elpusztítani.

Fontos megemlítenünk, hogy amennyiben ilyen céllal szeretnéd használni a fokhagymát, úgy minden esetben zúzd szét étkezéseid előtt, illetve mindenképpen nyersen fogyaszd, mivel a főzések során a hő hatására az említett vegyületek eltávozhatnak.

2. Brokkoli csíra

A brokkoli csírák 2-3 napos növényi hajtások, amelyek a brokkoli magjából csíráznak. A brokkoli csíra nagy mennyiségű szulforafánt tartalmaz,  ami akár képes lehet a rákos sejteket önpusztulásra kényszeríteni. Érdekesség, hogy a brokkoli csíra nagyjából 100-szor több szulforafánt tartalmaz, mint a teljesen kifejlődött brokkoli. Kutatások bebizonyították, hogy a szulforarán hatására a májunk sokkal több olyan enzimet képes előállítani, amik segíthetnek lebontani a különböző méreganyagokat a testünkben.

Fogyasztásával kapcsolatban javasoljuk, hogy mindenképpen a különböző zöldségekkel együtt keverd össze, mivel a benne megtalálható enzimek segíthetnek hatékonyabban felszívni az ételekből származó tápanyagokat és a vitaminokat. A brokkoli csírát megvásárolhatod táplálékkiegészítő formájában vagy akár otthonodban is végezhetsz csíráztatást.

3. Áfonya

Az áfonya és a hozzá hasonló bogyófélék mind-mind rendkívül gazdagok az úgynevezett antocianin vegyületben. Többek között az antocianinok felelősek az említett gyümölcsök színéért, továbbá olyan antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek megvédeni a sejtjeinket a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. Ezek a szabad gyökök a már korábban említett káros élelmiszerek rendszeres fogyasztása miatt keletkezhetnek és többek között felelősek a rákos megbetegedésekért is.

Top 10 rákmegelőző és rákpusztító élelmiszer
1. kép – Top 10 rákmegelőző és rákpusztító élelmiszer

Amennyiben szeretnéd megvédeni testedet az említett szabad gyökökkel szemben, úgy mindenképpen javasoljuk, hogy próbálj meg minél több antioxidánsban gazdag élelmiszert fogyasztani, mint az áfonya, eper, ribizli, szeder vagy az acai bogyó.

4. Savanyú káposzta

Már a nagyszüleink is jól tudták, hogy a savanyú káposztában rengeteg vitamin található és fogyasztása erősebb immunrendszert és jobb egészséget eredményezhet. Nem is tévedtek, hiszen a savanyú káposzta az egyik legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkező élelmiszer a világon. A rákos sejtek nagyon gyakran az olyan területekre koncentrálódnak, ahol már a gyulladások jelen vannak, viszont a savanyú káposztában található C-vitamin pontosan ezeket a gyulladásos állapokat mérsékelheti vagy előzheti meg.

Sőt, a savanyú káposzta még probiotikumokban is gazdag, amik olyan jótékony baktériumok, amelyek segíthetnek támogatni az emésztőrendszerünk egészségét.

Végezetül fontos megjegyeznünk, hogy a szüksége C-vitamin mennyiséget ne kizárólag táplálékkiegészítőkből pótoljuk, hanem fogyasszunk rendszeresen C-vitaminban gazdag élelmiszereket is, mivel a bennük megtalálható mennyiségek másképp hasznosulnak a testünkben.

5. Keresztes virágú zöldségek

Sajnos hajlamosak vagyunk egészségünket félvállról venni, aminek következtében évekig fogyasztunk egészségtelen élelmiszerek vagy alkoholt. Sajnos ezek a döntéseink jelentősen növelhetik a rákos sejtek megjelenésének a kockázatát, azonban a jó hír az, hogy vissza tudjuk fordítani a folyamatokat az olyan keresztes virágú zöldségek fogyasztásával, mint a kelkáposzta, karfiol vagy a cékla.

Ezek a zöldségek gazdagok az úgynevezett indol-3-karbniol vegyületben, aminek rákmegelőző és rákpusztító hatását már több kutatás is igazolta. Sőt, ezek a zöldégek még olyan vitaminokban is gazdagok, mint a C-vitamin, kalcium, magnézium vagy a B-vitamin – ezek mindegyike támogathatja a méreganyagok lebontását és kiürülését a szervezetünkből.

Hasonlóan a fokhagymához itt is az a legjobb, ha nyersen fogyasztod a keresztes virágú zöldségeket vagy esetleg egy picit megpárolod őket, így biztosítva, hogy a bennük megtalálható hasznos tápanyagok ne távozzanak el.

6. Kurkuma és fekete bors

A kurkuma és a fekete bors két igen jól ismert fűszer, amik még rákmegelőző és rákpusztító tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ezek a jótékony fűszerek többek között képesek mérsékelni a testünkben előforduló gyulladások mértékét, illetve regenerációs képességekkel is rendelkeznek.

A kurkuma ilyen jellegű hatását a benne megtalálható kurkumin adja, amely bizonyítottan segíthet a rákos elváltozások növekedésének a megakadályozásában. Sőt, amennyiben ilyen céllal szeretnéd fogyasztani a kurkumát úgy mindenképpen érdemes lehet fekete borssal kombinálnod, mivel a borsban megtalálható piperin akár 200%-kal javíthatja a kurkumin felszívódását.

7. Gomba

A kínai orvostudományban a gombát már évszázadok óta használják a különböző vírusokkal és fertőzésekkel szemben, illetve immunerősítőként is megjelenik. Sőt, bizonyos gombatípusok kivonatát egyes országokban, mint például Japán már a rákos megbetegedések kezeléseibe is beépítették. A legjobb rákmegelőző és rákpusztító tulajdonságokkal rendelkező gombák közé sorolható a bokrosgomba, a reishi vagy a süngomba.

Ezek a gombák több, mint 40 különböző fitotápanyagot tartalmaznak, amelyek már rendelkezésre álló tanulmányok alapján bizonyítottan segíthetnek a rákos sejtek kialakulásának megelőzésében és elpusztításában.

8. Matcha zöld tea

Amennyiben hatékonyan szeretnéd támogatni egészségedet sejtszinten, úgy javasoljuk, hogy kezdj el naponta 2 alkalommal matcha zöld teát fogyasztani. A hagyományos zöld teával szemben a matcha sokkal több klorofillt tartalmaz, illetve gazdag még az EGCG nevezetű vegyületben is, ami bizonyítottan megakadályozza rákos sejtek további átterjedését az egészséges szövetekre.

9. Vadon élő halak

A rákos sejtek jellemzően azokon a területeken jelentkeznek először, ahol a gyulladás már fennáll, ezért is különösen fontos, hogy próbáljuk őket mérsékelni a testünkben. A gyulladások enyhítése hozzájárulhat a rákos sejtek megjelenésének az elkerüléséhez, illetve a már meglévő sejtek tovább terjedését is megakadályozhatja.

A világ legerősebb gyulladáscsökkentő élelmiszerei között szerepelnek többek között az olyan halak, mint a szardínia, lazac vagy a makréla. Ezek a haltípusok rendkívül gazdagok aktív omega-3 zsírsavakban, amik erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, így rendszeres fogyasztásuk mindenképpen ajánlott egészséged megőrzéséhez.

10. Cukormentes étcsokoládé

A rákmegelőző és rákpusztító élelmiszerek listánk utolsó helyére egy igazán ínycsiklandó nassolni valót hoztunk, ez pedig a cukormentes étcsokoládé. Az étcsokoládé nagy mennyiségű antioxidánst és fitotápanyagot tartalmaz, mint például a klorogénsav, ami akár hatékony védelmet nyújthat a rákos megbetegedésekkel szemben is.

Fontos, hogy az étcsokoládé kiválasztása során kizárólag a cukormentes változatokat keresd, amelyek legalább 70%-kos kakaó tartalommal rendelkeznek és fogyassz belőle naponta 2-3 kockával.

Végezetül íme néhány további életvitellel kapcsolatos tanács, amelyek még inkább felerősíthetik a már felsorolt rákmegelőző és rákpusztító élelmiszerek jótékony hatásait.

  • Próbáld ki az időszakos böjtöt. A legalább 48 órán tartó böjt során a testünk lehetőséget kap a pihenésre és a regenerációra az így felszabadult energiát pedig a rákos sejtek elleni küzdelemre fordíthatja.
  • Kerüld a feldolgozott húsok és cukor, illetve az egészségtelen növényi olajok rendszeres fogyasztását.
  • Figyelj a hidratációra a nap folyamán. Próbálj testtömegednek megfelelően 20 kilogrammonként legalább 1 liter vizet elfogyasztani.
  • Igyekezz rendszeresen organikus, antioxidánsokban gazdag élelmiszereket fogyasztani.
  • Végül, de nemutolsó sorban legalább heti 2 alkalommal igyekezz valamilyen fizikai testmozgást végezni.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Fehér lepedékes nyelv kezelése házilag – így csináld!

pén máj 10 , 2024
Vajon hogyan történik a fehér lepedékes nyelv kezelése házilag? Egyáltalán mitől alakul ki? A száj egészsége és higiéniája számos tényezőtől függ, és a fehér lepedékes nyelv egy gyakori jelenség, amely sok embert érint világszerte. A fehér lepedék megjelenése a nyelven […]
Fehér lepedékes nyelv kezelése házilag – így csináld!

Ez is érdekelheti