Paradicsom – Tápanyagok és egészségügyi hatások

A paradicsom (Solanum lycopersicum) az árvácskák családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos gyümölcs.

Annak ellenére, hogy botanikailag gyümölcs, általában zöldségként fogyasztják és készítik el.

A paradicsom a likopin antioxidáns fő étrendi forrása, amely számos egészségügyi előnnyel, többek között a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkentésével hozható összefüggésbe.

Emellett nagyszerű C-vitamin-, kálium-, folsav- és K-vitaminforrás.

Éretten általában piros, de a paradicsomnak számos színe lehet, többek között sárga, narancssárga, zöld és lila. Ráadásul a paradicsomnak számos alfaja létezik, amelyek különböző formájúak és ízűek.

Tápanyagok

A paradicsom víztartalma 95% körüli. A többi 5% főleg szénhidrátokból és rostokból áll.

100 grammos nyers paradicsom tápanyagtartalma a következő:

  • Kalóriák: 18
  • Víz: 95%
  • Fehérje: 0,9 gramm
  • Szénhidrát: 3.9 gramm
  • Cukor: 2,6 gramm
  • Rost: 1,2 gramm
  • Zsír: 0,2 gramm

Szénhidrátok

A szénhidrátok a nyers paradicsom 4%-át teszik ki, ami kevesebb mint 5 gramm szénhidrátot jelent egy közepes méretű (123 gramm) gyümölcs esetében.

A szénhidráttartalom közel 70%-át az egyszerű cukrok, például a glükóz és a fruktóz teszik ki.

Rost

A paradicsom jó rostforrás, egy átlagos méretű paradicsom körülbelül 1,5 grammot tartalmaz.

A paradicsomban található rostok többsége (87%) oldhatatlan, hemicellulóz, cellulóz és lignin formájában.

Vitaminok és ásványi anyagok

A paradicsom számos vitamin és ásványi anyag kiváló forrása:

  • C-vitamin. Ez a vitamin alapvető tápanyag és antioxidáns. Egy közepes méretű paradicsom a napi referenciabevitel mintegy 28%-át képes biztosítani.
  • Kálium. Az alapvető ásványi anyag, a kálium jótékonyan hat a vérnyomás szabályozására és a szívbetegségek megelőzésére.
  • K1-vitamin. A filokinon néven is ismert K-vitamin fontos a véralvadás és a csontok egészségének megőrzése szempontjából.
  • Folsav (B9-vitamin). A B-vitaminok egyike, a folsav fontos a normális szövetnövekedéshez és a sejtműködéshez. Különösen fontos a terhes nők számára.

Egyéb növényi vegyületek

A paradicsom vitamin- és növényi vegyületek tartalma fajtánként és az érettség függvényében nagymértékben eltérhet.

A paradicsom fő növényi vegyületei a következők:

  • Likopin. Vörös színezék és antioxidáns, továbbá a likopint széles körben tanulmányozták jótékony egészségügyi hatásai miatt.
  • Béta-karotin. Az antioxidáns, amely gyakran sárga vagy narancssárga árnyalatot ad az ételeknek, a béta-karotin A-vitaminná alakul át a szervezetben.
  • Naringenin. A paradicsom héjában található flavonoidról kimutatták, hogy egerekben csökkenti a gyulladást és védelmet nyújt különböző betegségekkel szemben.
  • Klorogénsav. Az erős antioxidáns vegyület, a klorogénsav csökkentheti a vérnyomást azoknál, akiknél magas a szintje.

A klorofillok és a karotinoidok, például a likopin felelősek a paradicsom gazdag színéért.

Amikor az érési folyamat megkezdődik, a klorofill (zöld) lebomlik, és karotinoidok (piros) szintetizálódnak.

Likopin

A likopin – az érett paradicsomban a legnagyobb mennyiségben előforduló karotinoid – különösen figyelemre méltó, ha a gyümölcs növényi vegyületeiről van szó.

A legnagyobb koncentrációban a héjban található.

Általában minél pirosabb a paradicsom, annál több benne a likopin.

A paradicsomtermékek – például a ketchup, a paradicsomlé, a paradicsompüré és a paradicsomszószok – a nyugati étrendben a likopin leggazdagabb étrendi forrásai, az Egyesült Államokban az étrendi likopin több mint 80%-át adják.

A feldolgozott paradicsomtermékekben a likopin mennyisége grammonként gyakran sokkal magasabb, mint a friss paradicsomban.

A ketchup például 10-14 mg likopint tartalmaz 100 grammonként, míg egy kis friss paradicsom, ami szintén 100 gramm csak 1-8 mg-ot.

Ne feledje azonban, hogy a ketchupot gyakran nagyon kis mennyiségben fogyasztják. Így könnyebb lehet növelni a likopinbevitelt a feldolgozatlan paradicsom fogyasztásával – amely sokkal kevesebb cukrot is tartalmaz, mint a ketchup.

Az Ön étrendjében található egyéb élelmiszerek nagymértékben befolyásolhatják a likopin felszívódását. Ha ezt a növényi vegyületet zsírforrással együtt fogyasztjuk, az akár négyszeresére is növelheti a felszívódást.

A likopint azonban nem mindenki számára szívódik fel ugyanolyan gyorsan.

Bár a feldolgozott paradicsomtermékek likopintartalma magasabb, mégis ajánlott a friss, egész paradicsom fogyasztása, amikor csak lehetséges.

paradicsom
A paradicsom valójában gyümölcsnek minősül

A paradicsom egészségügyi hatása

A paradicsom és a paradicsomalapú termékek fogyasztása összefüggésbe hozható a bőr egészségének javulásával, valamint a szívbetegségek és a rák alacsonyabb kockázatával.

Szív egészsége

A szívbetegség – beleértve a szívrohamot és a stroke-ot – a világon a leggyakoribb halálok.

Egy középkorú férfiak körében végzett vizsgálat a likopin és a béta-karotin alacsony szintjét a szívroham és a stroke fokozott kockázatával hozta összefüggésbe.

A klinikai vizsgálatokból származó egyre több bizonyíték utal arra, hogy a likopin pótlása segíthet az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentésében.

A paradicsomtermékekkel végzett klinikai vizsgálatok a gyulladás és az oxidatív stressz elleni előnyökre utalnak.

Emellett védőhatást fejtenek ki az erek belső rétegére, és csökkenthetik a vérrögképződés kockázatát.

A rák megelőzése

A rák olyan abnormális sejtek ellenőrizetlen növekedése, amelyek túlterjednek a normális határaikon, és gyakran a test más részeibe is behatolnak.

Megfigyelési tanulmányok összefüggést állapítottak meg a paradicsom – valamint a paradicsomtermékek – és a prosztata-, tüdő- és gyomorrák kevesebb előfordulása között.

Bár a magas likopintartalom vélhetően a felelős, azonban több humán kutatás szükséges ezen előnyök okának megerősítéséhez.

Egy nőkön végzett vizsgálat szerint a karotinoidok magas koncentrációja – amelyek nagy mennyiségben találhatók a paradicsomban – védelmet nyújthat a mellrák ellen.

A bőr egészsége

A paradicsom jótékonyan hat a bőr egészségére.

A likopinban és más növényi vegyületekben gazdag paradicsomalapú élelmiszerek védelmet nyújthatnak a leégés ellen.

Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik 10 héten keresztül naponta 40 gramm paradicsompürét fogyasztottak olívaolajjal – amely 16 mg likopint tartalmazott -, 40%-kal kevesebb leégést tapasztaltak a napon.

Kereskedelmi érlelési folyamat

Amikor a paradicsom érni kezd, egy etilén nevű gáznemű hormont termel.

A kereskedelemi céllal termesztett paradicsomot még zöld és éretlen állapotban szedik le és szállítják. Az élelmiszeripari vállalatok mesterséges etiléngázzal permetezik őket, hogy eladás előtt pirosra érjenek.

Ez a folyamat gátolja a természetes íz kialakulását, és íztelen paradicsomot eredményezhet.

Ezért a házilag termesztett paradicsomnak jobb íze lehet, mert ebben az esetben természetes módon érik meg a gyümölcs.

Mellékhatások

A paradicsom általában jól tolerálható az emberi szervezet számára és a paradicsomallergia nagyon ritka.

Allergia

Bár a paradicsomallergia ritka, a fűpollenre allergiás emberek nagyobb valószínűséggel lesznek allergiásak a paradicsomra.

Ezt az állapotot pollen-élelmiszerallergia szindrómának vagy szájüregi allergia szindrómának nevezik.

A szájüregi allergia szindrómában az immunrendszer megtámadja a pollenekhez hasonló gyümölcs- és zöldségfehérjéket, ami olyan allergiás reakciókhoz vezet, mint a száj viszketése, torokkaparás vagy a száj és a torok duzzanata.

A latexallergiás emberek keresztreaktivitást tapasztalhatnak a paradicsommal szemben is.

Összefoglaló

A paradicsom lédús és édes, tele van antioxidánsokkal, valamint számos betegség ellen segíthet.

Különösen magas a likopintartalmuk, amely növényi vegyületet a szív egészségének javulásához, a rák megelőzéséhez és a leégés elleni védelemhez kapcsolják.

A paradicsom értékes része lehet az egészséges táplálkozásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>Állkapocs kattogás – mitől alakul ki?</strong>

hét jan 2 , 2023
Az állkapocs kattogás gyakran járhat állkapocsfájdalommal és kellemetlen érzéssel. A folyamat során hallható, ahogy az állkapocs kattog vagy csattog, valamint érzékelhető, hogy nehezen mozgatható maga az állkapocs. Azonban az állkapocs kattogás önmagában nem von maga után egészségügyi problémákat. Például akkor […]
Állkapocs kattogás – mitől alakul ki?

Ez is érdekelheti