Petefészek gyulladás jelei – ezekre érdemes odafigyelnie!

Mik lehetnek a petefészek gyulladás jelei? A petefészek gyulladást főként bakteriális fertőzés okozza, valamint a krónikus vesemedence gyulladás következménye is lehet. Ezek természetesen nagyban eltérnek az autoimmun petefészek gyulladástól, amely egyértelműen az immunrendszer rendellenes működésének következménye.

A petefészek gyulladás egy ritka jelenség, amely gyakran a petevezetékeket is károsíthatja.

A petefészek gyulladás jelei

Előfordulhat, hogy a betegség tünetmentesen van jelen. Ilyen esetekben akkor tudják diagnosztizálni, ha egy hirtelen fellépő súlyos kismedencei fájdalom lép fel, amellyel orvoshoz fordul.

Egyéb esetekben a tünetek enyhék lehetnek, valamint nehezen felismerhetők. Fontos, hogy időben sor kerüljön a diagnózisra és a kezelésre, így ha az alábbi tünetek valamelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz:

 • alhasi, vagy medence környéki fájdalom
 • erős menstruációs vérzés
 • vérzés a menstruációs ciklusok között
 • fájdalom vagy vérzés közösülés során
 • súlyos hüvelyváladék, amely kellemetlen szagú is lehet
 • égő érzés vagy fájdalom vizelés közben
 • vizelési nehézségek
Petefészek gyulladás jelei - ezekre érdemes odafigyelnie!
1. kép – A petefészek gyulladás jelei nem minden esetben jelentkeznek azonnal

A fent felsorolt tünetek fokozatosan, de akár egyszerre is jelentkezhetnek, melyek idővel súlyosbodhatnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezeket a tüneteket más állapotok is okozhatják.

Kis idő elteltével ez az állapot a következőket okozhatja:

A petefészek gyulladás kialakulásának okai

A betegség általában nemi úton terjedő fertőzések (pl. chlamydia, gonorrhea) következménye. A méhnyakon keresztül baktériumok is bejuthatnak a reproduktív traktusba. Előfordulása:

 • ha a méhen belüli eszközt (IUD) helytelenül helyezték be
 • abortuszon esett át
 • vetélés után
 • szülés közben

Hogyan diagnosztizálható a betegség?

A vizsgálat során kulcsfontosságú az esetleges fertőzés megállapítása, vagy hogy előfordul-e bármilyen rendellenesség a petefészkek és a petevezetékek közelében.

A vizsgálatok magukban foglalhatják:

 • Vér- és vizeletvizsgálatok: Ezeket a vizsgálatokat a fehérvérsejtszám meghatározására, valamint a gyulladás feltárására használják. A vizsgálat során számos egyéb betegséget lehet kizárni.
 • Medencevizsgálat: A vesemedence gyulladás tüneteinek feltárására alkalmazzák.
 • Kismedencei ultrahang: A belső szervek megtekintésére szolgáló vizsgálat, melynek során felmérik a petefészkek méretét, valamint ellenőrzik az esetleges cisztákat vagy tályogokat.
 • Laparaszkópia: A petevezetékek megtekintésére használják. A vizsgálat során egy karcsú, megvilágított csövet helyeznek be az alsó has bemetszésén keresztül, így a medence szervei láthatóvá válnak.

Mely kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

A kezelés nagyban függhet a kiváltó októl. Számos esetben (pl. tályog esetén) a petefészek gyulladás jelei antibiotikumokkal kezelhetők.

Azonban néhány esetben akár sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. A műtét során az elzáródások vagy a kismedencei tapadások is eltávolításra kerülhetnek.

Az autoimmun állapot esetében hormonpótló terápiára lehet szükség. Ez magában foglalja a speciális kezeléseket a beteg alapállapota miatt.

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók alkalmazása számos esetben elegendő a petefészek gyulladás jeleinek enyhítésére.

A petefészek gyulladás lehetséges szövődményei

Kezelés nélkül a gyulladás kiterjedt károsodást okozhat a petefészkekben és a petevezetékekben. A petevezeték károsodása növelheti a méhen kívüli terhesség esélyét.

Továbbá a petefészek károsodása fertőzéshez vezethet. Amennyiben az állapot kezelés nélkül marad, és a tályog kifakad, szepszishez vezethet, mely egy életveszélyes állapot.

Terhesség esetén

Amennyiben időben megtörténik a kezelés, a termékenységre nem lehet kihatással a petefészek gyulladás. Viszont ha a kezelés késik, a hegszövet és az elzáródások veszélyeztethetik a termékenységet. Van lehetőség a sebészeti úton való eltávolításra, hogy lehetővé tegyék a fogamzást.

Az autoimmun petefészek gyulladásra vagy annak szövődményére nincs jelenleg ismert gyógymód. Ez a fajta betegség negatívan befolyásolja a termékenységet, ezért mindenképp érdemes egyeztetni orvosával a további lépésekről.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Bal mell alatti fájdalom – Vajon mi okozza a fájdalmat?

csü szept 23 , 2021
A bal mell alatti fájdalom számtalan ok miatt jelentkezhet, hiszen testünk bal oldalán több létfontosságú szerv is megtalálható. A bal mellkas alatt található meg többek között a szív, a lép, a gyomor, a hasnyálmirigy és a vastagbél. Amennyiben Ön bal […]
Bal mell alatti fájdalom – Vajon mi okozza a fájdalmat?

Ez is érdekelheti