A pióca kezelés hátrányai (ezeket tudnod kell!)

Az orvosi pióca kezelés hátrányai számszerűsítve talán kevésbé szembetűnőbb, mint annak előnyei. Az ókori Egyiptom óta a piócákat az orvostudományban idegrendszeri rendellenességek, fogászati problémák, bőrbetegségek és fertőzések kezelésére használták.

Manapság viszont már leginkább a plasztikai sebészetben és más mikrosebészetben használják az orvosi piócákat. Ennek oka egyszerű: a piócák peptideket és fehérjéket választanak ki, amelyek megakadályozzák a vérrögképződést. Ezt a váladékot véralvadásgátlóknak is nevezik. Ennek köszönhetően a véráramlás folyamatos, így segíti a sebgyógyulást.

Hogyan működik a pióca kezelés?

Az orvosi piócáknak három állkapcsa van, apró fogsorokkal. Ezekkel a kis fogacskákkal átszúrják a bőrfelszínt, és véralvadásgátló szereket juttatnak be a nyálukon keresztül. A piócák ezután 20-45 percig vért szívnak magukba, mely akár 15 milliliter is lehet piócánként.

A piócaterápia számos esetben alkalmazható, de főleg azok körében lehet előnyös, akik a cukorbetegség mellékhatásaitól, szívbetegségektől szenvednek, de ezek mellett a kozmetikai műtéten átesettek esetében is gyakran alkalmazzák. A terápiát vérrögök és visszér kezelésére is javasolják a kutatók.

A vérszegénységben, véralvadási zavarokban szenvedő vagy sérült artériákban szenvedők nem alkalmasak piócaterápiára, sőt, a 18 év alatti gyermekek és terhes nők sem alkalmazhatják ezt a fajta kezelést, ezért a pióca kezelés hátrányai ezen csoportokba tartozókat fokozottan érinti.

Az orvosi pióca alkalmazása

Ahogy említettük, a piócák a célterülethez tapadnak és elkezdik a kezelt vérét szívni. Ezzel felszabadítják azokat a fehérjéket és peptideket, amelyek hígítják a vért és megakadályozzák az alvadást, ez pedig javítja a keringést és megakadályozza a szövetek elhalását. Ezzel a harapással a piócák apró, Y alakú sebeket hagynak maguk után.

Mivel a piócák javítják a vérkeringést és felbontják a vérrögöket, ezért nem meglepő, hogy keringési zavarok és szív- és érrendszeri betegségek kezelésére alkalmazhatók.

A pióca nyálából származó anyagokból számos gyógyszert is készítenek, mint például:

A pióca nyálának gyulladásgátló és érzéstelenítő tulajdonságai csökkentik a fájdalmat és az érzékenységet az érintett ízület helyén, ezért a piócákat előszeretettel alkalmazzák ízületi betegségek, például osteoarthritis kezelésére.

Segíthetnek a piócák a cukorbetegségben?

A cukorbetegség előrehaladott állapotban komoly egészségügyi problémákat okozhat. Ezek a problémák olyan érbetegségekhez vezethetnek, amelyek korlátozzák vagy megakadályozzák, hogy a vér elérje a lábujjakat, ujjakat, kezeket és lábakat. Ennek hatására, ha a véráramlás erősen korlátozódik, az érintett szövet elhalhat. A cukorbetegség szövődményei miatti ujj- vagy végtag elvesztése emberek milliói számára jelent komoly gondot világszerte.

A folyamat elkerülésének vagy megállításának leghatékonyabb módja az érintett szövetek keringésének fokozása a vérrögök kialakulásának veszélye nélkül. Jó hír, hogy számos kutatás kimutatta és támogatja az orvosi pióca kezelést.

A pióca kezelés hátrányai (ezeket tudnod kell!)
1. kép – A pióca kezelés hátrányai igen alacsony kockázatúak

A pióca nyálában megtalálható hirudin hígítja a vért és megakadályozza az alvadást. Köztudott, hogy a cukorbetegek vére sűrűbb, ezért a hirudin segíthet a szívre és a szív- és érrendszerre nehezedő nyomás enyhítésében a vér hígításával. A kutatások során felfedezték, hogy egy kezelés során mindössze négy pióca használata csökkentheti az amputáció kockázatát.

Piócaterápia kozmetikai használatra

A pióca kezelés a plasztikai sebészetben és más mikrosebészetben ismert manapság, és számos esettanulmány kimutatta, hogy a piócaterápia növeli a pozitív eredmények esélyét a következő rekonstrukciókban:

  • orr
  • homlok
  • mell
  • arc
  • ujjak és lábujjak

A pióca kezelés hátrányai közé egyáltalán nem sorolható a véralvadásra gyakorolt hatása ezen műtétek alatt és után, mivel segíti a szervezet természetesebb és teljesebb gyógyulását.

Sőt, egyesek a fejbőr kopaszságának és hajhullásának kezelésére is előszeretettel alkalmazzák, mivel pozitív hatással van a vérkeringésre.

De akkor mik lehetnek a pióca kezelés hátrányai, mellékhatásai?

A piócaterápia egy egyszerű, ám hatékony kezelési módszer, és kisebb a mellékhatások kockázata. Természetesen a pióca kezelés hátrányai közé is felsorolható számos tény, mint például a bakteriális fertőzés, ezért ügyeljen arra, hogy a szabályozott környezeten kívül kerülje a piócákat. Az autoimmun betegségek és a környezeti tényezők miatt legyengült immunrendszerű emberek nem alkalmasak piócaterápiára.

Ha a terápia valamiért sikertelen, a testünk azonnal jelez: a kezelt területről vér szivároghat, és a harapás helye nem záródik be. Emellett a piócák a kezelés során megpróbálhatnak a test más területeire is átköltözni, olyan helyre is, ahol szükségtelen a kezelés és felesleges vérveszteséget okoznak. Előfordulhat az is, hogy a kezelt személy csak a piócaterápia során fedezi fel, hogy allergiás a pióca nyálára.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A laskagomba 7 elképesztő élettani hatása

sze dec 21 , 2022
A laskagomba technikailag különbözik a növényektől, mégis nagyszerű kiegészítője lehet bármely ételnek vagy étrendnek. Körülbelül 40 féle laskagomba létezik, és mindegyik típusa fogyasztható, főleg tésztával. Ez a fajta gomba ismert a lenyűgöző egészségjavító tulajdonságairól, sőt, számos erős vegyületet tartalmaznak. A […]
A laskagomba 7 elképesztő élettani hatása

Ez is érdekelheti