Passiógyümölcs avagy a maracuja – Mit érdemes róla tudni?

A passiógyümölcs vagy maracuja egy tápláló trópusi gyümölcs, amely egyre népszerűbb, különösen az egészségtudatos emberek körében.

Kis mérete ellenére gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és növényi vegyületekben, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre.

Mi az a passiógyümölcs?

A passiógyümölcs a Passiflora szőlő, a golgotavirág egyik fajtájának gyümölcse. Kemény külső héja és lédús, magokkal teli közepe van.

Többféle típus létezik, amelyek méretben és színben különböznek. A lila és a sárga fajták a leggyakrabban kaphatóak, melyekről a következőket érdemes tudni:

  • Passiflora edulis. Ennek a fajtának kis kerek vagy ovális alakú, lila héjú gyümölcsei lesznek
  • Passiflora flavicarpa. Ennek a fajtának pedig kerek vagy ovális, sárga héjú gyümölcsei lesznek, és általában valamivel nagyobb, mint a lila fajta.

Bár trópusi gyümölcsnek számít, azonban egyes fajtái szubtrópusi éghajlaton is megélnek.

Ezért a világ minden táján termesztik, és Ázsiában, Európában, Ausztráliában, Dél- és Észak-Amerikában is megtalálható.

A passiógyümölcs rendkívül tápláló

A maracuja jó tápanyagforrás, különösen a rostok, a C-vitamin és az A-provitamin tekintetében.

Egyetlen lila maracuja tartalmaz a következőket tartalmazza:

  • Kalóriák: 17
  • Rost: 2 gramm
  • C-vitamin: a napi érték 9%-a (NÉ)
  • A-vitamin: a NÉ 8%-a
  • Vas: a NÉ 2%-a
  • Kálium: a NÉ 2%-a

Bár ez nem tűnik soknak, ne feledje, hogy ezek az értékek egyetlen kis gyümölcsre vonatkoznak, amely mindössze 17 kalóriát tartalmaz. Éppen ezért egy alacsony kalóriatartalmú, jó rost-, C-vitamin- és A-vitaminforrású gyümölcsről beszélünk.

Jótékony növényi vegyületekben, köztük karotinoidokban és polifenolokban is gazdag.

Egy tanulmány szerint a maracuja gazdagabb polifenolokban, mint sok más trópusi gyümölcs, például a banán, a licsi, a mangó, a papaya és az ananász.

Ezenkívül a maracuja kis mennyiségű vasat is tartalmaz.

A szervezet általában nem szívja fel túl jól a növényekből származó vasat. A passiógyümölcsben lévő vas azonban sok C-vitaminnal együtt érkezik, amely köztudottan fokozza a vas felszívódását.

passiógyümölcs
A passiógyümölcs vagy közismert nevén: maracuja

A passiógyümölcs egészségügyi előnyei

Csodálatos tápanyagprofiljának köszönhetően a maracuja számos egészségügyi előnnyel járhat.

Gazdag antioxidánsokban

Az antioxidánsok megvédik a szervezetet a szabad gyököktől, amik olyan instabil molekulák, melyek nagy számban lévő jelenléte károsíthatja a sejteket.

A passiógyümölcs sok antioxidánst tartalmaz. Különösen gazdag C-vitaminban, béta-karotinban és polifenolokban.

A polifenolok olyan növényi vegyületek, amelyek számos antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy csökkenthetik a krónikus gyulladások és az olyan betegségek kockázatát, mint a például a különböző szívbetegségek.

A C-vitamin fontos antioxidáns, amelyet az étrendből kell bevinni. Támogatja az immunrendszert és az egészséges öregedést.

A béta-karotin szintén fontos antioxidáns. A szervezet A-vitaminná alakítja át, ami elengedhetetlen a jó látás megőrzéséhez.

A növényi béta-karotinban gazdag étrend összefüggésbe hozható egyes rákos megbetegedések, köztük a prosztata, a vastagbél, a gyomor és az emlőrák alacsonyabb kockázatával.

A maracuja magok gazdagok piceatannolban, egy olyan polifenolban, amely javíthatja az inzulinérzékenységet a túlsúlyos férfiaknál, és kiegészítőként fogyasztva csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Jó elemi rostforrás

Egy adag maracuja körülbelül 2 gramm rostot tartalmaz – ami elég sok egy ilyen kis gyümölcshöz képest.

A rostok fontosak a bélrendszer egészségének megőrzéséhez és a székrekedés megelőzéséhez, mégis a legtöbb ember nem fogyaszt belőlük eleget.

Az oldható rostok segítenek lassítani az étel emésztését, ami megakadályozhatja a vércukorszint megugrását.

A magas rosttartalmú étrend a betegségek, köztük a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható.

A maracuja kivonat csökkentheti a gyulladást

A passiógyümölcs héjának magas antioxidáns-tartalma erős gyulladáscsökkentő hatást biztosíthat, ha kiegészítőként fogyasztják.

Egy kis tanulmány négy héten keresztül vizsgálta a lila maracuja hatását az asztma tüneteire.

A kiegészítőt szedő csoportban csökkent a sípoló légzés, a köhögés és a légszomj.

Egy másik, térdízületi gyulladásban szenvedő embereken végzett vizsgálatban a héjakivonatot szedők kevesebb fájdalmat és merevséget jelentettek az ízületeikben, mint azok, akik nem szedték a kiegészítőt.

Azonban az antioxidánsok gyulladásra és fájdalomra gyakorolt hatása az osteoarthritisben szenvedőknél még mindig nem egyértelmű, és további kutatásokra van szükség.

A maracuja lehetséges mellékhatásai

A passiógyümölcs a legtöbb ember számára teljesen biztonságos, de néhány embernél előfordul allergia.

Úgy tűnik, hogy a latexallergiások vannak leginkább kitéve a maracuja-allergia kockázatának.

Ennek oka, hogy a gyümölcsben található növényi fehérjék némelyike hasonló szerkezetű, mint a latexfehérjék, amelyek egyes embereknél allergiás reakciót válthatnak ki.

A lila maracuja héja cianogén glikozidoknak nevezett vegyi anyagokat is tartalmazhat. Ezek enzimekkel egyesülve a mérgező cianidot alkothatják, és nagy mennyiségben potenciálisan mérgezőek.

Azonban a gyümölcs kemény külső héját azonban általában nem fogyasztják, és általában ehetetlennek tartják.

Hogyan kell enni a maracuját?

Ahhoz, hogy ezt a trópusi gyümölcsöt megfelelőn fogyassza, fel kell szeletelnie vagy fel kell tépnie a héját, hogy felfedje a színes, lédús gyümölcshúst és a magokat.

A magok ehetők, így a gyümölcshússal és a levével együtt fogyaszthatók.

A héjat a hústól elválasztó fehér réteg is ehető, de a legtöbb ember nem eszi meg, mivel nagyon keserű.

A golgotagyümölcs rendkívül sokoldalúan és sokféleképpen felhasználható. Sokan nyersen élvezik a gyümölcsöt, és egyenesen a héjából eszik, azonban vannak más népszerűbb változatok is a gyümölcs felhasználásának:

  • Italok. Szitán átpréselve levet készíthetünk belőle, amelyet koktélokhoz adhatunk, vagy használhatjuk szörp készítéséhez, hogy ízesítsük a vizet.
  • Desszertek. Gyakran használják sütemények és desszertek, például sajttorta vagy mousse tetejére vagy ízesítésére.
  • Salátákon. Ropogós textúrát és édes ízt adhat a salátáknak.
  • Joghurtokban. Keverje össze natúr joghurttal, hogy finom nassolnivalót készítsen belőle.

Passiócsümölcs – Összefoglaló

Ha tápláló és ízletes nassolnivalót keres, a maracuja remek választás lehet.

Alacsony kalóriatartalma mellett magas a tápanyag-, rost- és antioxidáns-tartalma van – mindezek miatt pedig a maracuja kiváló kiegészítője az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A pióca kezelés hátrányai (ezeket tudnod kell!)

ked dec 20 , 2022
Az orvosi pióca kezelés hátrányai számszerűsítve talán kevésbé szembetűnőbb, mint annak előnyei. Az ókori Egyiptom óta a piócákat az orvostudományban idegrendszeri rendellenességek, fogászati problémák, bőrbetegségek és fertőzések kezelésére használták. Manapság viszont már leginkább a plasztikai sebészetben és más mikrosebészetben használják […]
A pióca kezelés hátrányai (ezeket tudnod kell!)

Ez is érdekelheti