Palástfű tea hatása – Egészségügyi előnyök és felhasználás

Az utóbbi években a tudományos közösség is érdeklődést mutat a palástfű tea hatása és lehetséges egészségügyi előnyei iránt. Ezt pedig már pedig tudományos vizsgálatokkal is alátámasztották.

Az európai nők évszázadok óta használják a palástfű teát – az Alchemilla vulgaris vagy rokon fajok szárított leveleinek áztatásával készült koffeinmentes gyógyital – menstruációs görcsök enyhítésére és torokfájás kezelésére. Az arab országokban ezt az antioxidánsokban gazdag gyógynövényteát hagyományosan a fogyás elősegítésére, valamint a gyulladás és a gyomor-bélrendszeri fájdalom csökkentésére használják.

A következő cikkben megismerheti a palástfű tea jótékony hatásait.

Palástfű tea hatása – A fogyás elősegítője

Az arab országokban a palástfű leveleit hagyományosan természetes fogyókúrás segédeszközként használják. Ennek a növénynek a fogyást elősegítő gyógynövényként való hírneve és három másik, állítólagos fogyást elősegítő gyógynövény hírneve miatt egy kutatócsoport tanulmányt végzett. A tanulmányban 66 túlsúlyos és elhízott önkéntesnél vizsgálja a palástfű, kömény, lómenta és olajfalevél kivonatát tartalmazó gyógynövénykeverék hatását.

Korábban kimutatták, hogy a palástfű és az olajfalevél kivonatai növelik az alapvető anyagcserét (ami a fokozott zsírégetésre utal), míg a mentát és a köményt évszázadok óta használják az étvágy elnyomására és az emésztőenzimek serkentésére. A 3 hónapos vizsgálati időszak alatt az önkéntesek fokozatos és jelentős fogyást tapasztaltak, ami arra utal, hogy a készítményben szereplő növényi kivonatok közül egy vagy több valóban fogyást elősegítő tulajdonságokkal rendelkezik.

Palástfű tea hatása – A köhögés ellenszere

A forró italok, például a gyógytea, fontos részét képezik a megfázás megelőzését célzó étrendnek. Egy tanulmányban a Cardiffi Egyetem tudóscsoportja felfedezte, hogy egy alma- és feketeribizlilevet tartalmazó forró ital fogyasztása azonnal csökkentette a nátha tüneteit, például a torokfájást, orrfolyást, köhögést és tüsszögést. Ezek a hatások nem voltak megfigyelhetők, amikor ugyanezt a gyümölcslé-keveréket szobahőmérsékleten fogyasztották, ami arra utal, hogy ebben az esetben pusztán az ital hőmérséklete tette hatásossá azt a nátha tünetei ellen.

A népi gyógyászatban a palástfű teát torokfájás ellen használták, és a Cardiffi Egyetem tanulmányának eredményeit figyelembe véve észszerűnek tűnik feltételezni, hogy a ez a tea valóban segíthet a megfázás tüneteinek, például a torokfájásnak vagy a köhögésnek az enyhítésében, egyszerűen a magas hőmérséklete miatt. Az új bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy a palástfű tea hatása olyan torokfájás elleni tulajdonságokkal is rendelkezhet, amelyek nem kapcsolódnak e gyógynövénytea hőmérsékletéhez.

A Drug Discoveries & Therapeutics című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az Alchemilla mollisból (a palástfű számos fajtája közül az egyik) származó kivonat gátló hatással rendelkezik az influenza A vírus több altípusával (H1N1, H3N2 és H5N2) szemben. A palástfű kivonatról az is kiderült, hogy fokozza a zanamivir, az influenza (influenza A és B típus) kezelésére használt vényköteles gyógyszer gátló hatását.

Tipp: A maximális előnyök elérése érdekében édesítse a palástfű teát köhögéscsillapító hajdina mézzel.

palástfű tea hatása
A palástfű (Alchemilla vulgaris)

Palástfű – erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező gyógynövény

A palástfű tea fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy az antioxidáns-szintet magasan tartsa, miközben koffeinmentes forró italt iszik. A Phytotherapy Research című folyóirat 2006. novemberi számában megjelent bolgár tanulmány szerint a szárított palástfű levelek forró vízben való áztatásával készült főzetnek volt a legerősebb antioxidáns aktivitása a vizsgált gyógynövényteák közül, az ABTS-módszerrel meghatározottak szerint. Ebben a tanulmányban 23 gyógynövény, köztük a körömvirág virágai, a borbolya, a vadzeller, a tárkony, a fekete áfonya, a fodormenta és a bazsalikom leveleinek antioxidáns aktivitását vizsgálták.

Hagyományos felhasználás (a menstruációs görcsök megelőzésén túl)

Ha megkérdez egy gyógynövényszakértőt a palástfű tea hatása és egészségügyi előnyei tekintetében, valószínűleg hallani fog valamit a használatáról, mint a menstruációs problémák vagy más, a nőket érintő hormonfüggő állapotok természetes gyógymódjáról. A gyógynövénytanban a palástfüvet általában a menstruációs görcsök, a túlzott menstruációs vérzés, az endometriózis és a méh mióma megelőzésére és kezelésére használják.

A gyógynövényes és népi gyógymódok hívei a palástfű teát izomgörcsök, hasmenés, hányinger és bizonyos gyomor-bélrendszeri rendellenességek esetén is ajánlják. Jelenleg azonban nincs tudományos bizonyíték e hagyományos felhasználási módok alátámasztására.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Spenót hatása - 4 tulajdonsága, amit muszáj megismerni

ked nov 1 , 2022
A spenót egy Perzsiából származó leveles zöldség. Az amarántok családjába tartozik, rokona a cékla és a quinoa. Rendkívül egészséges zöldségnek tartják, hiszen a spenót hatása a szervezetre a tudomány számára sem ismeretlen: tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek nagyon hasznosak. […]
Spenót hatása - 4 tulajdonsága, amit muszáj megismerni

Ez is érdekelheti