Szürkehályog tünetei és kezelése – vajon hogyan ismerhető fel?

A szemlencse minden egyes nap használva van. Gondoljon csak a vezetésre, olvasásra vagy akár egy filmnézésre: ezek mind-mind olyan tevékenységek, amelyek igénybe veszik a szemet. Természetesen az életkor előrehaladtával a szem általános állapota romlani kezd, és egyes esetekben a szürkehályog tünetei is felmerülhetnek. Ez azt jelenti, hogy a lencse belsejében található fehérjék összecsapódnak, átlátszóvá és felhőssé alakítva a lencsét.

Természetesen léteznek olyan faktorok, amelyek nagyobb kockázatot jelenthetnek a betegség kialakulásában. Ilyen lehet például:

 • túl sok időtöltés a napon szemvédelem nélkül
 • dohányzás
 • magas vércukorszint
 • szteroid gyógyszerek alkalmazása
 • sugárterhelés

Amennyiben a szürkehályog tünetei válnak nyilvánvalóvá, semmiképp se halogassa az orvoslátogatást. Korrekciós műtéttel még kezelhető az állapot, ha időben észreveszik.

A szürkehályog tünetei elsőre nem mindig nyilvánvalóak, mivel kezdetben kevés hatása lehet a látásra. Ami elsőnek feltűnhet, az az, hogy a dolgok kicsit homályosabbak a megszokottnál. Ez a hatás idővel növekedhet.

A szürkehályognak három fő típusa van. Ezek a lencse különböző részeire hatnak:

 • hátsó subcapsularis szürkehályog
 • nukleáris szürkehályog a lencse közepén
 • kortikális szürkehályog a lencse oldalán, amelyek apró csíkokként jelennek meg

Előrehaladottabb állapotában a szürkehályog sárga vagy barna árnyalatú sötétedést generál. Ez befolyással bírhat az éjszakai látásra, következésképpen az éjszakai tevékenységek elvégzése nehézségekkel járhat (például vezetés).

Emellett a szürkehályog tünetei közé sorolható még a fényérzékenység. Az erős fények észlelése fájdalommal is járhat, különösen a hátsó subcapsularis szürkehályog esetén. Ebben az esetben az olvasás jelenthet nehézséget.

A lencse elhomályosulása fénydiffrakciót eredményezhet. Ez azt eredményezi, hogy a lámpafény körül glóriák, gyűrűk jelennek meg. Ez különösen veszélyes lehet, ha a szürkehályog tüneteivel küzdő egyén vezet.

Egy új szemüveg megoldhatja a problémát?

Sajnos a válasz: nem. Ha úgy látja, hogy gyakran kell erősebb szemüvegre vagy kontaktlencsére váltania, akkor nagy a valószínűsége, hogy szürkehályoggal küzd. Azonban a problémát nem oldja meg egy erősebb szemüveg vásárlása. Keressen fel egy szemészt, ha látása gyorsan változik. Nagy az esélye annak, hogy szürkehályog, vagy más szembetegség áll a háttérben, amit mielőbb orvosolni kell.

Előrehaladott állapotban a szürkehályog hatására a lencsét elhomályosító fehérjetömbök sárgára vagy barnára válhatnak. Ennek az lesz a következménye, hogy bármely fényt érzékel a szeme, annak sárgás árnyalata lesz. Ez megváltoztatja a színlátás módját, és csökkenti annak képességét, hogy különbséget tegyen a színek között.

Kettős látás

A szürkehályog tünetei közé a kettős látás is sorolható. Azonban sok egyéb tényező okozhat kettős látást, más néven diplópiát, mint például:

Ezenfelül komoly egészségügyi problémák jele is lehet, többek között:

 • agysérülés
 • kontrollálatlan cukorbetegség vagy magas vérnyomás
 • Graves-kór
 • myasthenia gravis

Forduljon szakemberhez

A szürkehályog hatására jelentős változások léphetnek fel a látásban. Tévedés, hogy ez a betegség csak az idősebbeknél fordulhat elő. A fiatalok ugyanúgy veszélyeztetettek. A sérülés, bizonyos gyógyszerek és genetikai állapotok szürkehályogot eredményezhetnek még fiatal korban is.

Azonban fontos azzal is tisztában lenni, hogy nem minden látással kapcsolatos probléma gyökéroka a szürkehályog. Ahogy a fentiekből kiderül, sokkal súlyosabb betegség is állhat a háttérben.

Szürkehályog műtét – mire számíthat?

Szürkehályog esetén a fehérjék lebomlanak és csomókban képződnek a szemlencsében. Ennek következtében a látás homályossá, felhőssé válhat.

1. kép – A szürkehályog tünetei akár műtéti úton is orvosolhatók

A probléma megoldására szolgál a szürkehályog műtét, amely során eltávolítják a lencsét, és helyettesítik azt egy műlencsével. Amennyiben a hétköznapi tevékenységekben okoz problémát a szürkehályog jelenléte, orvosa javasolni fogja a műtétet.

Ez egy nagyon gyakori műtét, mely általában biztonságos. Ám mint minden műtét esetén, egyes szövődmények kockázata fennállhat.

A gyakori szövődmények a következők lehetnek:

 • duzzanat
 • fájdalom
 • fertőzés
 • reakciók az érzéstelenítő gyógyszerekre

Komplikációk

1. Fájdalom

A fájdalom egy logikus komplikációnak számít bármely beavatkozás esetén. Ebben az esetben akár a vény nélkül kapható gyógyszerek is megoldást jelenthetnek a fájdalomra. Azonban ha a fájdalom továbbra is fennáll, vagy súlyosbodik, azonnal értesítse orvosát, hogy a komolyabb szövődményeket elkerülje.

2. Vérzés

A vérzés cukorbetegségben, magas vérnyomásban vagy más szürkehályog-műtét után fennálló állapotban fordulhat elő. Egyike a ritka szövődményeknek, viszont azonnali ellátást igényel a látásvesztés elkerülése érdekében.

3. Fertőzés

Természetesen a legtöbb eljárás során sajnos előfordulhat a fertőzés kockázata a műtéti eszközök, a sebész technikája vagy a műtét utáni sebkezelés után.

Szürkehályog műtét esetén ennek a kockázata igen minimális (0,5%).

4. Újonnan kialakult vagy folyamatos látási problémák

Néhány esetben előfordulhat, hogy a beavatkozás sem bizonyul hatékonynak, és a műtét után továbbra is látási problémák fordulhatnak elő. Ez egy ritka jelenség, viszont gyakrabban előfordulhat azoknál, akiknek még a műtét előtt a szürkehályogon kívül más szembetegségei voltak.

5. Száraz vagy viszkető szem

A szövet gyógyulásával a szárazság és a viszketés gyakori jelenség. Ennek érdekében szemcseppel javíthatunk a problémán. Természetesen a használat előtt egyeztessen kezelőorvosával.

6. Allergiás reakciók

Ez akkor fordulhat elő, ha a szürkehályog műtét során alkalmazott általános érzéstelenítőre allergiás a beteg. Jellemzően szemcseppek által adott helyi érzéstelenítő vagy helyi érzéstelenítő injekcióval érik el a szem zsibbadt állapotát.

A műtét előtt beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen gyógyszerallergiája van.

7. Gyulladás

A gyulladás egy teljesen normális állapot, ezért nem igazán tekinthető szövődménynek.

Amint a sebész kapcsolatba kerül a szemmel, kis mennyiségű fehérvérsejt vagy fehérje képződhet a szem elülső kamrájában, homályos látást vagy fényérzékenységet okozva. Az állapot átmeneti, és szteroidokkal kezelhető.

8. Szaruhártyaödéma

Szintén egy várható eredmény a beavatkozás után, így aggodalomra nem sokszor adhat okot. A szaruhártya duzzanata bárhol előfordulhat a műtét után, ám gyakran a bemetszés helyén található. Szteroidokkal szintén kezelhetők, amelyek csökkentik a duzzanat mértékét.

9. Fokozott nyomás

Egy kutatás során kiderült, hogy a szürkehályog műtéten átesettek felénél tapasztalható némi nyomásnövekedés a szemben a beavatkozás után. Azonban ez a nyomás 24 órán belül rendszerint normalizálódik.

10. Sebszivárgás

Ritka szövődménynek számít a seb szivárgása, amely a metszés helyén fordulhat elő. Ezeket a szivárgásokat fluoreszcein-festék alkalmazásával diagnosztizálják, és általában szteroidokkal kezelhetők.

Emellett az orvosa dönthet úgy, hogy kötést alkalmat, vagy korrekciós műtétet hajt végre.

11. Toxikus elülső szegmens szindróma

Ez a jelenség a műtét utáni napokban jelentkezhet, mely jelentős duzzanattal és fájdalommal járhat. Az egyik legritkább szövődménynek számít, amelyet gyakran szennyezett műtéti eszközök vagy szemcseppek okoznak.

Az állapot szintén kezelhető szteroidokkal és fájdalomcsillapítóval.

12. Lencsetöredékek

Ritka esetekben a műtét után előfordulhat, hogy apró darabok maradnak a természetes lencséből. Az alábbi tünetek napokkal vagy akár évekkel később is megjelenhetnek:

 • homályos látás
 • fényérzékenység
 • vörösség

Ha az alábbi tünetek a lencsetöredékek miatt fordulnak elő, műtéti úton el kell távolítani.

13. A hátsó tok homályosodása

Ez a szövődmények a beavatkozás utáni, késői szövődménynek minősül. Általában a szürkehályog műtétek 14-60 százalékában fordul elő. Leggyakrabban a cukorbetegeknél, vagy előzetes szemműtéteken átesett embereknél ez az állapot apró részecskék képződését eredményezi a lencse mögötti rétegben.

Lézeres eljárással javítható a probléma.

14. Cystoid makulaödéma

A beavatkozás után akár 8 héttel is jelentkezhet. A duzzanatot a szem folyadék felhalmozódása okozza. Ennek következménye lehet a csökkent látás. A szteroid vagy nem szteroid kezeléssel 2 hónapig is eltarthat a szövődmény kezelése.

15. Intraokuláris lencse diszlokációja

A műtét után fennáll az esélye annak, hogy a természetes lencsét helyettesítő intraokuláris lencse elmozdul. Ritka szövődménynek számít, és a lencse kialakításának javulásával az évek során a frekvencia csökkent.

Ebben az esetben a homályos látás szintén gyakori tünet, amelyet műtéti úton kell helyrehozni.

16. Retina leválás

Az egyik legsúlyosabb szövődmény az eljárás után, amely főleg olyan fiatalabb betegeknél fordul elő, akiknek egyéb szemproblémáik vannak, vagy akiknél elmozdultak az intraokuláris lencsék.

Ez a jelenség azonnali orvosi ellátást igényel.

Műtéti lehetőségek

 • Phacoemulsification (szemlencse műtéti eltávolítása): Ebben az esetben a szem elé egy apró bemetszést végeznek, majd egy ultrahanghullámokat kibocsátó eszközzel leválasztják a szürkehályogot a lencséről. A szürkehályog eltávolítását követően új lencsét helyeznek be.
 • Extrakapsuláris műtét: Ennek során hosszú metszést hajtanak végre a szaruhártyán, majd eltávolítják a szürkehályoggal ellátott természetes lencsét. A természetes lencsét ezután a szembe helyezett műlencsével helyettesítik.
 • Intrakapsuláris műtét: Ma már a legkevésbé alkalmazott módszer. Ennek során ejtik a legnagyobb metszést, valamint a régi lencse kézi eltávolítását alkalmazzák.

Gyógyulási idő

A beavatkozást követően néhány nap alatt már javulást kell észlelnie a látásban. A gyógyulás azonban akár hónapokat is igénybe vehet, sőt, a műtét előtt használt szemüveg használatát is érdemes felülvizsgálni.

A legtöbb esetben már néhány nap után visszatérhet a normál tevékenységek elvégzéséhez (például vezetés), azonban akad pár olyan korlátozás, amelyre figyelni kell. Ilyen lehet például a szemre gyakorolt nyomás csökkentése, illetve a szemirritáció elkerülése, melyek lassítják a gyógyulási folyamatot.

Íme néhány tipp, amellyel Ön is segítheti a gyógyulást:

 • testmozgást és nehéz tárgyak emelésének elkerülése
 • szemdörzsölés kerülése
 • napszemüveg viselése világos helyeken
 • körültekintő zuhanyzás (kerülje a szappan vagy víz szembekerülését)
 • legalább egy hétig a kozmetikumok és a szem körüli krémek elhagyása
 • úszás és szauna elkerülése
 • irritáló anyagok, például a vegyszerek és a por elkerülése

Várható mellékhatások

A szürkehályog műtét mellékhatásának többsége a műtét után rövid ideig tart, és nem igényel komoly kezelést. A mellékhatások a következők lehetnek:

Szemcseppek segítségével azonban ezek a mellékhatások kezelhetők.

Azonban súlyos mellékhatások megjelenésekor azonnal értesítse orvosát! Ilyenek lehetnek:

 • fájdalom, amelyet nem enyhít a felírt gyógyszer
 • látásvesztés
 • láz
 • hányinger vagy hányás
 • sötét foltok megjelenése a látásban

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A-vitamin hiány tünetei – 7 jel és tünet, amire oda kell figyelni!

csü máj 6 , 2021
Mik lehetnek az A-vitamin hiány tünetei? Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ami több szempontból is fontos szervezetünk számára. Többek között szerepet játszik az egészséges, megfelelő látás és immunrendszer kialakításában, tovább az egészséges bőr fenntartásában is. A különböző élelmiszerekben két […]
A-vitamin hiány tünetei – 7 jel és tünet, amire érdemes lehet odafigyelnünk!

Ez is érdekelheti