Miért érdemes egész citromot fogyasztani? Ha Te is a citromnak csak a levét használod, akkor a citrom legerőteljesebb részeit dobd el. Tudtad, hogy a külső héj, a fehér hártya és akár a magok is tízszer több tápanyagot tartalmaznak, mint maga a leve? Most részletesen bemutatjuk, hogy a citrom kevésbé ismert részei, hogyan támogatják a bőr simaságát, védik az ereket, és erőteljes antioxidánsokat biztosítanak az általános egészséged megőrzéséhez.
Először is fontos tisztáznunk, hogy hogyan is érdemes citromot fogyasztanunk, ha szeretnénk, hogy minden tápanyagot megkapjunk, ami benne megtalálható a maximális hatás érdekében. A legegyszerűbb megoldás, ha bio citromot felvágsz nagyobb darabokra, anélkül, hogy megszabadulnál a citromos további részeitől. Tedd ezeket egy turmixgépbe egy pohár hideg vízzel és egy marék bogyóval kombinálva, végül pedig édesítsd maximum10 csepp folyékony sztíviával. Végül turmixold össze a hozzávalókat, addig, amíg teljesen fel nem oldódnak. Ez a módszer segít semlegesíteni a héj keserűségét, miközben a szervezeted hozzáférést kap az összes citromtápanyaghoz, nemcsak a levéhez. Ajánlom, hogy ezt reggel, üres gyomorral fogyaszd, a legjobb felszívódás érdekében.
Most, hogy áttekintettük, hogyan is érdemes elkészítened a citromot jogosa merülhet fel benned a kérdés, hogy miért is fogyaszd minden egyes részét? Nos, elsősorban azért, mert ez erősítheti az artériákat és a vénákat. A legtöbben tudják, hogy a citrom levében található C-vitamin segít védeni az ereket, megelőzni az ínyvérzést, a zúzódásokat és a gyenge kapillárisokat. De a valódi erő a héjban és a fehér hártyában rejlik, amelyek két ritkán emlegetett vegyületet tartalmaznak, a heszperidint és diozmint. Ezek természetes citrus bioflavonoidok, amelyek a C-vitaminnal együtt dolgoznak, hogy apró szivárgásokat zárjanak el az erekben, így megelőzve a mikroszkopikus károsodásokat az artériák belső falán, mielőtt plakk képződne. Azáltal, hogy az egész citromot eszed, sok plusz védelmet nyersz, ami bőségesen túlmutat kizárólagos C-vitamin tartalmán.
Továbbá ezek a vegyületek fontosok a kollagén szintézise szempontjából is, mivel erős antioxidánsok, amelyek segítenek megelőzni a kollagén lebomlását az életkor előrehaladtával – a bőrödben, az artériákban, a szemedben, az ízületeidben és így tovább. Ellentétben az aszkorbinsav-kiegészítőkkel, amelyeket a boltban vagy a gyógyszertárban vásárolhatsz, az egész citrom tartalmaz egy rézformát, a tirozinázt, amely aktiválja a C-vitamint, és létfontosságú ahhoz, hogy a szervezeted több kollagént építsen fel. Ezt úgy kell elképzelned, mint egy keretet, ami különböző szöveteket és szerveket tart egyben. Ez többek között összefügg az egészséges idegekkel is. Például magas vércukorszint vagy diabétesz esetén az idegkárosodás gyakori, mert a vérben lévő extra cukor oxidatív károsodást okoz az erekben, amelyek az idegeket táplálják. Az egész citromban megtalálható jótékony hatású antioxidánsok segíthetnek, hogy ezek az idegek megkapják a szükséges táplálékot, és egészségesek maradjanak, védve az ereket, amelyek vérellátást biztosítanak.
Egy másik előnye az egész citrom fogyasztásának, hogy növeli az energiaszintedet. Különösen hatékony lehet a reggeli órákban történő fogyasztása a citromsav tartalma miatt. A szervezet képes a citromsavat citráttá alakítani, ami egy kulcsfontosságú molekula a sejtek számára az energiatermeléshez a mitokondriumokban. Emellett ezek az egészséges savak segítenek megtartani a pH-egyensúlyt a szervezetben és a vérben, lehetővé téve, hogy olyan ásványi anyagok, mint a magnézium és a kálium, megfelelően működjenek, így természetes és tartós energianövekedést biztosítva. Érdekességként megemlíthető, hogy már az 1930-as években azt feltételezték, hogy a magokban és a hártyában található J-faktor támogatja az egészséges tüdőszövetet is.

Most egy másik csodálatos előny következik: az epe támogatása. Ahogy tudod, a teljes citrom rendkívül keserű, ami segíthet az epe termelésének serkentésében a májban. Az epe a szervezetben a vér tisztítására és a nem kívánt anyagok eltávolítására szolgál. A citromsav hígítja az epét, így támogatva az epehólyagot, és segíthet megelőzni a koleszterinből származó köveket, miközben segíti az emésztőrendszert a zsíros ételek lebontásában és a zsírban oldódó tápanyagok felszívásában.
A jó tulajdonságok listája itt még nem ér véget, mivel ez az ital csodálatos hatásokat biztosíthat a veséid számára is. Bizonyos zöldségekből, diófélékből és hüvelyesekből származó oxalátok hozzájárulhatnak vesekő kialakulásához bizonyos embereknél. Jó hír, hogy az egész citromban megtalálható citrátok kötődnek ezekhez az oxalátokhoz, mielőtt komolyabb kárt okozhatnának. Ráadásul a citrátok segítenek a veséknek a húgysav hatékonyabb lebontásában, ez pedig hozzájárulhat a köszvény megelőzéséhez, amely az ízületek gyulladásával járó krónikus állapot, és általában a nagy lábujjban kezdődik.
Végül, de nem utolsósorban az egész citrom fogyasztása még a vérnyomást is támogathatja. A citrom ilyen módon történő elkészítése javítja a véráramlást, így nemcsak a magas vérnyomás ellen segít, hanem azoknak is, akik alacsony vérnyomással küzdenek. A citromban található ásványi anyagok növelik a vér térfogatát, így enyhíthetik a hirtelen felállás vagy ébredés során jelentkező szédülést. Íme egy titok, amit kevesen tudnak. Ha az egész citromból készült italhoz hozzáadsz egy csipet tengeri sót, úgy jelentősen javíthatod, hogy ez a folyadék közvetlenül a sejtekbe jusson, így még erőteljeseb hidratációs és energiát biztosítva. Ha szeretnéd, akkor tehetsz még egy teáskanál almabor ecetet is a keverékbe. Ezeknek az összetevőknek a kombinációja feltölti a szervezeted tápanyagkészletét, így energikusabb és egészségesebb leszel.
Ráadásul a citromhéjat más módon is felhasználhatod, például egy finom reszelővel vékonyan lereszelve. Szórd salátákra, halakra vagy akár joghurtba, így élvezheted az előnyeit az étrendedben. De mindig győződj meg róla, hogy nem viaszolt citromot használsz, és alaposan moss meg minden citromot használat előtt Továbbá javasoljuk, hogy ne pazarold el a felesleges citromhéjakat, hanem szeleteld vékonyra őket, és áztasd be őket egy üveg almaecetbe. Ez az egyszerű praktika megpuhítja a citromhéjat és megőrzi frissességét is, így később salátaöntetekhez vagy köretként is felhasználhatod.
Egy másik kulcsfontosságú előny a mikrobiom támogatása. A teljes citromban található polifenolok és probiotikus törzsek növelhetik a hasznos baktériumok számát a bélben, ezáltal támogatva az immunrendszert, így megvédve testünket a különböző betegségektől. Jó tanács, hogy lehetőség szerint organikus citromot használj, mivel a nem organikus változatokat gyakran permetezik különböző vegyszerekkel, amelyek felszívódnak a gyümölcsbe, és ezek a vegyszerek károsíthatják a szervezetben lévő jó baktériumokat.
Végezetül ejtsünk néhány szót a limeról is. A citrom a világos sárga színű citrusgyümölcs, míg a lime általában kisebb, zöldes, és más az íze is. Bár jellemzően nagyon hasonlóak az előnyeik, a lime magasabb tangeretin és kámfor tartalommal rendelkezik. Ezek a különleges vegyületek friss tanulmányok alapján védelmet biztosíthatnak az agyunk és az idegrendszerünk számára is. Röviden, ha szeretnéd élvezni mindkét gyümölcs jótékony hatásait, úgy mindenképpen érdemes lehet mindkettőt fogyasztanod felváltva.
Te szoktad a citromot egészben fogyasztani? Ha igen, hogyan készíted el?
