A szegfűszeg használható egészben vagy őrölve. Az emberek gyakran használnak őrölt szegfűszeget fűszerkeverékekben és egész szegfűszeget a receptekben, hogy mélységet és ízt adjanak a legkülönbözőbb ételeknek. Ezeket az apró, sötétbarna hüvelyeket curryk fűszerezésére, húsok ízesítésére, szószok, például Worcestershire szósz gazdagítására, sőt, fűszerezett pékáruk ízesítésére is használják. Emellett a szegfűszeg hatása miatt lenyűgöző egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.
A fűszerek régen aranyat értek, és ez alól a szegfűszeg sem volt kivétel. A szegfűszeg a szegfűszegfa szárított virága. A Kínához közeli Fűszer-szigeteken őshonos szegfűszeg a késő középkorban terjedt el Európában és Ázsiában, és a helyi konyha fontos részét képezte. A szegfűszeg ma is fontos fűszer, amely sok ételnek adja meg azt a különleges löketet.
Egészségügyi előnyök
A szegfűszeg nagyszerű forrása a béta-karotinnak, amely segít megadni a gazdag barna színt. A karotin családba tartozó pigmentek fontos antioxidánsok és provitaminok. A karotin pigmentek képesek A-vitaminná átalakulni, ami fontos tápanyag a szem egészségének megőrzése szempontjából.
A szegfűszeg néhány figyelemre méltó egészségügyi előnye:
Csökkenti a gyulladást
A szegfűszeg több olyan vegyületet tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. E vegyületek közül az eugenol a legfontosabb. Az eugenol bizonyítottan csökkenti a szervezet gyulladásos reakcióját, csökkentve az olyan betegségek kockázatát, mint az ízületi gyulladás, és segít a tünetek kezelésében.
Kevesebb szabad gyök
Az eugenol szintén erős antioxidáns. A szegfűszeg tele van antioxidánsokkal. Ezek a vegyületek segítenek a szervezetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek károsítják a sejteket, és betegségekhez vezethetnek. A szabad gyökök eltávolításával a szervezetből a szegfűszegben található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek, a cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Csökkenti a fekélyeket
Bizonyítékok vannak arra, hogy a szegfűszeg segíthet megvédeni a gyomrot a fekélyektől. A legtöbb fekélyt a gyomornyálkahártyát védő nyálkaréteg elvékonyodása okozza. Előzetes tanulmányok azt mutatják, hogy nagy mennyiségben fogyasztva a szegfűszeg megvastagíthatja ezt a nyálkát, csökkentve a fekély kialakulásának kockázatát, és segítve a meglévő fekélyek gyógyulását.
Javuló májfunkció
A szegfűszeg elősegítheti a jobb májműködést is. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a szegfűszegben található eugenol segíthet csökkenteni a májzsugor és a zsírmájbetegség jeleit. Emellett javíthatja az általános májműködést is.
Tápanyagok
A szegfűszeg jelentős mennyiségű mangán ásványi anyagot tartalmaz. A mangán segít a szervezetnek a csontok javításában és a hormontermelésben szerepet játszó enzimek kezelésében. A mangán antioxidánsként is működhet, amely megvédi a szervezetet a szabad gyökökkel szemben.
A szegfűszeg szintén kiváló forrása a következőknek:
Tápanyagok adagonként
Egy teáskanálnyi adag szegfűszeg a következőket tartalmazza:
- Kalóriák: 6
- Fehérje: fehérje: Kevesebb mint 1 gramm
- Zsír: kevesebb mint 1 gramm
- Szénhidrátok: 1 gramm
- Rost: 1 gramm
- Cukor: 1 grammnál kevesebb
Szegfűszeg hatása – Amire érdemes odafigyelni
A szegfűszeg hatása és ízesítése igen erős. Általánosságban elmondható, hogy a szegfűszeg mint fűszer nem ad aggodalomra okot, és nem is erős egészségvédő, de van néhány dolog, amit szem előtt kell tartani, amikor szegfűszeget adunk a receptekhez.
Gyógyszerkölcsönhatások. Az eugenol néha kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel, például a warfarinnal. Ha vérhígító gyógyszert szed, kerülje a szegfűszegolaj vagy szegfűszegtea fogyasztását. Viszonylag biztonságos azonban kisebb mennyiségű szegfűszeget fűszerként fogyasztani.
Hipoglikémia. A szegfűszeg szintén befolyásolhatja a vércukorszintet. Cukorbetegeknél az eugenol biztonságos szintre csökkentheti a vércukorszintet. Túlzott mennyiségben azonban a szegfűszeg hipoglikémiát okozhat, amikor a vércukorszint túl alacsony.
Illóolaj-toxicitás. A szegfűszeg illóolaj sokkal nagyobb dózisban tartalmaz eugenolt, mint az egész vagy őrölt szegfűszeg. A tiszta szegfűszegolaj fogyasztása mérgező lehet, és olyan tünetekhez vezethet, mint a szédülés vagy akár a kóma.
Hogyan használjuk a szegfűszeget
A szegfűszeg szárított virág, így egész évben megtalálható a fűszerboltokban, élelmiszerboltokban és bioboltokban országszerte.
A szegfűszeg egészben és őrölt formában is kapható. Azonban a hatásfokuk gyorsan elillan, ha egyszer már őrölték őket. Annak érdekében, hogy megőrizze erős ízét, vásároljon egész szegfűszeget, és tartsa légmentesen záródó tasakban, amíg fel nem használja. Ha őrölt szegfűszegre van szüksége, őrölje meg őket borsőrlővel, így a lehető legfrissebbek maradnak.
Készíthet szegfűszegteát is, ha erősebb adag szegfűszeget szeretne fogyasztani:
- Daráljon le egy evőkanál egész szegfűszeget.
- Három-négy percig áztassa a port forró vízben!
- Szűrje le a fűszert, és egy gazdag fűszeres teát kap, amely tökéletes a téli hónapokban.
A szegfűszeg nyugtató, egészséges kiegészítője az étrendnek. Íme néhány más módja ennek az ízletes fűszernek a felhasználására:
- Adjunk őrölt szegfűszeget a sütőtökös pitéhez
- Adjunk szegfűszeget a chai lattéhoz
- Használjon egész szegfűszeget a fűszeres savanyúsághoz
- A szegfűszeg a curry alapvető fűszere
- Készítsen forralt bort erős szegfűszeggel megszórva
- Használjon szegfűszeget a húsok fűszerezéséhez
Szegfűszeg hatása – Összefoglaló
Összeségében elmondhatjuk, hogy a szegfűszeg elsősorban fűszer semmint táplálék kiegészítő. Meg vannak az előnyei, hogy milyen pozitív hatást fejthet ki a szervezetünkre. Mindemellett egy erős karakteres ízt tud adni a különböző ételeknek.