A kollagén egy olyan fehérje, amely az egészséges ízületekért és a bőr rugalmasságáért felelős. A csontokban, izmokban és a vérben található, valamint a bőr háromnegyedét és a test fehérjéinek egyharmadát teszi ki.
Ahogy öregszik, a meglévő kollagén lebomlik, és a szervezet egyre nehezebben tud új kollagént termelni. Ennek eredményeképpen sokan fordulnak a táplálékkiegészítőkhöz. Ezek a kiegészítők általában porok, bár kaphatók kapszulás vagy folyékony kivitelben.
A kollagén a szervezetben természetes módon is termelődik az aminosavak, az élelmiszerekben található fehérjék építőköveinek kombinálásával. Az előállításához a szervezetnek a következőkre van szüksége:
- Prolin: megtalálható a tojásfehérjében, tejtermékekben, káposztában, gombában és spárgában.
- Glicin: benne van a sertésbőrben, csirkebőrben és zselatinban, valamint számos más fehérjében gazdag élelmiszerben.
- C-vitamin: ami megtalálható a citrusfélékben és a paprikában.
- Cink: megtalálható a marhahúsban, bárányhúsban, sertéshúsban, kagylófélékben, csicseriborsóban, lencsében, babban, tejben, sajtban, valamint különböző diófélékben és magvakban.
- Réz: benne a szervhúsokban, a kakaóporban, a kesudióban, a szezámmagban és a lencsében.
Táplálkozási információk
Tizennégy gramm kollagén peptid (kiegészítő gyártóként eltérhet) tartalmaz:
- Kalóriák: 50
- Fehérje: 12 gramm
- Zsír: 0 gramm
- Szénhidrátok: 0 gramm
- Rost: 0 gramm
- Cukor: 0 gramm
Ugyanez a mennyiségű kollagénpeptid 29 milligramm kalciumot, 44,9 milligramm nátriumot és 0,98 milligramm káliumot is tartalmaz.
A kollagén kiegészítők lehetséges egészségügyi előnyei
Mivel testünk számos kritikus részét alkotja, a kollagén nem csak hasznos, hanem elengedhetetlen a jó egészség megőrzéséhez. A táplálékkiegészítők előnyei azonban még mindig vitatottak. Bár ésszerű bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy segítenek a bőr hidratáltságának fenntartásában és az osteoarthritis fájdalmának enyhítésében, azonban több kutatásra van szükség a kevésbé jól ismert előnyök, például a vérnyomás és a vércukorszint csökkentése terén.
Íme néhány gyakran említett előnye a kollagén-kiegészítőknek:
Erősebb csontok
Az életkor előrehaladtával csontjai kevésbé sűrűvé és törékennyé válnak, könnyebben törnek el, és hosszabb ideig tart a gyógyulásuk. Tanulmányok kimutatták, hogy a napi kollagén-kiegészítők segíthetnek a csontok sűrűbbé tételében, lelassítva a csontokat törékennyé tevő öregedési folyamatot, és segítve a szervezetet az új csontok termelődésében.
A bőr rugalmassága és hidratálása
A szájon át bevehető kollagén-kiegészítők bizonyítottan javítják a bőr hidratáltságát és rugalmasságát az idősebb emberek esetében. Továbbá segíthetnek a ráncok enyhítésében is.
Vastagabb, sűrűbb haj
Míg a férfiak közül többen kopaszodnak meg, sok nőnél is előfordul a hajhullás vagy a haj elvékonyodása az életkor előrehaladtával. Egy tanulmányban a ritkuló hajú nők egy csoportja jelentős növekedést tapasztalt hajuk mennyiségében, fejbőrük fedettségében miközben naponta kollagén-kiegészítőket szedtek.
Egészségesebb körmök
Egyesek körme könnyebben törik, mint másoké, és nem nő olyan gyorsan. Egy nők egy csoportján végzett vizsgálat gyorsabb körömnövekedést és kevesebb törött vagy letört körmöt mutatott ki mindössze négy hét napi kollagén-kiegészítés után.
Csökkentett osteoarthritis fájdalom
A térdízületi gyulladásban szenvedők számára a szájon át bevehető kollagén-kiegészítők enyhe fájdalomcsillapítóként hathatnak és javíthatják az ízületi funkciókat. A napi kezelés körülbelül három-öt hónapig tarthat, amíg ezeket a javulásokat észlelheti.
Megnövekedett izomtömeg
A kollagénpeptid-kiegészítők és az erőnléti edzés kombinációja potenciálisan segíthet az izomtömeg és az erő növelésében.
A kollagén-kiegészítők lehetséges kockázatai
A kollagén-kiegészítők mellékhatásai ritkák. Ha Ön terhes vagy szoptat, akkor egyelőre tartózkodjon ezek szedésétől, mivel még nincs elég kutatás ahhoz, hogy következtetéseket vonhassunk le a biztonságosságukról.
Egészségesebb alternatívák
A kollagén-kiegészítők hatásait továbbra is kutatják és vitatják. A kiegészítők megvásárlása mellett dönthet úgyis, hogy segíthet a szervezetének több kollagént előállítani természetes úton, ha gondoskodik arról, hogy étrendje tele legyen egészséges élelmiszerekkel.
A kollagén előállításához a szervezet a glicin és a prolin aminosavakat más aminosavakkal, köztük C-vitaminnal, cinkkel és rézzel együtt helyezi el. Segíthet a szervezetének a fokozotabb előállításában, ha sok glicinben és prolinban gazdag ételt fogyaszt, például csirkét, marhahúst, halat, tejterméket, tojást és babot. A C-vitamin, a cink és a réz érdekében olyan ételeket is fogyasszon, mint a citrusfélék, a paradicsom, a leveles zöldségek, a kagylók, a diófélék és a teljes kiőrlésű gabonafélék.