Rambután: Egészségügyi előnyökkel rendelkező ízletes gyümölcs

A rambután (Nephelium lappaceum) egy Délkelet-Ázsiában őshonos gyümölcs.

A fa akár a 27 méteres magasságot is elérheti és trópusi éghajlaton, például Malajziában és Indonéziában fejlődik a legjobban.

A rambután nevét a maláj szőr szóból kapta, mivel a golflabda méretű gyümölcsnek szőrös, vörös és zöld héja van. Összetéveszthetetlen megjelenését gyakran hasonlítják a tengeri sünhöz.

A gyümölcs a licsi és a longán gyümölcsökkel rokon, és hámozva hasonlóan néz ki. Áttetsző fehér húsa édes, mégis krémes ízű, és a közepén egy mag található.

A rambután nagyon tápláló, és a fogyástól kezdve a jobb emésztésen át a fertőzésekkel szembeni fokozott ellenállásig számos egészségügyi előnnyel járhat a fogyasztása.

Tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag

A rambután gyümölcse számos vitaminban, ásványi anyagban és jótékony növényi vegyületben gazdag.

Húsa 100 grammomként körülbelül 1,3-2 gramm összes rostot tartalmaz – hasonlóan ahhoz, amit ugyanennyi alma, narancs vagy körte tartalmaz.

C-vitaminban is gazdag, amely segít a szervezetnek abban, hogy a táplálékkal bevitt vas könnyebben felszívódjon. Ez a vitamin antioxidánsként is működik, megvédi a szervezet sejtjeit a károsodástól. 5-6 rambutángyümölcs elfogyasztásával a napi C-vitaminszükségleted 50%-a fedezhető.

A rambután jó mennyiségű rezet is tartalmaz, amely szerepet játszik a különböző sejtek, köztük a csontok, az agy és a szív megfelelő növekedésében és karbantartásában.

Kisebb mennyiségben mangánt, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat és cinket is tartalmaz. 100 gramm – vagyis körülbelül négy gyümölcs – elfogyasztása a napi rézszükséglet 20%-át, a többi tápanyagból pedig a napi ajánlott mennyiség 2-6%-át fedezi.

A rambután héja és magja tápanyagok, antioxidánsok és egyéb jótékony hatású vegyületek gazdag forrása. Bár egyesek fogyasztják őket, jelenleg egyiket sem tekintik ehetőnek.

Valójában úgy tűnik, hogy olyan bizonyos vegyületeket tartalmaznak, amelyek mérgezőek lehetnek az emberre .

A magok pirítása csökkentheti ezeket a hatásokat, és úgy tűnik, hogy egyes kultúrákban így fogyasztják őket. A megfelelő pörkölési eljárásról azonban jelenleg nem áll rendelkezésre megbízható információ.

Amíg többet nem tudunk, talán az a legbiztonságosabb, ha teljesen elkerüljük a magok fogyasztását.

rambután
A rambután igen gazdag tápanyagokban

Elősegíti az egészséges emésztést

Rosttartalmának köszönhetően a rambután hozzájárulhat az egészséges emésztéshez.

A húsában lévő rostok körülbelül fele oldhatatlan, ami azt jelenti, hogy emésztetlenül halad át a bélrendszeren.

Az oldhatatlan rostok növelik a széklet tömegét, és segítenek felgyorsítani a bélmozgást, így csökkentik a székrekedés valószínűségét.

A rostok másik fele oldható. Az oldható rostok táplálékot biztosítanak a jótékony bélbaktériumok számára. Ezek a barátságos baktériumok viszont rövid szénláncú zsírsavakat, például acetátot, propionátot és butirátot termelnek, amelyek táplálják a bélsejteket.

Ezek a rövid szénláncú zsírsavak csökkenthetik a gyulladást és javíthatják a bélbetegségek tüneteit, beleértve az irritábilis bél szindrómát (IBS), a Crohn-betegséget és a fekélyes vastagbélgyulladást.

Segíthet a fogyásban

A legtöbb gyümölcshöz hasonlóan a rambután is megelőzheti a súlygyarapodást, és idővel elősegítheti a fogyást.

Körülbelül 75 kalóriát és 1,3-2 gramm rostot tartalmaz 100 grammonként, tehát viszonylag kevés kalóriát tartalmaz a rostmennyiségéhez képest.

Ez segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakott maradjon, ami csökkentheti a túlevés valószínűségét, és idővel elősegítheti a fogyást.

Mi több, a rambutánban lévő oldható rostok vízben feloldódva gélszerű anyagot képeznek a bélben, amely segít lassítani az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Emellett csökkentheti az étvágyat és nagyobb teltségérzetet eredményezhet.

Ráadásul a rambutan jó mennyiségű vizet tartalmaz, és segíthet a hidratáltság megőrzésében, ami tovább segíthet megelőzni a túlevést és elősegítheti a fogyást.

Segíthet a fertőzések elleni küzdelemben

A rambután többféleképpen is hozzájárulhat az erősebb immunrendszerhez.

Először is, gazdag C-vitaminban, amely elősegítheti a szervezet fertőzések elleni küzdelemhez szükséges fehérvérsejtek termelődését.

Ha túl kevés C-vitamin kerül az étrendbe, az gyengítheti az immunrendszert, így hajlamosabbá válik a fertőzésekre.

Mi több, a rambután héját évszázadok óta használják fertőzések leküzdésére. A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek megvédhetik a szervezetet a vírusok és a bakteriális fertőzések ellen.

Bár egyesek megeszik a héját, de az általában ehetetlennek számít.

Egyéb lehetséges előnyök

A rambután gyümölcs további egészségügyi előnyöket kínálhat, melyek a következők lehetnek:

  • Csökkentheti a rák kockázatát: A rambutánban található vegyületek segíthetnek megelőzni a rákos sejtek növekedését és terjedését.
  • Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen: Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a rambután héjából készült kivonatok csökkentették az összkoleszterin- és trigliceridszintet cukorbeteg egerek esetében.
  • Védelmet nyújthat a cukorbetegség ellen: A sejt- és állatkísérletek arról számolnak be, hogy a rambutánhéj-kivonat növelheti az inzulinérzékenységet, csökkentheti az éhgyomri vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát.

Bár ígéretes, ez a három további előny általában a rambután héjában vagy magjában található vegyületekhez kapcsolódik – mindkettőt általában nem fogyasztja az ember.

Ráadásul ezen előnyök többségét csak sejt- és állatkísérletekben figyelték meg, ezért több, embereken végzett vizsgálatra van szükség a teljes megerősítéshez.

Rambutánm licsi és longán gyümölcsök

Hámozás után a rambután gyümölcse nagyon hasonlít a licsi és a longán gyümölcsére.

Mindhárom ugyanahhoz a Sapindaceae – vagy szappanbogyó – családhoz tartozik, ami Dél-Ázsiában őshonos fákon nő, és áttetsző fehér húsa van, közepén maggal. Tápanyag profiljuk is nagyon hasonló.

Külső megjelenésük azonban különbözik. A rambután a három közül a legnagyobb, és vöröses-zöld szőrös héja van.

A licsi valamivel kisebb, és kemény, texturált, piros héja van, míg a longánnak barna, sima, apró szőrszálakkal borított külső héja van.

Az ízük is kissé eltérő. A rambutánt gyakran édesnek és krémesnek mondják, míg a licsi ropogósabb, kissé kevésbé édes ízű. A longán a legkevésbé édes a három közül, és kifejezetten savanykás.

Hogyan kell enni őket

A rambután megvásárolható frissen, konzervként, gyümölcslé vagy lekvár formájában.

Hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyümölcs érett, nézze meg a tüskék színét. Minél pirosabbak, annál érettebb a gyümölcs.

Fogyasztás előtt el kell távolítani a héját. Ehhez egy késsel vágja fel a külső héj közepét, majd a vágás ellentétes oldaláról nyomja ki. A fehér gyümölcsnek ki kell pattannia.

Az édes, áttetsző hús közepén egy nagy mag található, amelyet általában ehetetlennek tartanak. A magot vagy késsel lehet eltávolítani, vagy a hús elfogyasztása után kiköpni.

A gyümölcshús édes ízt adhat számos ételnek, a salátáktól és curryktől kezdve a pudingokon át a fagylaltokig.

Potenciális egészségügyi kockázatok

A rambután gyümölcsének húsa emberi fogyasztásra nézve biztonságosnak tekinthető.

Héja és magja viszont általában ehetetlennek számít.

Bár humán vizsgálatok jelenleg hiányoznak, állatkísérletek arról számolnak be, hogy a héj mérgező lehet, ha rendszeresen és nagyon nagy mennyiségben fogyasztják.

Különösen nyersen fogyasztva a mag narkotikus és fájdalomcsillapító hatásúnak tűnik, ami olyan tüneteket okozhat, mint az álmosság, a kóma és akár a halál.

Jelenleg a pörkölés az egyetlen ismert módja a nyers mag természetes kábító hatású tulajdonságainak ellensúlyozására. Arra vonatkozóan azonban nincsenek egyértelmű iránymutatások, hogy hogyan lehet a legjobban pörkölni, hogy emberi fogyasztás szempontjából biztonságos legyen.

A legjobb az, ha teljesen elkerüljük a magok fogyasztását, amíg a kutatások mást nem mondanak.

Összefoglaló

A rambután a licsi és a longán gyümölcsökkel rokon délkelet-ázsiai gyümölcs, amelynek szőrös héja és édes, krémízű, ehető húsa van.

Tápláló, mégis alacsony kalóriatartalmú, és segítheti az emésztést, az immunrendszert és a fogyást.

Bár egyesek megeszik a héját és a magját, azt általában azonban ehetetlennek tartják.

A gyümölcshús azonban édes ízt adhat salátáknak, curryknek és desszerteknek, vagy akár önmagában is fogyasztható.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>Earl Grey Tea – 6 elképesztő tulajdonsága, amiért érdemes inni</strong>

ked febr 14 , 2023
A bergamot vagy közismertebb nevén earl grey, a fekete tea és a bergamot narancs kivonat kombinálásával készül. Az earl grey tea már több száz éve létezik és nem csak hogy finom, de rendkívül egészséges is. A tea érdekessége, hogy becenevét […]
Earl Grey Tea – 6 elképesztő tulajdonsága, amiért érdemes inni

Ez is érdekelheti