Mi az az időszakos böjt és hogyan működik?

Az időszakos böjt óriási figyelmet kapott az elmúlt években és talán az egyik legnépszerűbb fogyókúrás trenddé vált. Elképesztő eredményekről számoltak be azok, akik kipróbálták, azonban az időszakos böjt, jóval több, mint egy újabb diéta. Az evolúció során az élelmiszerek nem voltak mindig olyan formában elérhetőek mint napjainkban, így őseink megtanultak akár napokig ellenni élelem nélkül is.

Jelen kutatások alapján a böjtölés hatására jóval egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak lehetünk, mivel olyan folyamatokat képes beindítani a testünkben, amelyek jótékonyan támogathatják a szervezetünket több szempontból is.

Cikkünkben most bemutatjuk, hogy milyen időszakos böjtölési módszerek léteznek, miket lehet és miket nem fogyasztani, illetve milyen előnyöket és kockázatokat rejthet magában.

1. Az időszakos böjt típusai

Az időszakos böjtnek több féle típusa is létezik. Egyesek akár napokig képesek mellőzni a szilárd ételek fogyasztását, míg mások inkább minden nap tartanak egy rövid böjtperiódust. A legismertebb böjttípusok az alábbiak:

16/8 módszer

A 16/8 módszer nagyon egyszerűen annyit takar, hogy 16 órát böjtölsz és az étkezéseidet egy 8 órás periódusra próbálod korlátozni. Például a reggeli kimaradt, 12-20 óra között étkezel és másnap délig nem fogyasztasz semmit.

Eat-stop-eat

Az eat-stop-eat módszer lényege, hogy egy meghatározott időszakban nem étkezel, majd megtöröd a böjtöt. Jellemzően ez úgy szokott kinézni, hogy heti 1-2 alkalommal beiktatsz 1-1 24 órás böjtöt, majd a hét további napjain kedved szerint eszel ismét.

OMAD

Az OMAD egy angol mozaikszó, ami azt jelenti hogy „One Meal a Day”, azaz napi egy étkezés. Nincs meghatározva mit és mikor eszel a nap folyamán, viszont kizárólag egyszer étkezhetsz. A cél az, hogy ezzel az egy étkezéssel minden szükséges makró tápanyagot bevigyél és legközelebb csak a következő nap fogsz újra étkezni.

2. Az időszakos böjt egészségre gyakorolt hatásai

Az időszakos böjt folyamat nem csupán arról szól, hogy kevesebb kalóriát viszünk be a testünkbe. Több kutatás bebizonyította már, hogy a rendszeres böjtölés számtalan jótékony hatással járhat egészségünkre nézve. Ezek a hatások az alábbiak lehetnek:

Fokozott növekedési hormon termelődés

A böjtnek köszönhetően a testünk módosítja a hormonszinteket, ennek hatására pedig a zsírsejtek elérhetőbbé válnak. Ez a módosítás segíti a zsírok energiaként történő hatékonyabb felhasználását, illetve másik további hatása lehet a fokozott növekedési hormon termelés. Sokan úgy gondolják, hogy a böjt hatására izmot veszítenek, azonban ez nem igaz, sőt a megnövekedett növekedési hormonmennyiségnek köszönhetően akár új szintre emelhetjük edzéseink teljesítményét is.

Inzulinszenzitivitás

Az időszakos böjt javítja az inzulinérzékenységet, ami szintén hatékonyabb zsírégetést eredményezhet, illetve csökkentheti a cukorbetegségek kialakulásának kockázatát.

Sejtregeneráció

Amennyiben koplalunk, úgy a testünk beindítja a sejtjavító folyamatot, másnéven autofágia. Az autofágia alatt a sejtjeink megemésztik és eltávolítják a belsejükben felhalmozódó régi, nem működő fehérjéket, helyettük pedig új fehérjék jönnek létre.

Gyulladáscsökkentés

A szervezetünkben számtalan helyen jelentkezhetnek meg különböző gyulladások, amelyek ha túl sokáig állnak fent krónikus gyulladásokká alakulhatnak és súlyos egészségügyi károsodásokat okozhatnak. Az időszakos böjt jelentősen csökkenti az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását, ezáltal pedig időt ad a testünkben a regenerációra, aminek köszönhetően a gyulladások mértéke is csökkenhet.

Mi az az időszakos böjt és hogyan működik
1. kép – Mi az az időszakos böjt és hogyan működik?

Öregedésgátló hatások

A rendszeres étkezések és a különböző egészségtelen élelmiszerek fogyasztása mind-mind hozzájárulhat a felgyorsult öregedési folyamatokhoz. Az időszakos böjt által beindított autofágia folyamata egyfajta belső megújulást biztosít a szervezetünk számára, aminek köszönhetően tovább maradhatunk fiatalosak és energikusak.

Javítja az agyi folyamatokat

Az időszakos böjt hatására a testünkben megnövekedhet az úgynevezett BDNF agyi hormon termelése, ami új idegsejtek növekedését eredményezheti. Ez segítheti az agyunk egészségének a megőrzését, sőt akár védelmet nyújthat a demenciával és az Alzheimer-kórral szemben is.

3. Kérdések az időszakos böjttel kapcsolatban

Az időszakos böjttel kapcsolatban számtalan tévhit terjeng, ami akár a lelkes kezdőket teljesen összezavarhatja, illetve elveheti a kedvüket. Pedig az időszakos böjt végtelen egyszerű, csupán arra kell figyelned, hogy a tervezett időszakban ne fogyassz semmilyen élelmiszert, illetve kerülj bizonyos üdítőket.

A leggyakrabban előforduló kérdések az alábbiak:

Ihatok-e kávét böjt alatt?

Igen, sőt ajánlott is, mivel a kávé csökkentheti az étvágyad, illetve fokozhatja az energiaszinted és éberséged, ami kifejezetten előnyös lehet a böjt alatt. Fontos azonban tudnod, hogy kizárólag a fekete kávé jöhet szóba, semmilyen további ízesítés nem, mivel azonnal tönkre tehetik a böjt által beindított folyamatok.

Mi a helyzet a cukormentes üdítőkkel?

Elsőre azt gondolnád, hogy a cukormentes üdítőitalok beleférnek az időszakos böjt keretibe, azonban sajnos ez nem így van. A cukor mentes üdítőkben megtalálható édesítőszerek hasonlóan működnek a testünkben, mint a cukor, így fogyasztásuk ugyanazokat a folyamatokat indítják be, mintha cukros ételt vagy italt fogyasztanál.

Használhatok-e vitaminokat, táplálékkiegészítőket böjt alatt?

Jelen kutatások alapján semmiképpen sem javasolt táplálékkiegészítőket fogyasztanod böjt alatt. Sajnos gyakran ezek a kiegészítők is tartalmaznak már mesterséges ízfokozókat, cukrokat amikor megtörhetik a böjtöt, illetve vannak olyan kiegészítők is, amelyek jobban felszívódnak akkor, ha valamilyen étkezéssel együtt veszed be őket.

Végezhetek-e edzéseket böjt alatt?

Amennyiben energiaszinted lehetővé teszi, úgy mindenképpen javasoljuk a böjt alatti edzéseket. Az ilyen típusú testmozgások szuper hatékonyak lehetnek a zsírégetés szempontjából, mivel a testünk kénytelen zsírokat használni energiaforrásként. A böjt alatti edzések semmiképpen se legyenek túlzottan megterhelőek, mivel akár szédülést vagy ájulást is okozhatnak.

Mi mást ihatok még vízen kívül?

A hidratálás különösen fontos az időszakos böjt alatt, így a legjobb barátod mindenképpen a víz lesz. A kávén kívül fogyaszthatsz még természetes gyógynövényes teákat, mint a fekete vagy a zöld tea. A gyümölcs teák nem jöhetnek szóba, mivel ezek cukortartalommal rendelkeznek.

Nassolni szabad böjt alatt?

Röviden a válasz: nem. Az időszakos böjt célja az, hogy semmilyen élelmiszert ne fogyassz egy bizonyos periódusban, ez alól nincsen semmilyen kivétel.

Hogyan törjem meg a böjtöt?

Sokan abba a hibába esnek, hogy úgy gondolják, ha befejezték a böjtöt akkor azonnal megehetnek bármit, bármekkora mennyiségben. Ha szeretnéd a böjtöt egészségesen megtörni, úgy javasoljuk, hogy fogyassz valamilyen alacsony kalóriatartalmú, zöldségekben gazdag fogást. Ez segíthet az emésztőrendszerednek gyorsabban visszaállni a korábban normálisnak számító működésedhez, illetve nem is fogod túlterhelni.

Vannak az időszakos böjtnek mellékhatásai?

Jelen kutatások alapján az időszakos böjt nem jár mellékhatásokkal, azonban a böjt alatt tapasztalhatsz fejfájást, emésztési és alvási zavarokat, kellemetlen szájszagot, illetve fáradtságot és hidegrázást. Ezek a tünetek a változatosan jelentkezhetnek, valamelyik már a böjt elején megjelenik, míg valamelyik csak később. Jó hír, hogy ahogyan egyre többet böjtölsz, úgy a tested is megszokja ezt az állapotot, így ezeknek a tüneteknek a nagy része eltűnhet.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az időszakos böjt egy rendkívül egyszerű, ámbár nagyon hatásos módszer, ami nem csak súlycsökkenést eredményezhet, de még a szervezetünket is erősebbé teheti. Mindenkinek javasoljuk kipróbálását, azonban ha valamilyen alapbetegséggel rendelkezel, úgy mindenképpen keresd fel háziorvosodat első időszakos böjtöd kipróbálása előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A fekete berkenye hatása – így támogathatja az egészséged!

ked jún 11 , 2024
Vajon hogyan nyilvánulhat meg a fekete berkenye hatása egészségünk tekintetében? A fekete berkenye, botanikai nevén Sambucus nigra, egy különleges és sokoldalú növény, melynek történelme évszázadokra nyúlik vissza, és számos kultúrában fontos szerepet tölt be. Gyakran a népi gyógyászat és a […]
A fekete berkenye hatása – így támogathatja az egészséged!

Ez is érdekelheti