A mezei zsurló egészségügyi hatásai és alkalmazása

A mezei zsurló egy különleges gyógynövény, amelyet hagyományosan számos egészségjavító hatása miatt használnak. A lehetséges hatásai közé tartozik a haj, a bőr és a köröm egészségének javítása, azonban sajnos jelenleg igen korlátozott tudományos bizonyítékok támasztják alá ezeket a hatásokat. A zsurlót már a görög és római birodalom idején is rendszeresen alkalmazták jótékony tulajdonságai miatt.

Úgy gondolják, hogy számos gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik, és hagyományosan sebek kezelésére alkalmazzák, illetve a bőr, a haj és a csontok egészségének javítására valamint különféle egyéb egészségügyi állapotok orvoslásaként.

Cikkünkben most bemutatjuk a mezeti zsurló jótékony hatásait, illetve kitérünk lehetséges kockázataira és mellékhatásaira is.

Mi az a mezei zsurló?
A mezei vagy közönséges zsurló (Equisetum arvense) egy évelő páfrány, amely az Equisetaceae nemzetségbe tartozik.

Vadon nő Észak-Európában, illetve Észak- és Közép-Amerikában, valamint más, mérsékelt éghajlatú nedves helyeken. Hosszú, zöld, sűrűn elágazó szárral rendelkezik, amely tavasztól őszig nő.

A növény számos jótékony vegyületet tartalmaz, amelyek több egészségjavító hatást fejtenek ki. Ezek közül kiemelkednek az antioxidánsok és a szilícium-dioxid.

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyökök sejkárosító hatásaitól. A szilícium szilíciumból és oxigénből álló vegyület, és úgy gondolják a kutatók, hogy felelős a zsurló bőrre, körmökre, hajra és csontokra gyakorolt jótékony hatásaiért.

A zsurlót leginkább tea formájában fogyasztják, amelyet úgy készítenek, hogy a szárított gyógynövényt forró vízbe áztatják, de már sok drogériában és gyógyszterában kapható kapszula formájában is.

A mezei zsurló jótékony hatásai
A zsurlót évezredek óta használják gyógynövényként, azonban korlátozott tudományos bizonyítékok támasztják alá jótékony hatásait. Lássuk most néhány pozitív, egészségünkre gyakorolt hatását.

1. Támogatja a csontok egészségét

A kutatások szerint a mezei zsurló segítheti a csontok gyógyulását. A csontanyagcsere révén az oszteoklasztoknak és oszteoblasztoknak nevezett csontsejtek folyamatosan átalakítják a csontjainkat annak érdekében, hogy elkerüljék a törékeny csontokat okozó egyensúlyhiányt. Az oszteoblasztok felelősek többek között a csontszintézisért, míg az oszteoklasztok reszorpció útján bontják le a csontot.

Kémcsövekben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a mezei zsurló gátolhatja az oszteoklasztokat és stimulálhatja az oszteoblasztokat. Ez arra utal, hogy hasznos lehet olyan csontbetegségek esetén, mint például a csontritkulás, amelyet túlságosan aktív oszteoklasztok jellemeznek, ami pedig végső soron törékeny csontokat eredményez.

Például egy patkányokon végzett vizsgálat azt találta, hogy napi 55 mg zsurlókivonat/testtömegkilogramm (120 mg/kg) adag szignifikánsan javította a csontsűrűséget a kontrollcsoporthoz képest.

A kutatók úgy vélik, hogy a zsurló csontátalakító hatása leginkább a magas szilícium-dioxid tartalmának köszönhető. Valójában száraz tömegének 25%-a szilícium-dioxid, egyetlen más növény sem büszkélkedhet ilyen magas koncentrációval ezen anyag tekintetében.

A csontokban is jelen lévő szilícium-dioxid többek között javítja a csont- és porcszövet képződését, sűrűségét és konzisztenciáját azáltal, hogy fokozza a kollagénszintézist, valamint javítja a kalcium felszívódását és felhasználását.

2. Természetes vízhajtóként működik
A diuretikumok olyan anyagok, amelyek fokozzák a szervezet vizeletürítését. A mezei zsurló az egyik jobb gyógynövény, ami természetes vízhajtóként működhet az emberi szervezetben.

Egy 36 egészséges férfi bevonásával végzett kis vizsgálat megállapította, hogy 900 mg szárított zsurlókivonat napi adagja erősebb vízhajtó hatást fejt ki, mint egy általános vízhajtó gyógyszer. Ez a rendkívüli hatása valószínűleg a növény magas antioxidáns- és ásványi só-koncentrációjának tudható be.

Továbbá egy 2021-es kutatási áttekintés megállapította, hogy a mezei zsurló vesebetegségek, köztük húgycsőgyulladás és vesekő kezelésére is alkalmas lehet. Bár ezek az eredmények ígéretesek, azonban mindenképpen további vizsgálatokra lesz szükég az említett hatások bebizonyítására.

3. Elősegíti a sebgyógyulást és a köröm egészségét

Úgy tűnik, hogy a zsurló kenőcs helyi alkalmazása elősegíti a sebgyógyulást. Ezt az állítást igazolja az a 10 napos vizsgálat, amelyben 108 szülés utáni nőnél végeztek epiziotómiát – a szülést megkönnyítő műtéti vágást –, amely kimutatta, hogy a 3% zsurlókivonatot tartalmazó kenőcs alkalmazása elősegíti a sebek gyógyulását és enyhíti a fájdalmat.

A mezei zsurló egészségügyi hatásai és alkalmazása
1. kép – A mezei zsurló egészségügyi hatásai és alkalmazása

A tanulmány azt is megállapította, hogy a sebvörösség, duzzanat és váladékozás is jelentősen javult a kontrollcsoporthoz képest. A kutatók ezeket a pozitív hatásokat a növény szilícium-dioxid tartalmának tulajdonították.

Egy korábbi patkányokon végzett vizsgálat során az 5% és 10% zsurlókivonatot tartalmazó kenőcsökkel kezeltek 95–99%-os sebzáródási arányt, valamint nagyobb bőrregenerációt mutattak a kontrollcsoportokhoz képest.

Ezenkívül a mezei zsurló kivonat felhasználható körömlakkban a köröm pikkelysömörének kezelésére, amely a köröm deformációját okozó bőrbetegség. Egy tanulmány megállapította, hogy a zsurlókivonat és más körömkeményítő szerek keverékéből álló körömlakk használata csökkentette a köröm pikkelysömörös tüneteit.

4. Elősegíti a haj növekedését

A kutatások azt sugallják, hogy a zsurló jótékony hatással lehet a hajra is, valószínűleg szilícium- és antioxidáns tartalmának köszönhetően.

Először is, az antioxidánsok segítenek csökkenteni a mikrogyulladást és a hajszálak szabad gyökök okozta öregedését. Másodszor, a hajszálak magasabb szilíciumtartalma alacsonyabb hajhullást, valamint megnövekedett fényességet eredményez.

Például egy 3 hónapos vizsgálatban olyan nőket vizsgáltak, akik hajhullástól szenvednek. Azok, akik naponta 2 szárított zsurlót és egyéb összetevőket tartalmazó kapszulát vettek be, megnövekedett hajnövekedést és -erősséget mutattak a kontrollcsoporthoz képest.

Más tanulmányok, amelyek a zsurlóból származó szilícium-dioxidot tartalmazó keverékek hatásait vizsgálták, hasonló eredményeket találtak.

Mivel azonban a legtöbb tanulmány több szőrnövekedési vegyület keverékére összpontosít, így a zsurló egyedüli hatásaival kapcsolatos kutatások még mindig korlátozottak.

Felhasználás és adagolás

A legtöbb rendelkezésre álló zsurlóterméket bőr-, haj- és körömgyógyszerként forgalmazzák. Azonban olyan termékek is elérhetőek, amelyek azt állítják, hogy kezelik a húgyúti és vesebetegségeket.

Ami az adagolást illeti, egy humán vizsgálat azt sugallja, hogy 900 mg zsurlókivonat kapszula – az Európai Gyógyszerügynökség szerint a száraz kivonatok maximális ajánlott napi adagja – 4 napig történő bevétele vizelethajtó hatást válthat ki.

A megfelelő dózist azonban a jelenlegi tudományos bizonyítékok alapján még meg kell határozni.

Mellékhatások és óvintézkedések

A legtöbb más gyógynövény-kiegészítőhöz hasonlóan a zsurlót sem hagyta jóvá az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), illetve a terhes és szoptató nőknek szigorúan tilos a használata.

Míg a patkányokon végzett kutatások azt sugallják, hogy nem mérgező, emberi vizsgálatokra mindenképpen szükség van még az említett állítás igazolásához. A mezei zsurló kábítószer-gyógynövény kölcsönhatásokat okozhat, ha HIV-kezelésre felírt antiretrovirális gyógyszerekkel együtt fogyasztják.

Vesebetegeknél a zsurló nem biztonságos szintre emelheti a káliumszintet. Pontosan ezért, a vesebetegségben szenvedők általában nem használhatnak zsurlót vagy más gyógynövény-kiegészítőket. Ezenkívül a növény nikotint is tartalmaz, ezért mindenképpen érdemes kerülni nikotinallergia esetén vagy ha le szeretne szokni a dohányzásról.

Végül a mezei zsurló tiamináz aktivitással rendelkezik. A tiamináz egy enzim, amely lebontja a tiamint vagy a B1-vitamint. Ezek alapján a zsurló hosszú távú bevitele, vagy bármilyen zsurlóbevitel alacsony tiaminszinttel rendelkezőknél – például alkoholfogyasztási zavarban szenvedőknél – B1-vitamin-hiányhoz vezethet.

Összefoglaló

A mezei zsurló már évszázadok óta jól ismert szereplője a gyógynövénygyógyászatnak. Leginkább bőr-, haj-, köröm- és húgyúti betegségekre használják, fogyasztható tea és kapszula formájában is. Fontos azonban megemlíteni azt a tényzt, hogy az FDA nem hagyta jóvé hatásosságát kutatások hiányában és mindenképpen kerülnie kell fogyasztását a terhes és szoptatós nőknek, illetve az alacsony B1-vitamin-szinttel rendelkezőknek, valamint azoknak, akik antiretrovirális gyógyszereket szednek.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A búzavirág gyógyítói hatásai - így támogatja egészségünket!

vas szept 10 , 2023
A tudományosan Centaurea cyanus néven ismert búzavirág egy lenyűgöző gyógynövény, amely a természet szerelmeseit és a gyógynövénykutatókat egyaránt magával ragadta. Élénk kék szirmainak és finom megjelenésének köszönhetően a búzavirág nem csak látványos, hanem számos egészségügyi hatással is rendelkezik, amelyeket évszázadok […]
A búzavirág gyógyítói hatásai - így támogatja egészségünket!

Ez is érdekelheti