Rekeszizom sérv tünetei, diagnózisa és kezelése

Mi az a rekeszizom sérv? A rekeszizom sérvek olyan elváltozások, melyekben a test fontos izmai által alkotott védőréteg, a rekeszizom, károsodik vagy gyengül. Ez a fő izomzatú fal a testben elválasztja a mellüreget a hasüregtől, és kulcsfontosságú szerepet játszik a légzésben és az emésztésben. Amikor a rekeszizom sérül vagy meggyengül, szervek, például a gyomor vagy a belek, átmozdulhatnak, ami különféle tüneteket okozhat.

A rekeszizom sérvek széles skáláját foglalják magukba, beleértve a hiatalis sérveket, diaphragmaticus herniákat és más, ritkább típusokat. Ezek a sérvek különböző módon jelentkezhetnek és okozhatnak fájdalmat, emésztési zavarokat vagy akár légzési nehézségeket.

E bevezetésen keresztül felfedezzük a rekeszizom sérv anatómiáját, okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit. Részletesen megvizsgáljuk, hogyan hatnak ezek a sérvek az érintettek életminőségére és a mindennapi tevékenységeikre. Emellett feltárjuk a legújabb kutatásokat és fejlesztéseket ezen a területen, valamint kiemeljük a megelőzés fontosságát az ilyen típusú sérvek kockázatának csökkentése érdekében.

A rekeszizom sérv komplex és sokrétű témakört alkot, és fontos, hogy megértsük azokat az esetleges következményeket és megoldásokat, amelyek befolyásolhatják az érintettek életét és egészségét. Ez a cikk arra törekszik, hogy átfogó betekintést nyújtson e sérvek világába, bemutatva azok okait, kezelési módjait és az életminőségre gyakorolt hatásait, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik érintettek lehetnek, vagy érdeklődnek e témakör iránt.

1. A rekeszizom anatómiája

A rekeszizom – ez a testünk egyik legfontosabb és leginkább alulértékelt izomzata, amely a mellkas és a hasüreg között húzódik. Anatómiájának és működésének megértése alapvető fontosságú a test egészséges működése szempontjából.

Anatómia:

A rekeszizom egy kupolaszerű, ívelt, lapos izom, amelynek alakja és elhelyezkedése lehetővé teszi számára, hogy elkülönítse a mellkast a hasüregtől. Ez az izom képez egy határt a test alsó része és a mellkas között, és a bordák alatt helyezkedik el.

Az izom két fő részből áll: a diafragma középső részéből és perifériás részeiből, amelyek a bordákhoz, a szegycsont aljához és a gerinc alsó részéhez kapcsolódnak. E részek összehúzódása és ellazulása révén a rekeszizom lehetővé teszi a légzést és az emésztést.

Működés:

 1. Légzés: A legnyilvánvalóbb funkciója a légzés támogatása. Amikor a rekeszizom összehúzódik, laposabbá válik és lefelé mozog, ami növeli a mellkas térfogatát. Ez létrehozza a légzési vákuumot, ami lehetővé teszi a tüdők kitágulását és a levegő beáramlását.
 2. Emésztés: A rekeszizom fontos szerepet játszik az emésztés során is. Amikor táplálékot fogyasztunk, a rekeszizom ellazul, hogy helyet adjon a gyomornak a kitáguláshoz és az ételek emésztéséhez.
 3. Nyelés: A nyelés folyamatában is részt vesz, mivel az izom összehúzódik, hogy segítse az ételek mozgását a nyelőcső felé.
 4. Támogató szerep: A rekeszizom szerepe nem merül ki csupán légzésben és emésztésben. Ezen izomnak a támogató szerepe is kiemelkedő. A hasi szerveket (mint például a májat, gyomrot, beleket) a helyükön tartja, segítve ezzel azok egészséges pozíciójának megtartását és megfelelő működését.
Rekeszizom sérv tünetei, diagnózisa és kezelése
1.kép – Rekeszizom sérv tünetei, diagnózisa és kezelése

A rekeszizom rendkívül összetett és többirányú működése esszenciális az emberi test megfelelő működéséhez. Fontos megérteni és tiszteletben tartani ezen izom anatómiáját és működését annak érdekében, hogy megfelelően gondoskodjunk róla és támogassuk egészségét.

2. Kialakulásának okai

A rekeszizom sérv kialakulásának okai változatosak és gyakran összefüggenek a rekeszizom gyengülésével vagy sérülésével. Ezek az okok magukban foglalhatják a következőket:

 1. Természetes öregedés: Ahogy öregszünk, az izmok általános állapota is romlik, beleértve a rekeszizmot is. Az izomzat gyengülése idővel hozzájárulhat a rekeszizom sérv kialakulásához.
 2. Fizikai túlterhelés: Olyan tevékenységek, amelyek nagy nyomást vagy feszültséget gyakorolnak a hasi területre, például nehéz tárgyak emelése, hirtelen mozdulatok vagy intenzív edzések, növelhetik a rekeszizom terhelését és esetlegesen sérülését.
 3. Súlyos köhögés vagy tüsszentés: Krónikus köhögés, például dohányzás miatt, vagy hirtelen, erős tüsszentés is nyomást gyakorolhat a rekeszizomra, ami hozzájárulhat annak gyengüléséhez vagy sérüléséhez.
 4. Súlyos fogyás: Gyors vagy jelentős fogyás esetén a testsúly csökkenése a hasi izmok, köztük a rekeszizom, gyengüléséhez vezethet, ami növelheti a sérvek kialakulásának kockázatát.
 5. Terhesség: A terhesség alatt a hasi nyomás növekedése, valamint a hormonális változások is kihatnak a rekeszizomra. A gyengülés és nyújtás hajlamosíthat a sérvek kialakulására.
 6. Genetikai hajlam: Egyes emberek genetikailag hajlamosabbak lehetnek a rekeszizom gyengülésére vagy fejlődési rendellenességeire, ami növelheti a sérvek kialakulásának kockázatát.
 7. Sérülés: Balesetek, trauma vagy sérülések a hasi területen, például ütések, esések, vagy műtétek, amelyek érintik a rekeszizmot, károsíthatják azt, és hozzájárulhatnak a sérvek kialakulásához.

Ezen okok együttesen vagy egyesülve hozzájárulhatnak a rekeszizom sérv kialakulásához. Fontos azonban megemlíteni, hogy minden egyén egyedi és a sérvek kialakulásának pontos okai az egyéni egészségi állapot, életmód és genetikai hajlam függvényében változhatnak.

3. Típusai

A rekeszizom sérv többféle típusba sorolható, attól függően, hogy pontosan hol és hogyan jelennek meg a sérülések a rekeszizom területén. Néhány gyakori típus:

 1. Hiatalis sérv: Ez a leggyakoribb típus, amikor a gyomor egy része áthatol a rekeszizom nyílásán, amelyen át a nyelőcső halad a gyomorba. Ennek a sérvtípusnak a következtében a gyomortartalom visszafolyhat a nyelőcsőbe, ami gyomorégést és emésztési zavarokat okozhat.
 2. Diaphragmaticus hernia: Ez a típus a rekeszizom sérülése által kialakult lyukon vagy gyengeségen keresztül a hasüregbe engedi a mellüreget tartalmazó szerveket, mint például a beleket vagy a májat. Ez gyakran veleszületett rendellenességként vagy sérülés eredményeként jelentkezhet.
 3. Morgagni és Bochdalek sérv: Ezek a ritkább típusú sérvek, melyek a rekeszizom különböző területein jelenhetnek meg. Morgagni sérve a rekeszizom előlapi részénél alakul ki, míg a Bochdalek sérve a hátulsó részénél. Ezek a sérvek általában veleszületett eltérések.
 4. Paraesophagealis sérv: Ez a típusú sérv a gyomor egy részét helyezheti el a rekeszizmon keresztül az alsó tüdőrégió közelében. Ez súlyosabb komplikációkat okozhat, például a gyomor elforgulását, ami életveszélyes lehet.

Ezek a sérvek eltérő kockázatokat és szövődményeket hordozhatnak magukban. A hiatalis sérvek például gyakran okoznak gyomorégést és emésztési problémákat, míg más típusok súlyosabb egészségügyi problémákat eredményezhetnek, mint például a szervek elfordulását vagy a vérkeringési problémákat a sérülés helyén.

Fontos megjegyezni, hogy minden sérvtípus egyedi jelleggel bír, és azok kezelése, valamint kockázataik eltérőek lehetnek. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés elengedhetetlen az egyes típusok kezelésében és a szövődmények megelőzésében.

4. Tünetek

A rekeszizom sérv tünetei változatosak lehetnek, és azok súlyossága is eltérő lehet attól függően, melyik típusról van szó és hogyan befolyásolják az érintett személyt. Néhány általános tünet, amelyek gyakran jelentkezhetnek:

 1. Gyomorégés és reflux: Gyakori és tartós gyomorégés, savas visszafolyás érzése, különösen étkezés után vagy fekvő helyzetben.
 2. Fájdalom: Az alsó mellkas környékén, amely fokozódhat súlyosabb aktivitás vagy emelés során, valamint a hasban vagy a mellkasban.
 3. Emésztési problémák: Például felfúvódás, puffadás, gyomorégés, émelygés, hányinger vagy étvágytalanság.
 4. Légzési nehézségek: Nehéz légzés, különösen fekvő vagy lehajolt pozícióban, valamint fulladás érzése.
 5. Vérzés vagy nehézség a nyeléskor: Ezek a tünetek ritkábban fordulnak elő, de előfordulhatnak olyan esetekben, amikor a sérült rekeszizom nyomást gyakorol a nyelőcsőre.
 6. Fájdalom a mellkasban vagy hátban: A sérülés helyén érzett fájdalom, amely gyakran fokozódik fizikai aktivitás vagy nehezebb emelés során.

Fontos megjegyezni, hogy a rekeszizom sérvek tünetei változatosak lehetnek, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a jelenségeket. Néhány esetben a tünetek enyhék lehetnek, míg másoknál súlyosabbak és zavaróbbak lehetnek a mindennapi életben. Ha valaki rekeszizom sérvekre gyanakszik, fontos mielőbb orvosi segítséget kérnie, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon.

5. Diagnózis

A rekeszizom sérv diagnosztizálása számos klinikai és képalkotó teszttel történik annak érdekében, hogy pontos képet kapjanak az érintett területről és a sérülés mértékéről. A diagnózis felállítása és a megfelelő kezelési terv kidolgozása érdekében az alábbiak tekinthetők fontos lépéseknek:

 1. Orvosi kivizsgálás: Az orvos által végzett alapos fizikális vizsgálat során az orvos megvizsgálja a beteg tüneteit és panaszait. Az esetleges sérv helyét és súlyosságát próbálja meg felmérni.
 2. Képalkotó vizsgálatok: A képalkotó eljárások, mint például az ultrahang, a röntgen, a CT (számítógépes tomográfia) vagy az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) segítséget nyújthatnak a sérült terület pontosabb vizsgálatához és az érintett szervek megjelenítéséhez.
 3. Bariumvizsgálat: Egy speciális röntgen vizsgálat, amely során a beteg egy bariumot tartalmazó italt fogyaszt, majd röntgensugár segítségével követik az anyag áramlását a tápcsatornában. Ez segíthet az emésztőrendszer problémás területeinek azonosításában.
 4. Endoszkópos vizsgálat: Egy vékony, hajlékony cső, az endoszkóp bevezetése a szájon vagy a nyelőcsőn keresztül lehetővé teszi az orvos számára, hogy megvizsgálja a gyomrot és a nyelőcsövet, és megállapítsa a lehetséges károsodást vagy sérüléseket.
 5. Manometria: Ez a vizsgálat a nyelőcső és a nyelőcső-záróizom nyomását méri. Segít megállapítani az esetleges reflux vagy a nyelési nehézségek okait.

Az orvos által végzett alapos vizsgálatok és a képalkotó eljárások eredményei alapján a diagnózist fel lehet állítani. Ezután az orvos által ajánlott kezelési terv kialakítása történhet, ami lehet konzervatív terápia, gyógyszeres kezelés vagy esetenként sebészeti beavatkozás. Fontos, hogy az egyén specifikus tüneteire és állapotára szabják a kezelést.

6. Kezelési lehetőségek

A rekeszizom sérv kezelésének módjai változatosak, és azok a sérülés típusától, a tünetek súlyosságától és az egyén egészségi állapotától függenek. Néhány közös kezelési lehetőség:

 1. Életmódbeli változtatások: Ez az első lépés a kezelésben. Az étkezési szokások módosítása, a fűszerek, koffein és zsíros ételek kerülése, az egészséges étrend és a testsúly normalizálása mind segíthet csökkenteni a tüneteket.
 2. Gyógyszeres kezelés: A gyógyszerek, mint például a savcsökkentők, antacidok és gyulladáscsökkentők, segíthetnek enyhíteni a gyomorégést és a gyomorpanaszokat.
 3. Sebészeti beavatkozás: Súlyosabb esetekben, amikor az életmódbeli változtatások és a gyógyszerek nem hoznak megfelelő javulást, az orvos sebészeti beavatkozást javasolhat. A műtéti beavatkozás során a rekeszizom területén lévő sérült részeket javítják vagy erősítik meg, hogy megakadályozzák a szervek kilépését.
 4. Endoszkópos eljárások: Néhány specifikus esetben endoszkópos technikákat alkalmazhatnak a sérült terület kezelésére, ami minimálisan invazív megoldást jelent.
 5. Fizikoterápia és rehabilitáció: A műtét utáni rehabilitáció, valamint a fizikoterápia segíthet a gyógyulási folyamatban és a normális testmozgás visszaállításában.

Az egyén egyedi helyzetétől és a sérülés súlyosságától függően az orvos által javasolt kezelési terv változhat. Fontos az orvossal való konzultáció és az egyénre szabott kezelési terv kidolgozása a legjobb eredmények elérése érdekében. A kezelési lehetőségek kiválasztása és alkalmazása előtt az orvos részletesen tájékoztatja az egyént a lehetséges kockázatokról és a kezelés várható eredményeiről.

Összefoglaló

A rekeszizom sérvek olyan állapotok, amelyekben a rekeszizom területén létrejönnek gyengeségek vagy résnyílások, amelyeken át a hasüregben lévő szervek elmozdulhatnak. Ezek a sérülések változatos okokra vezethetők vissza, mint például a természetes öregedés, sérülések, terhesség vagy genetikai hajlam. A sérvek különböző típusokban jelentkezhetnek, mint például a hiatalis sérvek, diaphragmaticus herniák vagy ritkább Morgagni és Bochdalek sérvek.

A rekeszizom sérv tünetei változatosak lehetnek, beleértve a gyomorégést, emésztési zavarokat, fájdalmat, légzési nehézségeket és más komplikációkat. A diagnózis felállítása a fizikális vizsgálatok, képalkotó eljárások, endoszkópos vizsgálatok és más klinikai tesztek segítségével történik.

A kezelési lehetőségek magukban foglalhatják az életmódbeli változtatásokat, gyógyszeres terápiát, sebészeti beavatkozást vagy más specifikus eljárásokat. A megfelelő kezelési terv kialakításához az orvossal való konzultáció és az egyén egyedi állapotának figyelembevétele kiemelten fontos.

Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelési terv kialakítása segíthet csökkenteni a sérvek okozta kellemetlenségeket és szövődményeket, javítva az érintett személy életminőségét és egészségi állapotát. A rekeszizom sérvek kezelése sokszor sikeres, és megfelelő kezelési terv mellett az érintett egyén visszanyerheti normális életét és aktivitásait.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mire jó a földicseresznye? Így segíti egészségünket!

csü febr 15 , 2024
A földicseresznye, hólyagcseresznye vagy zsidócseresznye a növényvilág egy gyakran figyelmen kívül hagyott kincse, mely számos táplálkozási és egészségügyi előnnyel bír. Gyökérzöldségként ismert, ennek a növénynek a földalatti rizómája gazdag tápanyagokban és biológiailag aktív vegyületekben, amelyek évezredek óta élelmiszerként és gyógyászati célokra is használatosak. A […]
Mire jó a földicseresznye Így segíti egészségünket!

Ez is érdekelheti