Térdfájdalom Lelki Okai – Mit üzen a testünk?

A térfájdalom lelki okai mögött több, különböző érzés is meghúzódhat. Napjainkban egyre több ember életét keseríti meg a bal vagy jobb térdben jelentkező fájdalom, amikre nem kizárólag fizikai tényezők adhatnak okot. Természetesen balesetek, sportsérülések előfordulhatnak, azonban ezektől eltekintve a térdfájdalom lelki okai legalább ugyanakkora szerepet tölthetnek be a fájdalom kialakulásában, mint az említett fizikai tényezők.

Ahhoz, hogy jobban megértsük a térdfájdalom lelki okait először érdemes megismernünk a térd spirituális szerepét. Szimbolikus értelemben a térdünk az „elfogadás kapujának” is nevezik. A térdünk olyan érzéseket testesíthet meg mint a behódolás, a megadás vagy a meghunyászkodás. Ismerős lehet a térd az említett érzések kapcsolata, hiszen már a királyok korában is az alárendelt népek térdelve köszöntek az uralkodónak.

A letérdelés szimbolikus értelemében az élet törvényeihez történő alázatosságot mutatja, míg a „le nem térdelés” a büszkeséget, a „nem hajtok fejet senki és semmi előtt” magtartást testesíti meg. Bármilyen fájdalom, ami a térdben jelentkezik, pontosan a leírt érzéseket testesíti meg. Amik fáj a térünk a testünk üzenni szeretne nekünk. Valami olyasmit teszünk vagy tettünk, ami szembe megy az értékeinkkel és elképzeléseinkkel, kényszerítenek egy olyan dologra, ami sérti a büszkeségünket, az önbecsülésünket.

Térdfájdalom Lelki Okai – Mit üzen a testünk?
1. kép – A térdfájdalom lelki okai mögött általában alázatossággal kapcsolatos érzések húzódnak meg.

Lehet, hogy a minden napokban képletesen letérdelünk, azonban a lelkünk nem fogadja el ezt a tény, küzd ellene, ami végső soron fájdalom formájában fog jelentkezni azon a területen, ami magát a mozgást hozza létre.

Milyen érzések és esetek állhatnak tehát a térdfájdalom lelki okai mögött? Csak néhány példa, ami tökéletesen megmutatja az előzőleg leírtakat.

„Gondoskodnom kell a szüleimről, pedig szeretném élni a saját életemet! Nem tudok megfelelő döntéseket hozni, ha mindig másért kell aggódnom!

„Gondoskodnom kell a gyerekeimről, pedig már rég felnőttek. Tudnának már magukról is gondoskodni!”

„Muszáj vagyok egyetértenem a főnökömmel, máskülönben kirúgnak a jólfizető állásomból.”

A leírt érzések mind-mind olyan eseteket hoznak létre, ahol a test és lélek konfliktusba kerül egymással. Ilyenkor nem vagyunk hajlandók szívünk szerint cselekedni, mert félünk az ismeretlentől vagy a társadalmi megítéléstől („mit fognak rólam gondolni, ha elhagyom a családomat?”).

A térdfájdalom lelki okai jelentkezhetnek a bal és a jobb térdben egyaránt. A két térden jelentkező fájdalom, más-más érzelmi magyarázattal bírhat. A bal térd fájdalmak hátterében olyan dolgok állhatnak, mint:

  • fogékonyság hiánya a különböző élettapasztalatokra – nem vagyunk hajlandóak elfogadni az élet működését
  • bizonytalanság – nem merünk szívünk szerint cselekedni, félünk a következményektől – hogy lépjek ki a jól fizető állásomból, ha a családomat el kell tartanom?
  • megoldatlan stressz – folyamatos idegeskedés a családban vagy a munkahelyen betöltött szerep miatt

A jobb térd fájdalmait az alábbi érzések válthatják ki:

  • határozottság hiánya – nem vagyunk hajlandóak a szívünkre hallgatni
  • nem hajlandó engedni a tekintélyéből – a túlzottan erős ego és „én-kép” miatt nem képes máshogy cselekedni
  • olyan irányba történő mozdulás, amit nem akarunk – annak az érzése, hogy folyamatosan olyat cselekszünk, amit nem szeretnék, de mégis megtesszük
  • frusztráltság egy fizikai tevékenység miatt, amire korábban képesek voltunk – sérülések a test más területein, amelyek korlátoznak minket a mozgásban szintén kihatással lehetnek a térdfájdalmakra.

Amennyiben Ön is térdfájdalmakkal küzd, úgy erősen javasolt, nem csupán a modern orvostudomány eszközeit bevetni a fájdalom megértéséhez. Ha valós gyógyulást és javulást szeretne elérni, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodnak a térdfájdalom lelki okain illetve, hogy a cikkünkben leírtak közül Ön melyikkel szembesül.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Karcinoid szindróma - Mit kell tudni róla?

vas aug 22 , 2021
A karcinoid szindróma egy olyan állapot, amelyben a karcinoid daganat szerotonint vagy más vegyi anyagokat bocsát ki a véráramba. A karcinoid daganatok, amelyek leggyakrabban a gyomor és bél traktusban vagy pedig a tüdőben alakulnak ki, ritkák. Ezek a daganatok az […]
karcinoid-szindroma

Ez is érdekelheti