Spirulina hatása – miért is olyan egészséges?

A spirulina hatása elképesztő szervezetünk számára, a világ egyik legnépszerűbb étrendkiegészítőjeként van számon tartva. Rengeteg tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek a szerveztere és az agyra.

Cikkünkben most a spirulina hatása kerül bemutatásra 8 tulajdonságán keresztül.

1. Rendkívül gazdag tápanyagokban

A spirulina édes és sós vízben egyaránt tenyésző organizmus. Egyfajta cianobaktérium, amely egysejtű mikrobák családja, amelyeket gyakran kék-zöld algáknak neveznek. Már az ókorban is rendszeresen alkalmazták, de ismét nagy népszerűségre tett szert, amikor a NASA bejelentette, hogy űrhajósaik számára szeretnének spirulinát termeszteni az űrben.

Szokásos napi adagja 1-3 gramm közé tehető, de sokan akár napi 10 grammot is elfogyasztanak belőle. Egy evőkanál spirulina olyan tápanyagokat tartalmaz, mint:

A spirulinában megtalálható tápanyagok minősége kiváló, ezért is ajánlják szinte minden egészségügyi fórumon a rendszeres fogyasztását.

2. Gyulladáscsökkentő hatással bír

Erős antioxidáns hatásának köszönhetően a spirulina hatása a gyulladáscsökkentés területén is megnyilvánulhat. Fikocianin hatóanyagának köszönhetően az egyik legjobb antioxidánsként van számon tartva, többek között ez adja a jellegzetes kék-zöld színét.

A fikocianin képes felvenni a harcot a szabad gyökökkel szemben illetve gátolja a gyulladásos jelzőmolekulák termelését is így biztosítva a gyulladások kialakulásának megelőzését.

3. Csökkenti a koleszterinszintet

Számos kockázati tényező összefügg a különböző szívbetegségek kialakulásával, ami a vezető halálozási ok világszerte. A spirulina hatása többek között megnyilvánul a rossz koleszterinszint csökkenésében, miközben képes növelni a jó koleszterinszintet.

Fontos azonban megemlíteni, hogy ez a hatás nagyobb napi adagok mellett tud érvényesülni, ami akár 5-8 grammot is jelenthet.

4. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik

Állatokon végzett kutatások már megerősítették, hogy a spirulina akár képes lehet csökkenteni a szervezetben a rák előfordulását, illetve csökkentheti a daganatok méretét is. Korai tanulmányok már születettek emberek körében is, ahol hasonló eredményre jutottak a kutatók, azonban még további kutatásra lesz szükség.

5. Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívroham vagy a krónikus vesebetegség. Napi 5 gramm spirulina esetében már bebizonyították, hogy hatékonyan lehet képes csökkenteni a magas vérnyomás tüneteit. A kutatók úgy gondolják, hogy ez a tulajdonság annak köszönhető, hogy a spirulina képes fokozni a nitrogén-monoxid termelést, ami érlazító és tágító hatásokat eredményezhet.

6. Hatékonyan kezelheti a vérszegénységet

A vérszegénységnek sok formája létezik, leggyakoribb a hemoglobin, ami a vörösvértestek csökkenését jelenti a vérben. A vérszegénység gyakrabban fordul elő az idősebbek körében, ami hosszan tartó gyengeséget illetve fáradtságot eredményezhet.

Spirulina hatása – miért is olyan egészséges?
1. kép – A spirulina hatása akár a vérszegénység kezelésében is segítséget nyújthat

Egy 2017-es kutatás során azt figyelték meg, hogy azok a részvevők, akik rendszeresen fogyasztottak spirulinát megnövekedett vörösvértestszámról és javult immunfunkcióról számoltak be.

7. Javítja az izomerőt és az állóképességet

Amennyiben a testünket gyakran igénybe vesszük különböző fizikai tevékenységek során, úgy nagyobb mértékben jelenhet meg az oxidatív károsodás, ami hozzájárul az izomfáradtsághoz. A spirulina olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek képesek lehetnek csökkenteni a fizikai aktivitás által kiváltott stresszt. Éppen ezért alkalmazzák rendszeresen az élsportolók is étrendjük részeként.

További tulajdonságként említhető meg az is, hogy képes fokozni az izomerőt és az állóképességet, így valóban kiváló választás lehet a rendszeres testmozgást végzők számára.

8. Segíti a vércukorszint szabályozását

Állatokon végzett kutatások már megerősítették, hogy a spirulina hatása megnyilvánul a vércukorszint szabályozásnál is, mivel jelentősen képes csökkenteni a vércukorszintet.

Sőt, egy 25 2-es típusú cukorbetegségtől szenvedő egyénnel készült kutatás az emberek esetében is megerősítette ezt az állítást. Napi 2 gramm spirulina fogyasztása jelentősen csökkentette a vércukorszintet azoknál, akik rendszeresen fogyasztották ezt a lenyűgöző kiegészítőt.

Összegzés

A spirulina a cianobaktériumok egyik fajtája – gyakran kék-zöld algáknak is nevezik – amely hihetetlenül egészséges. Bár további kutatásokra van szükség bizonyos pozitív tulajdonságaival kapcsolatban, azonban az már most is kijelenthető, hogy az egyik legkiválóbb szuperélelmiszer, ami jelenleg elérhető a táplálékkiegészítők piacán.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Az energiaitalok káros hatásai - figyeljünk a mértékre!

ked okt 11 , 2022
Számos egészségügyi szakember figyelmeztet arra, hogy az energiaitalok káros hatásai milyen következményekkel járhatnak, azonban ettől függetlenül minden korosztály fogyasztja őket, és népszerűségük töretlen az elmúlt években. Az energiaitalok célja, hogy növeljék az energiát, az éberséget és a koncentrációt. Az energia […]
Az energiaitalok káros hatásai - figyeljünk a mértékre!

Ez is érdekelheti