A paradicsom (Solanum lycopersicum) az árvácskák családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos gyümölcs.
Annak ellenére, hogy botanikailag gyümölcs, általában zöldségként fogyasztják és készítik el.
A paradicsom a likopin antioxidáns fő étrendi forrása, amely számos egészségügyi előnnyel, többek között a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkentésével hozható összefüggésbe.
Emellett nagyszerű C-vitamin-, kálium-, folsav- és K-vitaminforrás.
Éretten általában piros, de a paradicsomnak számos színe lehet, többek között sárga, narancssárga, zöld és lila. Ráadásul a paradicsomnak számos alfaja létezik, amelyek különböző formájúak és ízűek.
Tápanyagok
A paradicsom víztartalma 95% körüli. A többi 5% főleg szénhidrátokból és rostokból áll.
100 grammos nyers paradicsom tápanyagtartalma a következő:
- Kalóriák: 18
- Víz: 95%
- Fehérje: 0,9 gramm
- Szénhidrát: 3.9 gramm
- Cukor: 2,6 gramm
- Rost: 1,2 gramm
- Zsír: 0,2 gramm
Szénhidrátok
A szénhidrátok a nyers paradicsom 4%-át teszik ki, ami kevesebb mint 5 gramm szénhidrátot jelent egy közepes méretű (123 gramm) gyümölcs esetében.
A szénhidráttartalom közel 70%-át az egyszerű cukrok, például a glükóz és a fruktóz teszik ki.
Rost
A paradicsom jó rostforrás, egy átlagos méretű paradicsom körülbelül 1,5 grammot tartalmaz.
A paradicsomban található rostok többsége (87%) oldhatatlan, hemicellulóz, cellulóz és lignin formájában.
Vitaminok és ásványi anyagok
A paradicsom számos vitamin és ásványi anyag kiváló forrása:
- C-vitamin. Ez a vitamin alapvető tápanyag és antioxidáns. Egy közepes méretű paradicsom a napi referenciabevitel mintegy 28%-át képes biztosítani.
- Kálium. Az alapvető ásványi anyag, a kálium jótékonyan hat a vérnyomás szabályozására és a szívbetegségek megelőzésére.
- K1-vitamin. A filokinon néven is ismert K-vitamin fontos a véralvadás és a csontok egészségének megőrzése szempontjából.
- Folsav (B9-vitamin). A B-vitaminok egyike, a folsav fontos a normális szövetnövekedéshez és a sejtműködéshez. Különösen fontos a terhes nők számára.
Egyéb növényi vegyületek
A paradicsom vitamin- és növényi vegyületek tartalma fajtánként és az érettség függvényében nagymértékben eltérhet.
A paradicsom fő növényi vegyületei a következők:
- Likopin. Vörös színezék és antioxidáns, továbbá a likopint széles körben tanulmányozták jótékony egészségügyi hatásai miatt.
- Béta-karotin. Az antioxidáns, amely gyakran sárga vagy narancssárga árnyalatot ad az ételeknek, a béta-karotin A-vitaminná alakul át a szervezetben.
- Naringenin. A paradicsom héjában található flavonoidról kimutatták, hogy egerekben csökkenti a gyulladást és védelmet nyújt különböző betegségekkel szemben.
- Klorogénsav. Az erős antioxidáns vegyület, a klorogénsav csökkentheti a vérnyomást azoknál, akiknél magas a szintje.
A klorofillok és a karotinoidok, például a likopin felelősek a paradicsom gazdag színéért.
Amikor az érési folyamat megkezdődik, a klorofill (zöld) lebomlik, és karotinoidok (piros) szintetizálódnak.
Likopin
A likopin – az érett paradicsomban a legnagyobb mennyiségben előforduló karotinoid – különösen figyelemre méltó, ha a gyümölcs növényi vegyületeiről van szó.
A legnagyobb koncentrációban a héjban található.
Általában minél pirosabb a paradicsom, annál több benne a likopin.
A paradicsomtermékek – például a ketchup, a paradicsomlé, a paradicsompüré és a paradicsomszószok – a nyugati étrendben a likopin leggazdagabb étrendi forrásai, az Egyesült Államokban az étrendi likopin több mint 80%-át adják.
A feldolgozott paradicsomtermékekben a likopin mennyisége grammonként gyakran sokkal magasabb, mint a friss paradicsomban.
A ketchup például 10-14 mg likopint tartalmaz 100 grammonként, míg egy kis friss paradicsom, ami szintén 100 gramm csak 1-8 mg-ot.
Ne feledje azonban, hogy a ketchupot gyakran nagyon kis mennyiségben fogyasztják. Így könnyebb lehet növelni a likopinbevitelt a feldolgozatlan paradicsom fogyasztásával – amely sokkal kevesebb cukrot is tartalmaz, mint a ketchup.
Az Ön étrendjében található egyéb élelmiszerek nagymértékben befolyásolhatják a likopin felszívódását. Ha ezt a növényi vegyületet zsírforrással együtt fogyasztjuk, az akár négyszeresére is növelheti a felszívódást.
A likopint azonban nem mindenki számára szívódik fel ugyanolyan gyorsan.
Bár a feldolgozott paradicsomtermékek likopintartalma magasabb, mégis ajánlott a friss, egész paradicsom fogyasztása, amikor csak lehetséges.

A paradicsom egészségügyi hatása
A paradicsom és a paradicsomalapú termékek fogyasztása összefüggésbe hozható a bőr egészségének javulásával, valamint a szívbetegségek és a rák alacsonyabb kockázatával.
Szív egészsége
A szívbetegség – beleértve a szívrohamot és a stroke-ot – a világon a leggyakoribb halálok.
Egy középkorú férfiak körében végzett vizsgálat a likopin és a béta-karotin alacsony szintjét a szívroham és a stroke fokozott kockázatával hozta összefüggésbe.
A klinikai vizsgálatokból származó egyre több bizonyíték utal arra, hogy a likopin pótlása segíthet az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentésében.
A paradicsomtermékekkel végzett klinikai vizsgálatok a gyulladás és az oxidatív stressz elleni előnyökre utalnak.
Emellett védőhatást fejtenek ki az erek belső rétegére, és csökkenthetik a vérrögképződés kockázatát.
A rák megelőzése
A rák olyan abnormális sejtek ellenőrizetlen növekedése, amelyek túlterjednek a normális határaikon, és gyakran a test más részeibe is behatolnak.
Megfigyelési tanulmányok összefüggést állapítottak meg a paradicsom – valamint a paradicsomtermékek – és a prosztata-, tüdő- és gyomorrák kevesebb előfordulása között.
Bár a magas likopintartalom vélhetően a felelős, azonban több humán kutatás szükséges ezen előnyök okának megerősítéséhez.
Egy nőkön végzett vizsgálat szerint a karotinoidok magas koncentrációja – amelyek nagy mennyiségben találhatók a paradicsomban – védelmet nyújthat a mellrák ellen.
A bőr egészsége
A paradicsom jótékonyan hat a bőr egészségére.
A likopinban és más növényi vegyületekben gazdag paradicsomalapú élelmiszerek védelmet nyújthatnak a leégés ellen.
Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik 10 héten keresztül naponta 40 gramm paradicsompürét fogyasztottak olívaolajjal – amely 16 mg likopint tartalmazott -, 40%-kal kevesebb leégést tapasztaltak a napon.
Kereskedelmi érlelési folyamat
Amikor a paradicsom érni kezd, egy etilén nevű gáznemű hormont termel.
A kereskedelemi céllal termesztett paradicsomot még zöld és éretlen állapotban szedik le és szállítják. Az élelmiszeripari vállalatok mesterséges etiléngázzal permetezik őket, hogy eladás előtt pirosra érjenek.
Ez a folyamat gátolja a természetes íz kialakulását, és íztelen paradicsomot eredményezhet.
Ezért a házilag termesztett paradicsomnak jobb íze lehet, mert ebben az esetben természetes módon érik meg a gyümölcs.
Mellékhatások
A paradicsom általában jól tolerálható az emberi szervezet számára és a paradicsomallergia nagyon ritka.
Allergia
Bár a paradicsomallergia ritka, a fűpollenre allergiás emberek nagyobb valószínűséggel lesznek allergiásak a paradicsomra.
Ezt az állapotot pollen-élelmiszerallergia szindrómának vagy szájüregi allergia szindrómának nevezik.
A szájüregi allergia szindrómában az immunrendszer megtámadja a pollenekhez hasonló gyümölcs- és zöldségfehérjéket, ami olyan allergiás reakciókhoz vezet, mint a száj viszketése, torokkaparás vagy a száj és a torok duzzanata.
A latexallergiás emberek keresztreaktivitást tapasztalhatnak a paradicsommal szemben is.
Összefoglaló
A paradicsom lédús és édes, tele van antioxidánsokkal, valamint számos betegség ellen segíthet.
Különösen magas a likopintartalmuk, amely növényi vegyületet a szív egészségének javulásához, a rák megelőzéséhez és a leégés elleni védelemhez kapcsolják.
A paradicsom értékes része lehet az egészséges táplálkozásnak.